Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Vstopni ddv pri nakupu od FO za tovorno- POMOČ prosim!

Vstopni ddv pri nakupu od FO za tovorno- POMOČ prosim!

Pozdravljeni

prosim pomagajte mi razvozljati zadevo.
SP bi kupil toovrno vozilo za dejavnost, lastnik tovornega pa je fizična oseba.
Kako izpeljati nakup da dobim pravico do vstopnega.
Pravijo mi, da ne morem.
Ali je kakršen koli način, da pride avto nazaj v sistem ddv??????
Prosim pomagajte.

lp

Če je prodajalec fizična oseba, potem (verjetno) ni zavezanec za DDV. In ker ni zavezanec, ob prodaji ne zaračuna DDV-ja (ampak samo DMV).

Posledično to pomeni, da vi nimate pravice do vstopnega DDV-ja, saj vam sploh ni bil zaračunan.

LP!

Ja, kaj pa ko bom sp, ki bo kupil to vozilo preko komisionarja, to tovorno prodal. Kako bo izstavil račun z ali brez ddv?

razmišljam ali obstaja način, da to vozilo pride nazaj v ddv

Če prodaja tovorno vozilo s.p. ali druga pravna oseba, ki je identificiran za namene DDV, tudi obračuna DDV pri prodaji, razen če:
– ni imelo pravice do vstopnega DDV pri nabavi (66. člen ZDDV-1: v primeru osebnih vozil, jaht, reprezentance….) – tovorno vozilo sem ne spada
– ali je to blago uporabljalo za namene oproščenih dejavnosti (3. točka 44. člena ZDDV-1 ) -to pa verjetno tudi ne!

Če je kupil tovorno vozilo od fizične osebe, se je pri prodaji obračunal DMV, ob komisijski prodaji pa DDV na razliko od cene (ki pa na računu ni prikazan). Ampak način nakupa ne vpliva na obdavčitev pri prodaji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close