vrnitev darila po darilni pogodbi
Spoštovani,
mama mi je z darilno pogodbo (brez preužitka oz. dogovora o preživljanju ipd.) darovala hišo, v kateri je živela do vstopa v Doma starejših občanov. Mama sicer še ni tako stara, vendar je zaradi nenadne bolezni priklenjena na posteljo in potrebna stalne nege.
Prejema pokojnino, ki je popolnoma ne pokrije oskrbnine, le-to doplačujem jaz. Ima sicer nekaj denarnih prihrankov, vendar jih zaradi svoje varnosti želi imeti na svojem TRR računu. Poleg oskrbnine imam še kar nekaj stroškov, od dodatnih zdravil, prehrane, plačujem ji tudi dodatno oskrbovalko (ker baje v Domu ne znajo dovolj dobro) in gospo, ki ji hodi krajšat čas. Prav tako smo na obisku vsakodnevno.
Zdaj pa si je namislila, da bi iz Doma odšla v lastno stanovanje (če bi porabili vse njene prihranke, bi lahko kupili garsonjero), kar ne bi bil problem, če ne bi potrebovala stalne pomoči. S partnerjem lahko vskočiva za nekaj ur, vse preostalo pa želi imeti najeto pomoč. Stroški za stanovanje + prehrana + pomoč, ki si jo je namislila bi mesečno prišlo okoli 2000-2500 €, kar pomeni, da bi morala jaz doplačati okoli min. 1200€.
Ker si takega stroška ne morem privoščiti, vztraja pri tem, da bo zahtevala hišo nazaj.
Ali to lahko stori in doseže?
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam
Spoštovani,
darilan pogodba se lahko prekliče le iz razlogov hude nehvaležnosti obdarjenca (analogno razlogom za razdedinjenje), kar mislim, da v vašem primeru ni podano. Res ste otrok svoje matere, vendar nikjer ni določeno, da morate zaradi darila doplačevati domsko oskrbo zanjo, posebej ob dejstvu, da ima vaša mati dovolj lastnih prihrankov. Mislim, da bo najbolje za vse, če mati nekako obdržite v DSO (morda tudi s pomočjo tamkajšnje socialne delavke, ki naj vašo mater prepriča, da je zanjo edino primerno bivanje ob zagotovljeni 24 urni oskrbi + možnosti zdravstvene intervencije, česar doma ne bi imela). Glede na dejstvo, da ima lastne prihranke, lahko morda res kupi garsonjero in poišče tudi osebo, s katero sklene pogodbo o dosmrtnem preživljanju, ta oseba potem dejansko zanjo 24 ur skrbi ali ji doplačuje domsko oskrbo, v kolikor bi se ponovno vrnila v DSO, garsonjera pa po smrti vaše matere pripade tej osebi.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.