Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika VSE OBRNJENO NA GLAVO

VSE OBRNJENO NA GLAVO

Dragi forumci prosim pomagajte mi, svetujte..
Kaj lahko pripravim za kosilo v pol ure.(razen pomfrita,hrenovk, jajč, in seveda gotove hrane). Namreč otroka sta letos začela hoditi v srednjo šolo in tako pride cela družina domov ob 4-ih.Zjutraj ne jesta, tople malice nočeta imeti (ker jih večina nima, pa tudi onadva nebi rada izstopala), ko pa pridemo domov pa je lakota grozna.Potem navalita na sendviče in kruh in dokler jaz pripravi kosilo sploh več nista lačna. Jaz bi pa vseeno rada da pojesta kaj toplega, kuhanega.
lp vera

Jaz imam še vse bolj obrnjeno na glavo. Otrok je od doma, isto srednja šola, od 9 ure zjutraj , pa do 20 ali 21 ure. Ima pouk popoldne, se daleč vozi in ni mi jasno, kako se sploh naj zdravo prehranjuje. Zraven si noče vzet ma nič, ker mu je nerodno kako bi ga drugi videli, da bi jedel kaj bolj domačega, bolj zdravega , saj veš najstniki. Kriza res.
Mi smo danes imeli krompirjeve svaljke in solato. Super, ko jih delam jih naredim več in zamrznem. Tako je drugič kosilo v pol ure. Kakšna rižota je tudi hiter. LP

Predlagam ti, da si enkrat tedensko vzameš čas in pripraviš več hrane, ki jo lahko zamrzneš in kosilo je tu.
Drugače pa: makaroni z različnimi polivkami, polpeti in krompirjeva solata, rižote, kruhova fila, svaljki, cmoki, pizza, hrenovke v testu, lazanja, vse to in še več imaš narejeno v dobre pol ure.
Oglej si spletno stran kulinarika in boš dobila še kakšno idejo in srečno!

Živjo!
Glede prehrane ti ne znam svetovati, ker imam premalo izkušenj:) Kar se tiče otrok, hm, ja, takole bi jaz naredil: medtem, ko ti pripravljaš kosilo naj otroka naredita domačo nalogo. Če bosta prehitro končala naj ti pomagata pri pripravi obroka:)

Pred časom je bilo tukaj govora o raznih pripravah bučk. To je ena izmed idej.

Lahko pa vnaprej narediš in zamrzneš sarmo, filane paprike, njoke… Popoldan samo skuhaš prilogo.

Hvala vsem, zlati ste.

Sama sicer nimam srednješolcev, ampak vrtičkarja in dojenčka in se moram tudi kar znajti v kuhinji, ker pride mož, lačen kot srednješolec pa tudi sama zares jem šele potem, ko nisem več sama z dojenčkom. običajno naredim tako: Ob vikendih kuham govejo juho za cel teden. Jo zamrznem v družinskih porcijah. Kadar kuham zrezke, golaž, polpete, filane paprike sarme, omako za makarone, cmoke, kruhove cmoke ipd. delam to v velikih količinah.Kot, da bi kuhala za 12 oseb.Kar ostane zamrznem v družinski porciji, kaj pa tudi za samo 1 osebo.V primeru, da je lačen samo mož ali pa samo jaz. Tako kuham samo priloge (polenta, makaroni, špageti, riž…) in tajam zamrznjeno hrano.Vse je precej hitro, sploh. če se že pred službo odločiš, kaj boste jedli in vzameš iz zmrzovalnika. Potem imaš res samo 5min, da se ti vse pogreje. Še solate ne boš imela časa očistiti he, he.

