Vrnitev regresa in dopust
Pozdravljeni,
v podjetju sem zaposlena za določen čas enega leta od januarja 2011. Pogodbo smo sporazumno prekinili z dnem 15.7. Direktor je rekel, da se mora pozanimati, kako je z vračilom regresa, saj sem ga v celoti že dobila izplačanega. Ali moram regres vrniti v sorazmernem deležu?
V pogodbi je napisano, da mi pripada 20 dni dopusta, od katerih sem jih 7 že izkoristila. Verjetno ne morem iti še zadnji teden dela na dopust?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Mina
Barca, medve sva že debatirali na temo regresa, moderator pa se žal ne odziva na vprašanja….
A mi prosim pojasniš, kakšna je razlika s tem primerom,ko nisva prišli skupaj ,ali ves ali sorazmeren del regresa, ko pogodba preneha 15.7.? Hvala.
http://med.over.net/forum5/read.php?147,7018457
Če je bila zaposlitev od 24.1. do 15.7., potem ni trajala 6 mesecev in pogoj za priznavanje celotnega dopusta in regresa ni dosežen (razen če je bila zaposlitev pred 24.1.pri kakem drugem delodajalcu in je bila menjava službe brez prekinitve).
161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.
162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.
(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.
V tem primeru pripada sorazmeren del regresa in sorazmeren del dopusta.
Barca, medve sva že debatirali na temo regresa, moderator pa se žal ne odziva na vprašanja….
A mi prosim pojasniš, kakšna je razlika s tem primerom,ko nisva prišli skupaj ,ali ves ali sorazmeren del regresa, ko pogodba preneha 15.7.? Hvala.
http://med.over.net/forum5/read.php?147,7018457%5B/quote%5D
Za ta primer še zmeraj mislim, da je delodajalec dolžan izplačati samo sorazmeren del, saj je pred izplačilom vedel, da zaposleni menjava službo in bo za tisti del leta, ko bo delavec zaposlen drugje, tudi obveznost regresa preložil na novega delodajalca.
Hvala za odgovore, sem se že pozanimala na ZZZS.
Mi je pa šef rekel, da je vprašal pri računovodkinji, ki mu je rekla, da mi ne more upoštevati manj kot 6 mes zaposlitve, tako da ne vem kako je s tem. Rekel je, da mi bo odtrgal sorazmeren del regresa pri zadnji plači. Verjetno je že poznal ta zakon, zato pa je tudi želel, da končam pred 24.7.
Forum je zaprt za komentiranje.