Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev vračilo rezervacij – Vzajemna

vračilo rezervacij – Vzajemna

Je še kdo dobil?

Ja, jaz tudi….Pa se mi malo čudno zdi, da bi mi kar na “lepe oči” vrnili 113 jurjev….A je spet kakšna fora?

lptt

Točno tak znesek naj bi tudi meni vrnili. Jaz se tudi sprašujem, da ni tu kaka fora.

Ma ne vem,…sej so dal zraven 080 telefonsko, če te kej zanima…pa mi je kar mal nerodn poklicat, da ne bom butelj izpadla :))

od katerega leta pa ste zavarovani?

Od oktobra 2000.

Ja baje smo preveč plačevali in morajo zdaj vrnit ostanek, lahko se pa odločiš za eno izmed njihovih zavarovanj in jim pustiš denar (na ta načn seveda hočejo “legalno” obdržati čimveč denarja kljub navidezni želji po vračanju – da ne rečem ukradenega – denarja, tako da bom jaz kar lepo pobasala, kar mi pripada! 🙂

Kaj pa, če si prekinil zavarovanje pri njih; mislim, da sem prekinil lansko leto? Potem tudi dobiš povrnjeno?

Jaz tudi :))

Vzajemna izplačuje rezervacije

180.000 zavarovancev Vzajemne bo do konca avgusta prejelo 67 milijonov evrov (16 milijard tolarjev) rezervacij

Ljubljana, 23. maj – Približno 180.000 Vzajemninih zavarovancev, ki so skladno z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju upravičeni do izplačila starostnih rezervacij, bo v teh dneh prejelo obvestilo o višini rezervacij, ki jim jih bo zavarovalnica izplačala, in napotkih v zvezi z izplačilom. Vzajemna bo tako do konca avgusta 180.000 zavarovancem razdelila 67 milijonov evrov (16 milijard tolarjev). Čeprav si je Vzajemna prizadevala, da bi se ta sredstva razdelila med vse zavarovance, je ministrstvo za zdravje pripravilo zakon, po katerem se ta sredstva izplačajo le 180.000 zavarovancem. Ti bodo tako prejeli med 7 in 800 evrov.

V obvestilu, ki ga bodo zavarovanci prejeli v teh dneh, bo Vzajemna 180.000 upravičencev seznanila z višino zneska, ki jim ga bo izplačala iz naslova matematičnih rezervacij oziroma rezervacij za starost, in jih prosila za podatke, na podlagi katerih bo lahko izvedla izplačilo. Vzajemna bo na podlagi prejetih izpolnjenih obrazcev za vračilo rezervacij te podatke obdelala ter najkasneje do 31. avgusta rezervacije izplačala upravičencem. Višina rezervacij, ki jih bo Vzajemna izplačala zavarovancem, se razlikuje od posameznika do posameznika glede na obračunano premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje z rezervacijami. Nekateri bodo tako prejeli le 7 evrov, nekaj zavarovancev pa tudi do približno 800 evrov. Vzajemna zavarovancem ponuja tudi možnost pobota s premijo, vendar bo pobote izvajala le na izrecno željo zavarovancev.

Vzajemna je obenem opozorila, da skoraj milijon slovenskih državljanov in naslova rezervacij pri zdravstvenih zavarovanjih ne bo dobilo ničesar. Čeprav si je Vzajemna prizadevala, da bi bili do rezervacij upravičeni vsi, ki so plačevali premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je ministrstvo za zdravje z zakonom določilo le 180.000 upravičencev (gre za zavarovance, ki so imeli na dan uveljavitve zakona sklenjeno zavarovanje z rezervacijami, ki so ga sklenili v letu 2000 ali pozneje). Ministrstvo se je za to odločilo kljub temu, da rezervacije niso bile stvar odločitve vsakega posameznega zavarovanca ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak je šlo za posebne matematične izračune v ozadju, na katere zavarovanci niso imeli vpliva. Izračuni so bili odvisni od tega, kakšna zakonodaja in podzakonski akti Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) so v tistem obdobju veljale. Vzajemna je na nelogičnosti zakonodaje sicer opozarjala, vendar pa mora spoštovati veljavno zakonodajo, zato bo rezervacije izplačala na navedeni način.

Posledica zakona je, da so sicer vsi zavarovanci plačevali približno enako premijo, vendar večina iz naslova rezervacij ne bo dobila nič. Tako imamo primere, ko so bili starejši dlje zavarovani in so plačevali višjo premijo od mlajših, ki so npr. zavarovanje sklenili kasneje in po ugodnejši premiji, pa večina starejših ne bo prejela nič, mlajši pa lahko tudi do 800 evrov. Tako npr. večina upokojencev ne bo prejela teh sredstev. In to samo zato, ker se je spreminjala zakonodaja in podzakonski akti AZN.

Nazaj dobijo tudi tisti, ki so pri njih prekinili zavarovanje…

Pa en lep dan želim, Joan

res je….sem prekinila leta 2006 in dobim nazaj starih 147.000 sit…

Kdaj pa ste dobili obvestilo, da dobite povrnjeno? S priporočeno ali navadno pošto?

Midva sva oba prekinila in šla na drugo zavarovalnico, pa sva oba dobila pošto,da dobiva nazaj. 🙂

Hvala pa za tole odprto temo, sama kuverte od Vzajemne mečem stran, niti ne pogledam, kaj spet pošiljajo. :S

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Z navadno….je kot “tiskovina”

Tudi jaz! 🙂

Škoda, da še moj ne. 🙁

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

kaj pa sploh pomeni “rezervacije”. Jaz sem plačevala vsak mesec tisto prostovoljno zavarovanje, saj veste, mesečno nekaj manj klot 5000 sit??? Kako vem, ali je tu vključena kaka rezervacija

Men ni nič jasno.

Jaz sem danes dobila obvestilo, da mi bodo vrnili cca. 100 evrov, po pravici povem, da mi ni najbolj jasno, za kaj sploh gre. Malo čudno se mi zdi, ker sem šele lani sklenila dodatno zavarovanje po izteku štud. statusa…

No, to je pa res čudno, ker jaz mam že tri leta pa dobim isto kot ti. Ma ja, bojše to kot pa nič.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Jaz sem še študentka, pri njih sem se zavarovala, ko sem pavzirala eno leto. Takrat sem plačala tistih 50 tisoč in od takrat imam spet status, ker sem še vedno zavarovana po fotru… Piše, da dobim nazaj 90€. A je v tem kakšen trik? V čem je fora?

Jaz sem skelnila zavarovanje oktobra 2005…od oktobra 2006 pa je v mirovanju…ali lahko tudi kaj pričakujem…hehe…vprašat ni greh….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close