LP
EvaK

Hoj!
Joj, kako je bilo to grozno! Te povsem razumem, saj sem se ne dolgo tega imela podobne probleme in hvalal bogu, da je to za menoj.
Mene, recimo, je resila mikrovalovka in se dandanes ne znam ziveti brez nje. Imam taksno bolj preprosto, 750 W izhodne moci, ki sluzi za zacetno pripravo npr. pecenja mesa, medtem pa v 20 minutah ze zagrejes klasicno pecico in prestavis meso in se kaj drugega za dokoncanje vanjo . Medtem pa ze lahko zamesas solatko ali dve ( ze kaksen dan prej solato umijes, odcedis in jo zapres v dobro plasticno posodo, kjer lepo pocaka sveza vec dni ).
Sistem so opisali ze nekateri pred menoj, to je priprava hrane na zalogo v vecjih kolicinah in zamrzovanje po porcijah za nase mlade nadebudneze, ki le planejo v zamrzovalnik, pogrejejo v kratkem casu hrano v mikrovalovki in medtem ze v nekaj minutah zrezejo in dokoncajo ze oprano solato…..No, saj lahko zjutraj, preden gres v sluzbo, prestavis hrano iz zamrzovalnika, ki se potem do prihoda mladincev odtali in jo prav hitro lepo pogrejejo…Saj pri veliko vrstah odmrznjenih jedeh niti ne locimo ali je bila odmrznjena ali pravkar sveze pripravljena.
Pri nas je bila to praksa in moram reci, da je dobro funkcionirala. Mati ( jaz ) pa resena najhujsega! Ponavadi sem ob slabem vremenu ( med vikendom ) kuhala kakor za kaksen hotel ( tudi po pet do sest ali celo vec razlicnih jedi ) in jih po porcijah zamrzovala, s tem, da sem pustila za dva do tri dni jedil kar v hladilniku.
Sveze pripravljene obroke smo imeli le ob sobotah in nedeljah. Ampak casa za pogovore, letanja po “krozkih”, opravkih itd. je bilo kar dovolj, cesar si ob klasicni kuhi nikakor ne bi zmogli privosciti, se posebej, ker so moj razvajeni in smo radi skupaj za mizo cimpogosteje…Vsi pa z razlicnimi urniki odhodov in prihodov.
Pa se nekaj ti moram zaupati: Ob nekem obisku skupine sosolcev je vecina mldincev zaupala, da vecino casa zivijo ob sendvicih, hamburgerjih, pompfitkih, MC Donaldsovih obrokih in podobno in so se kar cudili, kako to, da imamo doma vsak dan tople obroke!!! Zalostno, a ne ? Pa presaltati na drug nacin pripravljanja hrane sploh ni tezko, ce hoces malce lazje dihati…

Drage kulinarične ekonomistke!
Bom še sama pristavila skledičko s par vprašanji in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor:
– Kakšno posodo uporabljate za zamrzovanje po porcijah (plastično?) in kako veliko (po porcijah?)?
– Koliko časa je lahko en obrok najdlje zamrznjen?
– Ali zamrznete tudi jedi iz mesa (npr. polpete), ki ste jih prej naredile iz že enkrat zamrznjenega in odtajanega mesa?

Hvala in lep dan, Tatjana

Men se zdijo najboljše CURVER posode. Imaš jih pa vseh velikosti. So res malo dražje, ampak kvalitetne, lahko jo zamrzneš, pomiješ v pomivalnem stroju, pogreješ v mikrovalovki, po več letih je še ista. Je takšna prozorna, no bolj mlečna plastika, edino pokrov ima rob iz gume v modri ali rdeči barvi. LP

Ne morem, da se ne bi še jaz vtaknila v to debato. Zanima pa me posoda in sicer ali lahko tupervere pomivam v pomivalnem stroju. Kaj pa rostfrei posodo? Sem še začetnica kar se pomivalca tiče in ne bi že v začetku rada naredila kakšne neumnosti.

Imam pa še en recept za hitro kosilo. Jaz enkrat na mesec skoham veliko golaža in zamrznem po posodicah (za 4 ljudi), Predem grem v službo dam ven iz skrinje, posebej zmrzjen fižol ali grah. Nalupim krompir in ga zrežem na kockice. Ko je krompir kuhan ga malo poštokam, da se zgosti in dodam golaž in fižol, da se prekuha (5 min.) To je takšna mineštra na hitro, mi jo imamo radi, pravzaprav vse na žlico.
To je samo en predlog, kdaj pa kdaj jemo tudi sojine polpete, pire in solato. Tudi hitro pripravljeno.

Tuperware tud dam v stroj, ni nič narobe.LP

Odmrznjeni polpeti so OK, sploh ne opazis, da niso bili pravkar pripravljeni.
Varianti za zamrzovanje in potem odmrzovanje ( pogrevanje v MVP ) sta dve:
iz posode ( vrecke ali pod. ) vzames hrano, jo prestavis v navadno jena posodo s pokrovom in pogrejes. Jaz vedno pogrevam hrano ali jo kuham v MVP pokrito.
Tupperweare posoda je OK, ampak jaz jo le perem v pom. stroju, pa v njej zamrzujem, v MVP pa je ne dajem. Obstaja specialna posoda iz nekasne obstojne plastike, ki jo lahko dajes tako v zam.omaro, zatem takoj v MVP ( tukaj pazi, da odslonis pokrov le malce, toliko da tudi nekaj zraka krozi, kajti meni je enkrat tako prisesalo pokrov, ki je bil neprodusno zaprt, da smo morali skoraj s sekiro razbiti celotno zadevo!) in po uporabi jo lahko das nato v pomivalni stroj. Ne znam povedat za firmo posode, ker jo imam ze vec kot 10 let doma in mi jo je nabavil moz v Nemciji, menim pa, da se ze sedaj pri nas dobi cuda stvari..(Saj mora biti na njej oznaceno, da jo lahko uporabljas v vsemogocih gospod. aparatih. ) Posoda je pa prakticne, stirioglate oblike in tako niizka, da lahko das po dve eno nad drugo in gresta tocno v visino zam.predala.
Koncno je tudi dobra varianta, ce se hrano zamrzuje in potem v isti odmrzuje, po uporabi pa takoj z njo v pom.stroj, steklena -boljse kvalitete in z dobro prilegajocim pokrovom.
Ze pripravljene hrane nikoli ne hranim v zamrznjenem stanju vec kot 1 mesec.

