Vzajemni skladi
Končno sem začela razmišljat o varčevanju oz. prihrankih, pa sem zdej mal po revijah zasledila vzajemne sklade oz. nekaj osnovnih informacij o njih (vrste oz. razlike med skladi), češ da so izkupički večji kot pri bančnih vezavah…in me zdej zanima, če ima katera kaj konkretnih izkušenj s tem, lahko priporočite kak dober sklad oz. karkoli kar bi mi lahko pomagalo pri odločitvi?
Hvala!
Lep dan,
B.
informacije o slovenskih vzajemnih skladih dobiš na:
http://www.skladi.com
http://www.vzajemci.com
M.
Lepo pozdravljena. Jaz imam osebne izkusnje, poleg tega sem se ucila to kot financna svetovalka, kar sicer ne pocnem vec (za ta posel moras biti zelo odlocen, vztrajen, samozavesten – ljudje so/smo zelo obcutljivi, ko gre za nas denar).
Poskusi si pridobiti cimvec znanja okrog tega – to je zelo pomembno, tako ti bo lazje zaupat in se morebiti odlociti. Kot je predlagala ena od gospej, je zelo v redu stran vzajemci.com, potem je tu Delnicar, in so Finance (drugi teden izide prva od petih revij o upravljanju premozenja, stane 990 SIT, oz. vse skupaj okrog 4000 SIT), v zadnji reviji Jana sta napisani dve strani o vzajmenih skladih (sem prebrala – vse drzi), poleg tega so tu premozenjsko svetovalne druzbe (sicer ne vem, kako je tu z reklamo; smem ali ne smem, pa vseeno, ena od njih je Individa, najdite na spletu). Pri omenjeni druzbi, ki jo poznam, drugih ne, je svetovanje (prvic) zastonj, izcrpno pa jih tudi povprasajte o zavarovanju, fond polici, zastopajo vse slovenske sklade (cez 20), kredite, lizinge, itd. Vedite, prosim, da je vsaka informacija krvavo dobrodosla, se posebej ko je (se) zastonj.
Naj povem se, da je varcevanje v skladu namenjeno dolgorocnemu varcevanju (solanje otrok, nakup nepremicnine, varna starost, …). Zakaj? Po zakonu se kapitalski dobicek prva tri leta obdavci, in sicer 30 %, pozneje ne vec. Torej v prvih treh letih je bolje pustiti dobicek tam, kjer je, ker vam drzava od njega (le dobicka) odbije svojih 30 %. Razlogi za dolgorocno varcevanje so se drugi, informacij je veliko, povprasajte svetovalce.
Prevec je vsega, da bi vam sedaj pisala. Vedno si pred varcevanjem odgovorite na naslednja vprasanja: kje varcevati, zakaj tam, kako je z varnostjo, kako z donosom, likvidnostjo, preglednostjo, kako do svojega denarja in se kaj.
In moj nasvet. Najprej se dobro oborozite z informacijami, ni kaj posebnega, najprej se vam bo zdelo veliko. Nato lahko vlozite recimo 50 € in opazujte vsakodnevno gibanje nekaj casa, pa sami presodite in ocenite, se vam splaca ali ne, je varno ali ni – informacije!!! Zakaj 50 €? Pac sem se izmislila nekaj, vsak sklad ima ceno svoje tocke, pogoj k pristopu je nakup ene tocke plus vstopna provizija, na vzajemci.com so objavljeni vsi slovenski skladi in cene tock.
Katerega izbrati? Zopet – informacije. Meni osebno je vazna starost in pretekli donosi izbranega sklada ter kdo je upravitelj. Skladi so tudi hrvaski in tuji, teh pa ne poznam. Jaz nekako zaupam KD, ker so imeli prvi slovenski sklad ter zaradi preteklih donosov. Tudi to je vazno, da pretekli donosi niso garant za prihodnje donose. Naj vam vse to odgovori svetovalec. So pa tudi dobri drugi skladi, ne samo od KD, kot npr. Alfa.
Moje osebno mnenje po izkusnjah in znanju, ki ga stalno nabiram, je, da se zelo splaca varcevat v vzajemnih skladih. Tveganje je nekoliko vecje, kot pri varcevanju v banki, ampak tam se ne splaca varcevat (inflacija in nizke obrestne mere, te predvsem). Torej kaj se ostane? Vcasih smo rekli, kdor ne riskira, ne profitira. Jaz sem zelo za in tam tudi varcujem. Se enkrat pa vam svetujem, da si pridobite cim vec informacij, na slepo pa lahko odprete racun, napisete pristopno izjavo, kupite le eno tocko izbranega VS in opazujete, kaj se z denarjem dogaja. Se pa vam splaca o tem dobro pozanimat, odlocitev bo dosti lazja, prav tako gotovost, za kaj ste se ali niste odlocili. Pa srecno.
S temi zadevami se ukvarjam cca 10 let, Blondy. Zase, ne za stranke.
