Vsaka črka (lahko) prinese en evro!
Revija Literatura ob svoji dvajsetletnici razpisuje NAGRADNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI ROBNI ZAPIS LETA 2009.
Kaj je robni zapis? O tem je razmišljalo več kratkih besedil v letošnji poletni številki Literature 217-218, vendar na kratko: je poseben žanr, ki ga najdete na zadnjih straneh revije. Malce spominja na kritiko, vendar ji ne sme biti preveč podoben. Biti mora dobro povedan, slogovno prepoznaven in ker je zelo kratek, mora povedati prave reči. Meri naj okrog 1000 znakov s presledki vred (300 več ali manj) V premislek naj tokrat jemlje knjige, izdane v slovenščini, z letnico 2009, ki sodijo na področje leposlovja, kulture in humanistike.
V natečaj bodo vključeni vsi robni zapisi, ki bodo prispeli na naslov LUD Literatura (robni zapis), Erjavčeva 4, 1000 Ljubljana, v petih natisnjenih izvodih do vključno 30. oktobra 2009. Zapisi naj bodo podpisani s šifro, avtorstvo boste dokazovali s šestim izvodom, ko bodo izidi natečaja novembra objavljeni na Literaturini spletni strani http://www.ljudmila.org/ludliteratura.
V novembru bo komisija, sestavljena iz petih članov uredništva revije Literatura, izbrala 20 robnih zapisov, ki bodo nagrajeni z dvoletno naročnino na revijo Literatura, in enega, ki bo prejel nagrado 1000 evrov bruto. Nagrada želi z za slovensko literarno polje rekordnim razmerjem med evrom in znakom (1:1) povečati slovensko vrednotenje vrednotenja. Kolikor robnih zapisov bo zaslužilo objavo, bo tudi objavljenih. Seveda pa je povod vrednotenja zmeraj strast in nuja, zato preostali, kot je v navadi, ne bodo honorirani. Rubrika Robni zapisi od vsega začetka temelji na prostovoljnem udarniškem delu. Veselo na delo!
Tak rafal, pri katerem fališ kolena drugih in se na vse še opravičiš, da si jih vznemirjal s hrupom, res ne pušča trajnih posledic. 🙂
Vsekakor boš Molje vzpodbudil k branju tistega dela, ki si bo zaslužilo tvojo “obdelavo” (bo zagotovo skladna s pričakovanji). Virtualni izpah rame pri prejemanju čestitk je največ, kar lahko tvegaš …
:-))) Hvala, ampak bom uporabil izgovor, s katerim sem se izognil tudi blamaži na enaindvajsetki Ljubljanskega maratona: jutri zjutraj grem v Genovo, pa na ladjo.
Drugače pa je moje polno ime in profil na LinkedInu za prijatelje kadarkoli na voljo preko zasebnega sporočila. Razočaranje zagotovljeno, kot sem že večkrat povedal.
Natečaj za najboljši robni zapis, ki ga je razpisala LUD Literatura, je zaključen. Komisija v sestavi Andrej Blatnik, Primož Čučnik, Matevž Kos, Tina Kozin in Gaja Kos je izmed 67 v roku prispelih robnih zapisov izbrala zmagovalca, ki prejme 1000 EUR bruto, in 20 najboljših robnih zapisov, ki prejmejo dvoletno naročnino na revijo Literatura.
Zmagovalni robni zapis:
Zdenka Hočevar (Jani Virk: Ljubezen v zraku)
Dvoletne naročnine na Literaturo:
nihilist (Umberto Galimberti: Grozljivi gost)
Šepetalci (Orlando Figes: Šepetalci)
Skubic je car, ampak jaz nisem Skubic, da ne bo pomote (Andrej E. Skubic: Lahko)
mali_srpan (Tadej Golob: Svinjske nogice)
amp (Tomislav Vrečar: Kurc pesmi)
Anamarija Hribar-Turk (Andrej E. Skubic: Lahko)
mamuni (Življenje iz vere – pričevanja o prof. dr. Antonu Strletu)
Marčni zajec (Mateja Bizjak Petit – Mathèa: Alica s tisoč rokami)
tetris (Matej Krajnc: Requiem za gospo Goršičevo)
Anita Ekberg v fontani Trevi – je še kaj lepšega na tem svetu? (Emil Filipčič: Problemi)
Stegozaver (Uroš Zupan: Rilke proti Novim fosilom)
veselo drevo (Taras Kermauner: Po(ne)srečena srečevanja)
hruška (Orlando Uršič: Sadovnjak)
ša la moon (Tomaž Šalamun: Levu sem zribal glavo do pol gobca, potem sem nehal)
Šifra (Matjaž Brulc: Kakor da se ne bi zgodilo nič)
Bronhitis (Tanja Lesničar-Pučko: Na preži)
Neo (Naomi Klein: Doktrina šoka)
Pikica (Taras Kermauner: Po(ne)srečena srečevanja)
2804971 (Vanja Pegan: Potovanje na začetek poti)
Baša (Vida Mokrin-Pauer: Poleti poleti)
Vsi tu s šiframi navedeni avtorji naj se s svojim robnim zapisom in z osebnimi podatki oglasijo na ludliteratura@yahoo.com ali na LUD Literatura, Erjavčeva 4, 1000 Ljubljana.
Hvala vsem, tudi neizbranim, zabavali in učili smo se.