Meni se zdi full dobra odmrznjena in nato v MVP pogreta naslednja hrana:
musaka, lazanja, rizota, rizev narastek, juha-nezakuhana, golaz, vampi, slana gibanica ali burek, fizolov pire, hase iz mletega mesa, polpeti raznih vrst, slane pite iz vlecenega testa in se kaj….

Uporabljam plastične posode z pokrovom , katero iz skrinje prestavim v mikrovalovko. Glede ponovno zamrznitve pa sem brala, da to lahko narediš le v primeru, da si vzela meso ven, ga skuhala ali spekla in potem to lahko ponovno zamrzneš, ni dobro, škodljivo pa tudi ne. Polpete bi morala spečti in potem zamrzniti. Ne vem, sama tega ne počnem.
Vso hrano zmrzujem za porcijo, ki jo potrebujem za kosilo za vse moje člane.

p.s. Še to, plastične posode sem odkrila v trgovinah 199, na njih je deklaracija, da so za v mikrovalovko, pomivalni stroj in zamrzovanje, je več velikosti od velikih za 4 člane do malih in resnično so super in zelo zelo poceni. Res pa je, da kadar jih dobijo tudi zelo hitro grejo.
Če pa je sila, pa zmrznem tudi v vrečkah in potem stresem v posodo in odtajam čez noč ali pa v mikrovalovki.

Pred časom sem si kupila mikrovalovno pečico, res je super in veliko časa mi ostane za ostala dela. Vendar sedaj iščem informacije o zdravi prehrani in me res zanima ali je ta reč zdrava.

Danijela, eden pravi tako, drugi spet drugače, tako da prave resnice, se mi zdi ne ve noben. LP

Hvala za nasvete. Jaz mikrovalovne pečice ne uporabljam, vseeno pa se mi zdi koristno zamrzovati jedi.

V mojo knjigi o zamrzovanju piše, da zamrznjene in odtajane hrane ne smeš ponovno zamrzniti, pa čeprav je bila vmes skuhana.

Se mi je kar zdelo. Hvala Joži.

Jaz sem si za takšne primere kupila knjižico Nada Pantič Starič V POL URE BO NA MIZI (52 obedov, ki jihpripravimo v pol ure ali še prej).
Izšla je pri reviji Naša žena – posebna izdaja revije (Založnik Delo – prodaja).
Mislim da je bila 990,00 SIT

Kar splača se poklicati na Delo oz. Našo Ženo in vprašati če jih imajo še kaj na zalogi.

Primer jedilnika: Puranje prsi s papriko po kitajsko, Kuhan riž, Nariban sir, Jabolka
ali: Fižolova kremna juha, pečeni zagorski štruklji, zelena solata
ali: Juha z drobtinami, svinjske zarebrnice po madžarsko, široki rezanci, sandi jogurt …

Brez veze da naštevam, se mi že sline cedijo in ker je tako hitro pripravljeno …

;-))

Natasha

Pa naj še kdo reče, da je presno prehranjevanje (uživanje sadja, zelenjave in oreščkov) težko. Preprosto poješ sadež, ki se ti ga zahoče, si narediš solato, vmes pogrickaš kakšno pest oreščkov…in vse je OK. Ne rabiš hladilnika, niti mikrovalovke, niti štedilnika niti piskrov…kvečjemu kakšno skledo in jedilni pribor.

Bi kdo poskusil na ta način?
🙂

Jaz sem jo pravkar naročila na . Stane pa 1500 SIT.

No, fino da se jo še da dobiti!

Verjetno sem pa že pozabila koliko sem plačala zanjo. Kolikor se spomnim je bil en drobiž (za tisto kar ti ta knjiga nudi).
Saj tudi 1.500,00 SIT ni veliko.

Je pa res super!

Natasha

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close