Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vprašanje

vprašanje

Vidim, da ste tule sami izobraženi. Ravnokar sem v časopisu, ki je btw tudi lektoriran prebrala. …,da se zdravnik v primeru akutne okužbe zgornjih dihal odloči za predpis antibiotika. Tale zadnji del mene osebno malce moti. Kaj pa bi vi k temu dodali?

Ne vem, kaj bi morala dodati. Ime antibiotika?

Ne spela, mislila sem, kaj bi ti dodala k mojemu mnenju, ne k stavku. Se tebi zdi predpis antibiotika čisto vredu?

Ja. Mogoče bi bilo lepše “predpisati antibiotik”, a vseeno ne vidim problema.

Saj zdravila se predpišejo. Že pomensko-razlagalna enota samostalnika predpis kaže na nekaj, po čem se je treba ravnati.

Definitivno se zgražam nad predpisom antibiotika.

Mene moti pasiv. Če bi bilo “zdravnik predpiše antibiotik”, bi bilo OK. S samo besedno zvezo “predpisati zdravilo” ni nič narobe, moteč je pasiv.

Govorimo o “predpisu zdravila”.

Jaz pa med drugim nad tvojo uporabo prislova “definitivno”. O tem lahko tudi ustvarimo novo debato.

Definitivno pomeni dokončno, medtem ko velika večina uporablja ta prislov za nadomestilo prislova “vsekakor”.

Saj pasiv ni prepovedan. Le Slovenci ga ne slišimo radi. Slabo nam gre v uho. Narobe pa ni.

Mene pa moti, ker zdravnik v primeru akutne okužbe zgornjih dihal ne predpiše vedno antibiotika, celo tako je, da je okužba v 90% virusna.

New Report

Close