Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Vprašanje za vse ki se ukvarjate z obdelovanjem zvoka

Vprašanje za vse ki se ukvarjate z obdelovanjem zvoka

Imam eno veliko prošnjo.

Za nečakinjo bi rad napravil nekaj t.i. karaoke pesmi iz čisto navadnih mp3 -jev. Zanima me a obstaja kak program na internetu , ki bi preprosto znal mutirati ali odstraniti glavni vokal iz mp3 in nato shraniti to na disk. nekaj sem že iskal po netu in probaval ( Cool edit 2000, Audacity , Simple Audio mix), pa ali nima tovrstne funkcije ali pa je jaz ne znam uporabiti. Torej je kaj takega na netu , da bi lahko to napravil?

lp

Posavec

Adobe Audition (naslenjik Cool Edita) ima glede tega kar nekaj filtrov.
Sing Along je filter, ki le malo zniža glavni vokal, tko da ga imaš malo za orientacijo.
Karaoke poskuša odstraniti glavni vokal, back vokali ostanejo.
Vocal Remove, poskuša odstranit vse vokale.

Poskuša sem napisal zato, ker čisto vedno rezultat ni tak kot bi želel, lahko pa filtre nastavljaš tudi po svojih željah in prideš do boljših rezultatov.

V programu te filtre najdeš pod Effects –> Stereo Imagery –> Center Chanel Extractor… (Adobe Audition 3.0)

Hvala za tole informacijo hmmm, problem je ker je plačljiv program. In 350€ je malo veliko denarja za program , za katerega niti ne vem , če bo deloval, tako kot si želi m in zamišljam. Vseeno hvala za informacije

lp

Posavec

Zdravo.

Sam se precej ukvarjam z obdelovanjem zvoka in sem seveda preizkusil kar precej algoritmov, ki poskušajo odstraniti vokal. Zadeva se s kakim urejevalnikom zvoka (npr.sound forge, wave lab) da narediti celo “na roke”, a je uspešnost tega ponavadi dokaj slaba. Namreč pogoj je, da je glavni vokal popolnoma na sredini v t.i. centralnem kanalu, kjer potem algoritmi poskušajo odrezati ta predel. Žal se v tem predelu nahajajo tudi ostali instrumenti, kot je basovski del bobnov, e-bas itd.. in seveda tovrstno početje poškoduje tudi te instrumente tako da je končni rezultat dostikrat razočaranje. Še slabše je, če ima glavni vokal veliko odmeva, ki se potem razprostira čez celotno stereo sliko in je kljub rezanju vokala še vedno prisoten.
Sicer se za z nekaj igračkanja stvari za silo popraviti, a končni rezultat je še vedno pogojno uporaben.

Nekoliko bolje se obnese naprava izdelovalca Thompson, za katero pa niti ne vem več, a še obstaja, pa tudi cena te naprave ni bila ravno nizka. Namreč, ta zadeva je samostojni modul in niti ne vem, na kakem principu deluje, a zagotovo precej napredneje, kot pa računalniški algoritmi. Že pred leti sem si z njihove strani dolvlekel demo posnetke (originali ter porezani vokal) in ti so bili že povsem dobri. Edino, kar so zamolčali je rezanje posnetkov z veliko odmeva na glavnem vokalu, a vseeno je naprava naredila dobre izrezke vokalov.

Tako pač je to..

Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close