vrtiček drugič – jagode
hy nova ,
saj tudi tvoja tema , je del kulinarike – od začetka do vlaganja …..
Pripravi si , gredico za jagode , pokrij z črno pvc folijo , nabavi sadike –
-ali podtaknjence (vršičke ) , PRIPOROČAM -jagode ki dajejo plod čez
celo leto , odvisno od podnebja (2-3 )ciklusi .
Ko imaš sadike , naredi z nožem majhen križec – v foliji , ter VSADI .
VELIKO USPEHA OGI
Tudi sama imam posajenih kar nekaj jagod.
Najbolj primeren čas za sajenje je avgusta, seveda če ni prevelike suše. Sadila sem jih pa tudi spomladi, tisto leto je potem malo manjši pridelek.
S črno folijo pa sama nimam preveč dobrih izkušenj, ker so se mi pod njo zaredili polži in so večino jagod pojedli oz. poslinili.
Na gredi naredim cca. 50cm širok greben in nanj posadim jagode v dve vrsti.
Jagode potrebujejo veliko vode, posebno v času cvetenja in ko začnejo delati plodove.
Potrebno jih je redčiti, ker se drugače preveč razrastejo in nimate kje hoditi.
Avgusta jih je dobro pognojiti s kakšnim bio gnojilom, da dobijo moč za naslednje leto.
Mi jagode, kar jih ne pojemo, shranimo v skrinji in so odlične za sadne torte, ali pa kar tako s sladkorjem.
Upam da sem kaj pomagala z nasvetom.
Pozdravček.
Mislim da je Plantella organik kar dobro gnojilo za jagode.
Pognojimo jih tudi spomladi, najbolje da gnojilo s kopulco zagrebemo k jagodam, takoj ko jih očistimo starega in uvelega listja. Dež to lepo spere h koreninam. Mislim pa da od Plantelle obstaja tudi tekoče gnojilo za jagode, kar pride bolj v poštev avgusta, ko so grmički široki in bi s kopulco težje zakopali gnojilo v zemljo.
Glede sajenja v sod pa ne bi vedela ker nismo še nikdar probali, mislim pa da je lepo zapogledati.
Pozdravček.
na nekem dopustu sem zasledila “sod” za jagode, vendar je bil narejen iz plastične vodovodne cevi (fi – zelo veliko). Potem pa je gospod z brenerjem segrel in tako zapognil cev – zgornji del cevi noter – zg. del luknje, ven pa spodnji del, da je zgledalo kot pri tistih loncih, ki so posebaj namenjeni za jagode in postavil pokonci na vrt. Drugače pa je to imel za rože plezalke. Zalival pa je od zgoraj.
Pozdravček Mateja
Jaz sem imela sod, pa sem obupala nad njim. Verjetno bi ga morala še kaj bolj tehnično izpopolniti, namreč ko sem zalivala se je zemlja sprala ven iz lukenj in jagode so se pomaknile navzdol, če razumete to razlago.
No želja ostaja še vedno, da bi to funkcioniralo, samo poskušam pa ne več.
Imela sem plastične sode od barve, z luknjami.
Verjetno tiste lončene fancy posode nimajo zaman narejenih luknjic v obliki šalčk, po moje je to trik.
Ne vem če bom s temle kaj pomagala – sosedje imajo sod (pvc – moder, ne vem zakaj se uporabljajo po originalnem namenu) – vanj zvrtane luknje in posejane jagode, prav tako na vrhu soda. Zadeva očitno funkcionira, ker vidim da ga imajo še vedno na vrtu – z jagodami seveda. Po moje sejanje v ločkih odpade, ker ne bi prišla voda do korenin. Bistvo je verjetno v velikosti lukenj in pa v precejšnjem “stiskanju” zemlje ob samem sajenju. Hm, ne vem sicer zakaj potem Jagodi°ni uspelo?
LP
d.
Forum je zaprt za komentiranje.