Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vrstni red besed

vrstni red besed

Iz besedila je jasno, kdo koga ljubi. Iz izkušenj pa lahko povem, da velja v obeh smereh. Mene grda dekleta ne marajo sploh.

Mislm!

V Slovenskem leksikalnem pomenoslovju Ade Vidovič Muha najdete tudi pravila glede besednega reda, sploh prilastkov. Ostala so v slovnici. V SLP so predvsem pavila glede prilastka, če se prav spomnem, gre tisti stavek tako: moja lepa dolga črna večerna obleka. Stvar je v oddaljenosti od jedra (sam., torej obleka) najbližji je vrstni, nato prid. barve, nato mere, potem je kakovostni in najdlje svojilni pridevnik. Tako po spominu s faksa, ker knjige ne trenutno najdem. Tam je še en daljši primer, ki vsebuje malo morje prilastkov, vendar je predolg za moj spomin 🙂

Ne morem pa se spomniti pravila glede prilastkov – je prej krajevni ali časovni? Nekdo je leta xy v … predstavil nekaj. Posluh mi govori, da je najprej časovni, ne spomnim pa se dejanskega pravila glede tega. Ga kdo pozna?

Ka mi lahko kdo v tej povedi določi stavčne člene:
Miha občasno obiskuje OŠ.

Hvala.

Mislim, da je lektorica s tistim prestavljanjem letno zgrešila, če gre za ekonomske kazalnike. To se dogaja, ker ne poznajo stroke. Letno se namreč nanaša na obrestno mero (%) in ne na rast. Včasih to zapišemo s p.a. (per annum), kar ne more biti zapisano pred glagolom.

New Report

Close