vprašanje
Lahko to malo bolj razložiš?? Kakšnih datotek? Daj mi vsaj en primer! Je možno, da npr. če gledaš maile ali karkoli na internetu oziroma na desktopu,… se potem to s temi programi vidi?? (vem, da obstaja history za internet in MY rECENT dOCUMENTS NA DESKTOPU,ampak lahko vidiš le zadnjih 15 fileov). A imajo ti programi sploh kako zvezo s tem, kar sem napisala, ali služijo prav drugemu??
HVALA!!!
Poglej zmedena* ko ti delaš nekaj na sistemu prav gotovo na njem pustiš kakšne sledi: te sledi so lahko npr. v obliki log datotek, zgodovine (history), piškotki, itd, itd.
Ti dam 1 praktičen primer. Npr., da ti brskaš po internetu, potem pa bi rada bratu prekrila kaj si počela. Odločiš se, da izbrišeš history in misliš, da si prekrila vse sledi. Nato pa pride brat in uporabi enega od omenjenih programov in obnovi vso vsebino direktorija C:\Documents and Settings\zmedena\Local Settings\History.
V tem je finta..
lp
Sem vedel jst, da mora bit kaj v zvezi z bratom:)
Mah, ti programi niso prav tako brez veze. Vcasih se cloveku zgodi, da izbriše kakšno pomembno datoteko in bi jo kasneje hotel obnoviti.
Drugače, ko boš naslednjič brisala zgodovino ali kakšne druge sledi uporabi opcijo security data eraser, ki je ponavadi priložena prav tem programom, ki jih uporablja tvoj bratec. Ta opcija 100% uniči izbrisane podatke tako, da jih še nekajkrat prepiše z ničlami in enicami.
Drugače če bi hotel brat res vohuniti za tabo bi raje uporabljal enega izmed spy programov .
Lep dan se naprej!
Ammm, mogoče pa tale tvoj bratec le ni tko “zloben”.
Ti programi se načeloma uporabljajo za povrnitev datotek iz diskov, usb ključev, kartic fotoaparatov ipd. Večini od nas se je zgodilo, da je pomotoma zbrisal kako hudo pomembno datoteko, kasneje pa je ugotovil, da nima rezervne kopije. V takem primeru te lahko reši le eden izmed teh programov.
No seveda se da z njimi tudi malo vohunit, ampak ti programi niso namenjeni temu, predvsem zato ker se večina zgodovine beleži ali v sam register računala, ali pa v temu namenjene datoteke (index.dat), ki se sploh ne brišejo, temveč le prepisujejo.
Hvala vam za odgovore, ful ste prijazni!!!
No, sicer me pa še nekaj zanima:
1. kako naj jaz vem, če ima brat inštaliran na računalniku tisti program SPY…. a je mogoče ikonca na desktopu??
2. a je možno, da ti nekdo vidi maile, če ne ve gesla in če se vedno odjaviš (tako da gre na history in pol gleda)?
THANKS!!!!!!!!!!!!!1
1. Take programe ni prav lahko odkrit, ker vsaj tisti ta boljši poskrbijo za to, da ni vidne ikonce, da ni vidnega procesa ipd. Nekatere izmed njih odkrijejo antivirusni programi, se morajo pa ti programi nekako zaštartat ob zagonu račinala, tako da tam jih pa skoraj moraš videti. Npr. z HijackThis se bi jih tudi moralo odkrit, ker tam izpiše vse programe, ki se kakorkoli zaženejo ob štartu polkenc.
2. Možno je vse, odvisno pa je kolko ta nekdo obvlada te zadeve.
ŠE NEKAJ: zakaj pa ne bi tudi jaz vohunila za drugimi?? In te prosim, če mi poveš,kako s pomočjo Easy Recovery IN Undelete Easy Recovery… programov, lahko to počnem?
Aja, kaj če hočem pogledati kaj je bilo gledano na desktopu, grem pod My Recent Documents in pač pogledam… AMPAK je vidno le zadnjih 15 file-ov. Je kaka varianta, da jih vidim več??
Hvala za tvojo potrpežljivost na moja najbrž smešna in neumna vprašanja, ampak… ženske pač!! 🙂
Zakaj ne bi vohunila tudi ti???
Zakaj pa bi???
Prej si pisala o svojem bratu … Jo, kako je ta človek hard, ej!!!!, zdaj bi pa že kar ti vohunila za njm 🙂
Sicer pa kot sem že povedal, ti programi niso namenjeni vohunjenju ampak obnovitvi podatkov. Če res želiš vohunit so malo nižje ravno pisali o tem, imaš pa celo nekaj zastonj programov za to.
Glede zadnjih 15 dokumentov, imaš varjanto, da to število povečaš, vendar je za to potreben poseg v register. Lahko pa preprosto pogledaš v mapo Recent (ponavadi se nahaja v mapi Documents and Settings/tvoje_uporabniško_ime)
huh savo, zdejle si pa napisal nekej učenega…NSA 7 pass overwrite???
Pa nismo vsi v CIA v službi in ne rešujemo najbolj top secret national zadev, zato nam US National Security Agency ne pošilja vsak teden najnovejših zahtevkov za enkripcijo gesel 🙂
Sicer je pa govora o vohunskih programih, ki beležijo kaj delaš/tipkaš na računalu, tko da ti tukej tud NSA blah blah ne pomaga…
Sprva je bilo govora o undelete programih, kasneje pa je šla zadeva v spy variante.
Tako kot obstojajo undelete programi obstojajo delete programi (shredderji). In v takem programu maš več opcij brisanja:
1 pass – program gre čez datoteke in jim zbriše en bit (tako kot to delajo windowsi)
3 pass – ameriški DoD standard, zbriše 3 bite, ampak recovery je še zmeraj mogoč
7 pass – NSA standard, recovery nemogoč
No, lahko si pa tudi sam izbiraš koliko bitov brisat.
Lahko tudi premešaš ime in atoteke in nastaviš dolžino na 0 bytov, tako da noben ne more vedet kaj je sploh bilo gor in dolžine.
Pa še to, shredder lahko tudi trenutno prost space na disku zapolni in zbriše, tako da zgleda disk “kot nov”.
Pa enako se zgodi s temp direktorji v windowsih…
Lp, S
hja no savo, zmerej bolj se zapletaš 🙂
1 pass – program gre čez datoteke in jim zbriše en bit (tako kot to delajo windowsi)
1 bit jim zbriše??? Kaj pa datoteka ki je dolga 700Mb, ko ji zbrišeš 1 bit jih imaš še vedno 5872025599 🙂
Pa windowsi tudi ne brišejo nobenega bita ampak zbrišejo le kazalec v neki tabeli, ki kaže na delček na disku, kjer se ta datoteka začenja.
Drugače si pa verjetno hotel pisati o prehodih naključnega pisanja nul in enic, pa tudi tu si se malček uštel, saj so stokovnjaki švicarske vojske spoznali, da je disk popolno varen šele po 23. naključnem pisanju 0 in 1, tko da po 7 passu je še kako mogoč 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.