Vzajemni skladi so še enaod oblik varčevanja, za katero sem pa trdno prepričan, da je najmanj koristna.
Zakaj?
Če daš denar na banko, dobiš obresti, kakršne pač so.
Če sama kupiš delnice, dobiš dividende in donos, kar pač kupiš…
Če pa kupiš vzajemni sklad, “plačaš” poleg običajnih provizij, (vstopne, izstopne), še dividendo skladu. Donosi vzajemnega sklada pa dolgoročno ne morejo presegat povprečnega donosa borznega indeksa.
Torej, če nisi vešča teh stvari, je zate najenostavneje kupiti nekaj delnic podjetij, ki sestavljajo SBI in zadevo pustit pri miru… Vsako leto dobiš dividendo, ni treba plačevat dohodnine, ni treba plačevat provizij skladu, če gredo tečaji delnic dol, gre tudi tvoj portfelj dol, istočasno pa padejo vrednosti vzajemnega sklada.
Najmanj kar pridobiš, je dividenda, ker je tvoja in provizija, ki je ni treba plačat…
Če me bo upravitelj kakega vzajemca prepričal, da to, kar sem napisal ni res, pa lahko primerja rezultate zadnjih 10 let – njegove, drugih skladov in spremembe SBI. Seveda ob upoštevanju raznih izjemnih dogodkov (Nika, Dadas) in vpliv na tečaje VS.
Aja, pa še to.
Če sestaviš svoj nabor delnic v istem odstotku (približno), kot je SBI, bo tudi tvoj portfelj rasel približno usklajeno z SBI-jem, torej isto kot skladi.
Ostanejo ti pa neplačane provizije in dividende…
Finančni svetovalci so pa itak plačani za to, da prepričajo ljudi v njihove produkte. Plačniki so pa vlagatelji.
Ne potrebuješ logike, Afna. Vzemi in primerjaj rezultate SBI in vzajemnih skladov za zadnjih 10 let.
Še boljša primerjava so pa podatki za ameriko kot deželo, kjer so vzajemce “izumili”. In primerjaj kaj bi se zgodilo, če bi v nekih presledkih kupovala delnice, ki sestavljajo borzni indeks in rezultate vzajemcev…
Tudi po tistem, ko plačaš dohodnino na dividende…
Jaz mam v skladu in mi je čist jasno in logično!!! Ko gre SBI gor, gre tud sklad, in obratno. In spremljam dnevno v časopisu. Zdaj mi je itak žal da ni šlo v delnice, sam če vlagaš v sklad, se greš enkrat popisat, pol pa sam s položnico nakazuješ. Zato se ljudje raje odločajo za to varianto. Moji prihranki pa bodo kmalu itak šli v zemljico in zidove, tko da nebom mela problemov kam z denarjem. Kvečjemu kje naj ga še dobim.
Koliko pa rabiš znanja, denarja in časa za delnice? Te tri sestavine varčevanja v delnicah so zelo pomembne. Jaz nimam ne enega, ne drugega in ne tretjega. Kaj niso cene delnic visoke, kako je s tveganostjo, kako in koliko spremljate svoj kapital? Se sliši zanimivo, vendar pozabljate, da velika večina nima znanja, niti denarja, niti poguma iti v delnice. Prav rada bi vedela, da se tu motim. Lep pozdrav.
Aviv, kdor kupuje vzajemne sklade, mora imeti vse od tega, kajne?
Drugače pa – če nimaš poguma, ne kupuj niti vzajemcev, so še bolj rizični kot delnice.
Pri vzajemcih imaš, poleg rizika podjetja, še riziko, da upravitelji vzajemca slabo delajo ali ga “pumpajo”, kradejo dobre delnice ven in s tem sklad spraznejo.
Kaj bo, ko bo prvi vzajemec propadel. Bo takrat spet pomagala država naivnim vlagateljem? Pravzaprav res, saj se je to že zgodilo. Z Dadassovim skladom….
Vsi imate neke slabe izkušnje z vzajemnimi skladi. Pa je res tak grozno? Bi me pa zanimalo kaj več o nakupu delnic. Zdaj že dve leti vlagam v vz. sklade (zadovoljen). Je pa tak, da tu samo denar nakažeš in opazuješ. Kako pa je pri delnicah, je potrebnega kaj več dela in znanja?
Marko, nimam slabih izkušenj z vzajemnimi skladi, ker nikoli nisem vlagal vanje.
Enostavno ne vem, zakaj bi jim plačeval provizijo, pa še prepustil dividende, če ni treba.
Za preizkus na tisti datum, ko si vplačal denar v sklad, poglej kak je bil tečaj kateregakoli papirja, ki sestavlja SBI, in napiši, kolik odelnic bi dobil za ta denar, seveda z upoštevanjem provizij, ki jih plačaš-
Potem tvojem dohodku prištej dividende, ki bi jih dobil za kupljene delnice in davek, ki bi ga plačal odštej.
