vprasanje
POzdravljeni! Za vas imam vprasanje, ki ga bom poskusila cimbolj jasno zastaviti. Z mozem se namrec razhajava v mnenju o nekem problemu. Imava dve hcerki. jaz menim, da sva ju midva dolžna prezivljati do 26 leta, ce se sami ne bi mogli iz kakrsnih koli razlogov, po nama pa pac podedujeta vsak pol, ce bi seveda bilo kaj podedovati, po najini smrti. On pa meni, da morava nujno vsaki izrociti delez najinega imetja, se za casa najinega zivljenja. Jaz mu pravim, da ce on hoce lahko proda svojo-naso hiso in ta denar tudi zapravi po svojih-nasih potrebah, ce bo pa kaj ostalo po njegovi oz najini smrti, potem sele si bosta to razdelili, do takrat pa nama ni treba njima dati kaksnega deleza. Prosim, ce lahko razlozite, kako je to v resnici in se vam najlepse zahvaljujem! Matejka
Spoštovani!
V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so starši dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj. Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti. Otroka, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.
Vajini mnenji se torej razhajata glede dedovanja. Tu zakon ne omejuje vaše volje. Lahko sklenete Pogodbo o izročitvi in razdelitvi premoženja za časa življenja, lahko sestavita oporoko, lahko pa ne naredita nič in bosta hčeri dedovali v skladu z Zakonom o dedovanju premoženje, ki bo po vajini smrti ostalo. Vaša edina zakonska obveznost je torej, da skrbita zanju dokler to predvideva Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.