Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis VVeronikina nagrada

VVeronikina nagrada

Znani so nominiranci za Veronikino nagrado. Žirija (dr. Irena Novak Popov,
Peter Kolšek, Marjan Pungartnik) je med najboljših pet izbrala zbirke: Nova okna avtorja Primoža Čučnika, Barjanski ognji pesnika Petra Semoliča, Lesbos pesnika Iva Svetine, Knjiga reči pesnika Aleša Štegra in Prisotnost pesnice Maje Vidmar. Letošnja podelitev Veronikine nagrade bo 29. avgusta na Starem gradu v Celju.

Si kdo upa ugibati, kdo bo letošnji nagrajenec?

Jaz stavim, da bo izbran Šteger.

jaz pa na Svetino ali morda Semoliča, se mi pa zdi, da bo prav Šteger izpadel

Hm. Glede na to kdo je v komisiji, je težko kaj napovedati – se mi zdi, da ima vsak član žirije svoje preference.

Štegrove Knjige reči še nisem prebrala, samo prelistala, prebrala pesem ali dve, zato težko kaj tehtnega rečem. Na prvi pogled mi ni bila všeč, čeprav so pesmi precizno, celo dobro napisane. Kolšek je v recenziji v Delu označil zbirko kot najboljše kar trenutno premore “mlada” slovenska poezija. Kar se mi je zdelo morda nekoliko pretirano. (Mimogrede Kolšek je v zadnjih književnih listih pozitivno ocenil tudi Čučnikova Nova okna.)

Moram reči, da so me Barjanski Ognji nekoliko razočarali – v primerjavi s Semoličevimi prejšnjimi zbirkami se mi zdijo preveč nedodelani, pesmi ponekod preprosto ne tečejo, ritem vse prepogosto zastane … Mogoče sem pričakovala preveč.

Zanimiva se mi zdi Prisotnost Maje Vidmar, vendar se mi zdi, da ima glede na okus žirije še najmanj možnosti. Notri je nekaj finih pesmi, dve ali tri pa bi morala avtorica še malo zgladiti. Je pa zelo drugačna od drugih nominirancev, njene pesmi so veliko bolj redkobesedne in preproste. Kar je njihov forte in hkrati šibka točka.

Doma imam trenutno Nova okna Primoža Čučnika, ki pa je ne bi označila za najboljše pesmi, kar sem jih letos prebrala, so pa zelo berljive, zabavne, z občasnimi prebliski.

Med temi štirimi (Svetinove knjige še ne poznam) bi kar težko izbrala, ker so si tako zelo različni, hkrati pa precej izenačeni – tako da je vsaka izbira bolj odraz osebnega okusa kot vrednostne sodbe.

Meni je bila letos najbolj všeč pesem, ki se je pojavila zgolj revialno in letos ne tekmuje: Jesensko listje Uroša Zupana.

Po krajšem premisleku stavim na Primoža Čučnika.

Tukaj sem sicer bolj švoh, mi je pa od naštetih najbliže Čučnik.

Jaz stavim na Čučnika ali Majo Vidmar (ja, saj vem, na dva hkrati ne moreš:)) – Šteger in Svetina pa bosta tokrat po moje definitivno izpadla.

V ta novi številki Literature je en prav fajn intervju s Čučnikom.

jest sem za svetino

Maja Vidmar

Veronikin nagrajenec je letos Ivo Svetina za zbirko Lesbos.

Aja in šecjen sta prav stavila 🙂

New Report

Close