vroč ali vroči
Bom začela na koncu: navednice so narekovaji. Narekovaje pišemo takole: » in takole: «. Rečemo jim tudi smrekice, da jih ločimo od narekovajev, ki se vsiljujejo iz angleščine: ” in “. Enojni narekovaj ‘ je za označevanje pomena, npr. šola v pomenu ‘institucija, kjer otroci preživijo dopoldneve’.
Čisto vsake besede, ki deluje malo drugače, res ni treba označevati z narekovaji. Če je moški hot hot hot, je pač hot. 🙂 Hotela sem ponozoriti, kako bi mu rekli v angleščini in nobenih narekovajev zato ne potrebujem, torej je moški pač vroč. Je pa res, da v slovenščini za angleški hot lahko rečemo, da je npr. najbolj zaželen, seksi, zelo lep ipd. Mogoče sem jaz malo zastarele pameti, ampak vroča ženska/vroč moški mi niti približno ne pove toliko kot npr. seksi, zelo lepa itd., celo huda mi je ljubše. 🙂 Ampak to je pa res verjetno že na meji slenga, posebno ker zraven paše bejba. 🙂
No, še za konec/začetek, po mojem bi rekli, da je moški vroč. Če pa primerjam dva, strašno lepega in skodranega, bi rekla, ah, poglej, vroči pa gleda stran. Torej bi vroči uporabila v določni obliki, sicer pa vroč.
Če povzamem: najbolj VROČ (ko se bo malo ohladil, bo najbolj topel, ne najbolj topli;) na Štajerskem radi uporabljate določno obliko, vendar to pač ni knjižna slovenščina).
In brez “navednic”, prosim, to je pa res srbizem (navodno, navodnica). Narekovaji. Kako se jim reče ljubkovalno, smrekice ali smrečice, pa res ne vem, smreke običajno ne rasejo v vodoravni smeri. Obstajajo tudi pravilni in jasni izrazi – na wikipediji, recimo.