Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Vse se vrača, vse se plača

Vse se vrača, vse se plača

Blagor tistm, ki verjamejo. Sicer pa je to moralna “zaveza” ne delati slabo.

Zob za zob, oko za oko je maščevanje in po moje je to nekaj drugega kot vse se vrača vse se plača…
Prvo je pogojeno z človekovimi dejanji kot reakcija na dejanje, drugo pa kot karmični dogodki. Verjamem v ta izrek…

No ja, vse se vrača vse se plača izhaja tudi iz nekega negativnega vzgiba, češ mi imamo prav, mi smo žrtve, mi smo pravičniki, nekoga drugega pa bo že še doletela kazen, ampak mi si s tem ne bomo mazali rok. Takšno razmišljanje je zelo privoščljivo in v osnovi NEGATIVNO, čeprav ta rek pogosto slišim govoriti prav ljudi, ki se razglašajo za blazno pozitivne. Tega nisem nikoli razumela, kako ima lahko človek, ki sebe razglaša za pozitivnega toliko nekega brezveznega sovraštva v sebi, tudi če naredi svojo mero dobrih del. Kaj pa sposobnost odpuščanja recimo, zakopanje bojne sekire itd? A ni to bolj pozitivno?

Moja verzija tega ni tako zelo priovščljiva, pač pa običajno rečem, ko/če boš sam to doživel, boš občutil na svoji koži in morda razumel. Ljudje živimo različna življenja, ampak slej kot prej pridemo vsi v podobne življenjske situacije, nekateri pogosteje drugi redkeje. Privoščim pa ne nikomur nič slabega. Niti tistega, kar so slabega naredili meni.

Zamere itak človeka od znotraj razžirajo, kakšne koristi od njih pa ni.

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Človek, ki se slabo pozna, je nesiguren, zato čuti potrebo, da se razglasi za nekaj “pozitivnega”, da nekako vsaj navzven oziroma navidezno prežene tisti nemir v sebi, ki ga drugi “ne vidimo”. Problem izhaja iz tega, da ljudje, ki sploh ne vidijo, kako vplivajo na druge s svojim vedenjem, vedno mislijo, da jim drugi delajo krivico, v resnici pa so za veliko tega odgovorni sami. Tak človek čuti potrebo, da bo za pravico poskrbljeno in zato želi slabo drugim, ki so bili krivični do njega. V resnici pa so le odsev na njegovo “slabo” vedenje.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Slaba tolažba za tiste, ki se ponavadi ne upajo postaviti zase, ko se jim dogaja krivica in ki z realnostjo nima opraviti popolnoma nič.

Zelo lepo napisano.

"No one can make you feel inferior without your consent." - Eleanor Roosevelt.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close