vsi se učimo
“V aprilu bo v prostorih Literine knjigarne potekal tudi debatni klub o knjigah
predpisanih za esej na maturi 2007. Sreèanja bodo potekala vsak èetrtek, s
prièetkom 12. aprila, med 16. in 18. uro. Vodil ga bo Robert Titan Felix.”
Tole sporočilce sem dobila po elektronski pošti, pa ker se je najlaže učiti na konkretnih primerih, me zanima, če je za “knjigah” vejica? “predpisanih za ….” je po mojem prilastek ali se motim? Ne znam pa si razložiti vejico za aprila – prosim za pojasnitev.
V aprilu bo v prostorih Literine knjigarne potekal tudi debatni klub o knjigah predpisanih za esej na maturi 2007. Sreèanja bodo potekala vsak èetrtek, s prièetkom 12. aprila, med 16. in 18. uro. Vodil ga bo Robert Titan Felix.
Kolikor razumem tole sporočilo, gre pri delu besedila “s pričetkom 12. aprila” za vrivek, zato so ga omejili z vejicami. Stavek bi lahko tekel tudi: srečanja bodo potekala vsak četrtek od 16. do 18. ure. Vejici sta smiselni in pravilni.
Kar me je bolj zmotilo, je tisti pričetek in pa “vodil ga bo”. Glede na to, da je v stavku pred zaimkom samostalnik v množini, ni prav, da je v naslednjem stavku zaimek v ednini, ker se zaimek vedno nanaša na en samostalnik nazaj. Vendar ni prav kar popravit “vodil jih bo”, ker ne vemo, ali bo RTF vodil to srečanje ali vsa druga tudi.