Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti vračanje socialne pomoči

vračanje socialne pomoči

Spoštovani,

sem prejemnik socialne pomoči, trenutno nisem lastnik nobene nepremičnine, vendar pa bom v prihodnosti dedoval po svojih starših (hiša in nekaj zemlje). Zanima me sledeče, ali se bo takrat, ko bom postal lastnik nepremičnine država vknjižila na mojo nepremičnino, četudi takrat ne bom prejemal več pomoči in hiše ne bom smel eventuelno prodati, če ne bom prej poravnal svojih dolgov do države (prejeto socialno pomoč), ali pa velja vračilo socialne pomoči izključno ob dedovanju po meni za moje dediče, jaz pa lahko s svojo dediščino prosto razpolagam?
Ne vem namreč v čem je smisl podpisovanja izjav, da dovoliš vpis državi na svojo nepremičnino, če pa se vračanje pomoči nanaša izključno na zakon o dedovanju.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala socialno pomoč, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oz. lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Pristojni državni organi prijavijo terjatev brez obresti, to je v višini prejete pomoči. V primeru, če je zapustnik (tudi njegovi otroci in partner) še vedno socialno ogrožen, se lahko država temu odpove.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Ali ni tudi odvisno kolkiokrat si prejel socialno pomoč? Slišala sem , da če si socialno pomoč prejel manj kot 8x ti ni treba nič vračati oz. po smrti poplačati od dediščine?
Prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam

Spoštovani!

Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Ne glede na to lahko odloči sodišče, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti obvežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji oziroma občini.
Premoženje, ki postane lastnina Republike Slovenije ali občine, se s sklepom izroči pristojnemu organu Republike Slovenije oziroma pristojnemu organu občine. RS oz. občina, iz proračuna katere se je pomoč financirala, ima v zavarovanje svoje terjatve iz prejšnjega odstavka do celotnega poplačila zakonito zastavno pravico na stvareh, ki sodijo v zapuščino.Za pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu se šteje vse, kar je zapustnik zaradi slabega premoženjskega stanja prejel na podlagi zakona ali splošnega akta občine v denarju ali v obliki oprostitve plačila.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close