Tako dobljene rezultate primerjaj z rezultatom, kar si naredil na skladu. Na leto ti pri vlaganju v delnice, ki sestavljajo SBI, vzamejo najmanj 3 %.
Se splača. Sama sem v Skalo vložila 21.2.02 510.000 SIT, takrat je bila enota po 7.795 SIT, dobila sem 64,17 enot, upoštevana je bila 2% odbitna provizija, 25.3.02 sem vložila še 2.950.000 SIT, enota je bila po 8.446,50 SIT, provizija -1%, ker je večji znesek je provizija manjša, dobila sem 345,80 enot in jih imam skupaj caa 410. Torej sem skupaj vložila 3.460.000 SIT, ki so danes po včerajšni vrednosti enote vredni 410 x 15.661 = 6.421.000 – 1% izstopna provizija = 6.356.000 SIT.
Res pobirajo provizijo in sicer ob vstopu in izstopu pa med trgovanjem. Ampak od nečesa morajo živeti, saj tudi BPH ne prodaja in kupuje delnic zastonj, pa še 30 % davka pri prodaji moraš plačati.
Se mi zdijo skladi manj rizični, ker so naložbe razpršene. Če se prov spomnim, ne smejo po pravilih imeti v enem podjetju več kot 10% svojega premoženja, revizijo imajo pa tako predpisano vsako leto.
Res je, da ne rastejo tako, kot nekatere delnice, pa tudi ne padajo tako, kot tudi kakšne. Meni so najbolj všeč mešani skladi, kjer je denar naložen v delnice in obveznice.
Meni je tako varčevanje všeč, če ne rabiš denarja takoj. Po peteku treh let od vplačila ni nobenega davka na dobiček, pa še razmišljat ti ni treba, kam
bi vložil.
Jana, na tvoje podatke sem naredil preračun…
Dne 21.2.2002 bi dobila:
DELNICA KOMADOV TEČAJ TA DAN VREDNOST
KRKG 9 32.650 293.850
MELR 10 18.500 185.000
PETG 1 25.950 25.950
Skupaj 504.800,00 SIT
Dne 25.3. 02 bi dobila
DELNICA KOMADOV TEČAJ TA DAN VREDNOST
KRKG 50 31.980 1,599.000
MELR 58 18.295 1,061.110
PETG 28 27.800 778.400
Torej bi danes imela
DELNICA KOMADOV TEČAJ DANES VREDNOST
KRKG 59 81.564 4,812.276
MELR 68 41.898 2,849.064
PETG 29 64.902 1,882.158
Torej skupaj 9,543.498 SIT. Glede na to, da nisi nič prodajala, tudi nimaš težav z davkom, k tem zneskom pa nisem prištel niti dividend, ki bi prišle, saj niti ni treba…
Ti si dobila pa 6,356.000 SIT, razlika je 3,187.000 plus dividende…
Ja skupinski, to je vse res, kaj pa ko tečaji začnejo padat? Saj pravim, še vedno me zanima, kaj je recimo treba storit da kupim Krkine delnice? Ali jih lahko prodam kadar hočem? Ali je treba plačat kak davek pri prodaji? A ti dejansko kupuješ delnice, ali samo analiziraš. Ne vem če je v resnici vse tako enostavno kot na na papirju.
Marko, zadnje 3 leta imam povprečen donos cca TOM + 60, če te zanima. In delam izključno zase, nisem “finančni svetovalec” ali kako se tem ljudem že reče.
Kupuješ na borzi preko BPH, dovolj je, za neznalce, da kupujejo kotacijo A.
Kaj če pada? Takrat pada vse. Tako vzajemci, kot delnice borznega trga, SBI…
SBI itak predstavlja povprečje rasti ali padanja pomembnejših delnic na borzi.
Je nekakšno merilo gibanja tečajev.
Tako da ti bodo tudi prodajalci skladov povedali, da lahko tudi tečaji vzajemcev krepko padejo. Nekateri se še spominjajo skladov Dadasa. Tisto je bila dobra šola za marsikoga.
Hehe.
Torej kupiš delnice in samo opazuješ? Prodaš lahko kadarkoli ali so kakšni daljši postopki? Kako je z prodajo in davki?
Če prodaš prej kot v 3 letih od nakupa, plačaš davek na kapitalske dobičke. Isto je z dividendami.
Če prodaš kasneje kot v 3 letih od nakupa, pa nimaš več davka.
Če kupuješ v tujini, bo pa ureditev izenačena s trgovanjem v slo letos konec leta. Sedaj pač plačaš davek, kakršen je tam, kjer trguješ…
za prodajo – pokličeš borznika in mu zažgoliš svojo željo, to je vse.
Kaj pa BPH? Ali je vseeno preko katere kupuješ? V koliko delnic pa vlagaš in ali vlagaš samo v slovenske?
Zanima me tudi ali si tudi vmes kaj prodajal oz. kupoval glede na ugodne in neugodne trenutke? Ali si samo kupil in čakal kaj se bo znjimi zgodilo?
Forum je zaprt za komentiranje.