Najdi forum

Vtisi iz Mehike

Vrnila sem se iz Mehike – Yucatan.

Doživela sem najbolj čudovit dopust doslej. Moja pričakovanja je presegel v veliki meri. Prijazni domačini, Karibsko morje, prečudovita mesta, zanimivi indijanci in njihova zgodovina, prečudovto snorkljanje (drugi najlepši koralni greben na svetu), prečudovita hrana (ne vem, če naše mehiške restavracije sploh kuhajo mehiško?!?). Še nikoli nisem jedla tako dobrih rib, tako dobro pripravljene pripravljene zelenjave, nenavadnih kombinacij in pila tako posrečene pijače (koktejli iz sveže stisnjenega sadja, ledu in likerjev…).

Na Isli Muheres sem doživela raj na zemlji – katamaran, bela plaža, turkizno morje, nikjer nikogar, v senci viseče mreže za počitka potrebne, na žaru ribe, na nebu sonce, v srcu pa…. ena sama melodija.
Spustila sva se v podzemne jame, povzpela na indijanske piramide, raziskovala džunglo, jedla pri indijancih, se s kanujem vozila po reki, polni krokodilčkov, opazovala barakude, plavala z ribicami – rumenimi, modrimi in pisanimi, opazovala korale, se sprehajala po pisanih mestecih in barantala za prečudovito pisane izdelke, opazovala pare, ki so se v pesku bosi poročali ob valovih morja, v barvi sončnega zahoda…

Povem naj samo, da nama je več turističnih vodičev odsvetovalo, da najameva avto, ker se baje velikokrat zgodi, da te ustavijo policisti, ko vidijo, da nisi mehičan in ti napišejo kazen v višini najmanj 40 $, ki jo moraš seveda takoj plačat, če ne želiš problemov; Da so nama odsvetovali vožnjo z avtobusom, razen 1. razred in da so nama odsvetovali, da se ponoči gibljeva po plaži, ker obstaja velika možnost, da te oropajo. Da se seli tudi sem kriminal MC. Tako. To je grdo. Ostalo pa… upam, da se bova še kdaj vrnila tja…

Hola!

Sem bil tam februarja in se mi niti približno tako dober ne zdi tam kot si ti napisala.

Domačni niso pretirano prijazni, Indijanci pa sploh ne (štejem jih med domačine, da ne bo pomote). Hrana je še kar. Isla Muheres pa ni nikakršen raj na zemlji, postaja betonska džungla…..

Jaz sem bil razočaran, preveč se čuti vpliv bližine ZDA. Če primerjam z JV Azijo – ni primerjave.

LP

Dve mnenji – meni je zgornja varianta bolj všeč.

jst bi se tud bolj strinjal z wayerlenmanom..isla mujeres cist prevec ameriska in dost draga v primerjavi z drugimi malo juznejsimi resorti (izjema je seveda playa del carmen – americanov ful, kar se seveda pozna na cenah in ponudbi). no, ce mas kes in se rad guzvas, je lahko tud to kul.. morje je pa seveda enkratno vsepovsod.. lepooo.. drgac pa me je belize bolj navdusil kot karibska obala mehike..

Hojla!!!

Z mojim letiva v Mehiko v četrtek (23.6.). Daj mi povej malo več kje sta bila. V mislih imam predvsem džunglo in kanu po reki.
Midva greva od MC proti Isli Mujeres in nato nazaj proti MC. Skupaj 18 dni.
Kako sta si urejala prenočišča (hostli, hoteli – kje sta spala, kako je izgledalo, cene,…)?

Če primerjaš z JV Azijo res ni primerjave, ker le-ta ponuja čisto nekaj drugega. Indijanci se resda držijo bolj zase in delujejo nekako nezaupljivi, vendar če pokažeš dobro voljo, jo tudi oni.
Za Islo sem brala in na tem forumu in v Lonely planetu, da ni kaj prida, a moram povedat še enkrat, da me je pozitivno presenetila. Bila sva na popolnoma osamljeni plaži v bližina El Cedrala, kjer dejansko ni bilo nikogar. Osrednje mesto s pristaniščem je res nekoliko zgužvano, a nisem dobila vtisa betonske džungle, všeč so mi bile hišice, pisane, kot da bi skupaj zložil naključno zbrane škatlice. Je pa res, da ni ravno prazno.

Tinkaf, bila sva samo na Yucatanu, tako da ti za ostalo Mehiko ne morem kaj dosti povedati. Potovala sva z agencijo, bila sva v enem hotelu, nato pa sva z avtobusom ali organizirano potovala v notranjost. V notranjosti je ogromen del pokrit z džunglo, razen večjih mest. V džungli je ogromno podzemnih jam, ki so jih indijanci imeli za svete in so jim dajali mistična imena, so jih pa tudi oskrbovala s pitno vodo. Midva sva se v eno spustila po vrvi, 25 m globoko. Fascinantno! Je pa tudi kar nekaj jezer. Midva sva se vozila s kanujem po zelo podolgovatem jezeru, tako da sem po pomoti omenila reko, natančnega imena več ne vem, je pa v bližini Tixcacalcupula, med potjo po džungli namreč malce izgubiš občutek za to, kje se natančno nahajaš. Po džungli je dobro hodit s kom, ki se malo spozna ali pa se vsaj ne dotikat vsega poprek, saj raste med sicer neškodljivim rastjem tudi tako, ki ti lahko povzroči rahle zastrupitve in alergije.

Cene avtobusov so cca: Playa del Carmen – Cancun: 35 pesov, Playa -Tulum: 30, Tulum – Valladolid: 65, Valladolid – Merida: 120 pesov, Playa del Carmen – Merida 190 pesov.

Cene v Mehiki so zelo nizke – hrana, pijača in nastanitev in se nižajo v notranjost.

18 dni se mi zdi za pot, ki jo omenjaš zelo malo. Mislim, da se bosta večinoma vozila – morda bi bilo bolje žrtvovati nekaj površine da bosta od tega imela malo več užitka.

Bil pred tremi leti. Moj vtis: pokrajina zelo lepa ( ne mislim mest ). Bil v Playa del Carmen in se okoli vozil z avtobusi in taxi (avto so mi odsvetovali). Imaš ogromno parkov ki imajo podzemne jame …( vse živo) . Glede domačinov pa kakor naletiš. Aja glede morja pa tako-tako( sem že videl veliko več drugje). Tako da kar boš prebrel zgoraj vzami neko sredinsko varijanto in ne boš razočaran. Lp – in užiiiiiivaj 100 na uro

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close