Vračilo denarne nagrade v Slovenski vojski!!
Zdravo!! Sem zaposlen v slovenski vojski in jo želim zapustiti.Zanimam me kako je z vrnitvijo denarne nagrade ,čeprav je nisem hotel vzeti sem jo po pogodbi moral?Slišal sem da se to ne vrača ker ni to posojili tem več nagrada za zaposlitev v vojski? Na forumih tudi pišejo in v nekaterih dnevnikih da je to samo izsiljevanje da nebi zapustili vojske in nas na nek način s tem držijo v svojih krempljih. Hvala lp
Glede vračila nagrade je potrebno preveriti, in si najverjetneje pogodbeno vezan na vračilo.
Glede kršitve 190. člena, najverjetneje ZDR, ti predlagam da se obrneš na dellovni inšpektorat, prav tako se lahko obrneš na varuha človekovih pravic…..,seveda če ti je pravica kršena. Kršena ti je v vsakem primeru, kadar ti brez tvojega predhodnega soglasja naložijo delo,ponoči ali ali nadurno delo. tukaj je tudi treba preveriti, kakšna je vaša tedenska delovna obveznost in tudi dnevna. glede na tedensko je najverjetneje 40 ur, katere nesmeš prekoračit v noben primeru brez tvojega predhonega soglasja.
Pred prijavo, varuhu , praviloma moraš poskusiti spor rešiti sam.
možnosti za pravno varstvo imaš več, je pa jasno, da se pravice delavcev danes množično in zavesno kršijo.
SV bi mpgla najboj upoštevat vse pravice, verjetno jih ne pa zato ker so v SV zaposleni dejansko najmajn izobražen kader, glede na javno upravo sigurno, in seveda taki so pol vodje, keri imajo fakse imajo same leve fakse, katere lahko porabijo samo tuki, pa če smo realni saj normaln se nemora cel življenje delat 5 enakih stvari ali pa nič. Sem bil nabornik pa se v mesec dni vse naučiš, pol pa sam neka zajbancija ok vzdržuješ fizčno pripravljenost.
poznam senga ki je v vojski celo častnik, ampak on je popoln idijot, če zna abecedo sem kolo, drži pa se kot da je najmajn dohtar, pol pa se še vozi mimo dveh kasarn v službo kot da je tko nenadomstljiv! in če pol taki ljudje odločajo o teb? ? !!
ja tak je, denarno nagrado vračaš v primeru če daš odpoved preden ti poteče pogodba o zaposlitvi, ob kateri si dobu to nagrado. vračaš jo pa v celoti se pravi vred z davkom (npr. če maš izplačano nagrado 4.500 € je ponavadi tam okol 7000 za vračat). v bistvu bi moralo vse to v pogodbi pisat. poznam primer, ko je dal odpoved leto pa pol pred potekom 5letne pogodbe, ni dobil nagrade ob podpisu, pa je vseeno moral vračat 700€, in so rekli da zato, ker je to njegova prva pogodba pri sv pa še predčasno jo je prekinu.
glede 190.člena: velja v celi javni upravi, pripada vsakemu ki ima majhne otroke, namenjena je strogo 8urnemu delovnemu času in ti po zakonu ne morejo ukazati, da delaš dlje. če že pride do tega da moraš podaljšat delovni čas, moraš skupaj z nadrejenim izpolnit izjavo o tem, kdaj in koliko ur ima tvoj delovni dan (navest moraš datum in koliko ur boš delal tisti dan, po možnosti navedi še razlog – straža, vns…) tako si zaščiten ti, dobiš dodatne ure, z izjavo se sicer strinjaš za prekomerni urnik, ampak s tem ne prekineš 190. člena, le odobri se ti povečan obseg delovnih ur za tisti dan. pa še oni so zaščiteni, v nasprotnem primeru kršijo tvoje pravice. če pa se nadrejeni dela norca iz tega člena (že doživeto), lahko mirno stopiš do vodnega ali četnega zaupnika in skupaj zrihtata zadevo. to je to kolikor vem o tem, upam da sem pomagala. LP
http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2015081111401093&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=išči&page=0&id=2015081111401093 prvo sodisce ti da da mors placat, po pritozbi na nadaljnem ne rabs. Razn ce so kej pogodbe spremenil. Kot manj mocna stranka v pogodbi ni nujno da je vse kar pise v pogodbi zate zavezujoce.
Torej že imamo koga, ki se je rešil vračila nagrade?? Meni se kar pošiljajo na dom opozorila in opomine + Vipavo zahtevajo kot je npr. Prehrana, pisarniški material, pirotehnična sredstva itd. Jaz sploh nisem videl cenika in niti ne vem koliko je vreden 1naboj, kaj šele za ostale zadeve. Podpisal pa tudi nisem nicesar, da se strinjam…jaz sem bil napoten v Vipavo, tako kot delodajalec napoti delavca na usposabljanje za določeno delovno mesto, ne razumem zakaj bi moral jaz to sedaj se plačati…
Forum je zaprt za komentiranje.