Vprasanje za radota
Malo sem si pogledala stran, ki si jo napisal v temi Fotografija??? in imam nekaj vprasanj. Zanima me, ce si ti te slike, kot recimo Girl portrait slikal v studiu?
Ker mi je od motivov najblizje portret in ker slikam vecino na crno bel film in mi ni treba uporabljat posebnih luci, me zanima, ce bi si lahko doma kako naredila amaterski studio. Saj ves crno platno in dodatna svetloba, ki bi jo bilo treba nekako razprsit.Imas mogoce kaksno idejo?
Vsec mi je tudi slika http://www.photosig.com/go/photos/view?id=1122017 (pa ne zaradi modela;)) pa me zanima kako bi lahko sama naredila sliko na tak nacin (predvidevam, da je to samo umetna svetloba).Obstaja mogoce kaksna knjiga na to temo?
Za enkrat bo dovolj vprasanj,
lepo se imej,
Kejka
“Girl Portrait” in “Masa 1” sta narejeni v improviziranem studiu, prva s flesi, druga s halogenskimi reflektorji. Vsi ostali zenski portreti so narejeni v studiu, razen “Janja”, ki je slikana kar na ulici.
Studio si seveda lahko uredis doma, ce imas le dovolj prostora. Prostor mora biti predvsem cimdaljsi in cimvisji. Opremo kupujes pocasi, tisto kar pac rabis, oz. za kar imas denar. Ce bos delala samo CB, halogenske luci sploh niso tako drage.
Kako natanko je bila narejena fotka, ki jo omenjas, je najbolje, da vprasas kar avtorja. Se mi pa ne zdi posebno tehnicno zahtevna. Luc je bila zgoraj levo od modela (to ugotovis iz odseva v oceh in iz smeri padanja senc). Svetlobo je najverjetneje zmehcal s softboxom.
Knjig na to temo je malo morje, priporocam ti kaksno “Professional Lighting Technique” ali kaj podobnega. Malo se sprehodi po knjiznici in Mladinski knjigi.
Zelim ti obilo uspeha pri ustvarjanju. Pa objavi se ti kaksno fotko na photosigu!
LP
Rado
ok, halogenski reflektorji niti niso tako dragi, zanima me pa to kako naj zmehcam svetlobo. To da jo odbijem od stene ali kaksnega drugega predmeta poznam. zanima me pa, ce lahko sama kako naredim stvar podobno softbox-u?
sem kar reden obiskovalec knjiznice, vendar mi prav knjige o tehnikah osvetlitve se ni uspelo najti, vecino knjig predstavljajo razni prirocniki ala kako narediti lepo fotografijo v parih korakih;)
Lepo se imej in hvala za odgovore,
K.
Poleg odbijanja od stene in raznih odbojnikov, lahko svetlobo zmehcas tudi z marelo, ki je po notranji strani prevlecena z belim, srebrnim ali zlatim materialom, pri bolj tockastih reflektorjih in pri velikih svetlobnih oknih pride v postev satje, v najvec primerih pa je najboljsa izbira softbox. Svetujem ti takega, ki ima odbojne notranje stene, saj pobere manj svetlobe.
Problem marele je, da deluje dobro le, ce je dovolj blizu motiva, kar pa ni vedno zazeleno. Satje svetlobo manj zmehca, uporabljamo ga predvsem zato, da osvetljenost bolj pocasi in enakomerno upada, ko se oddaljujemo od vira svetlobe. Lahko poskusis sama izdelati softbox, upostevaj pa, da mora biti priblizno tako velik, kakor je motiv, ki ga fotografiras. Ce bo bistveno manjsi, ti ne bo kaj dosti pomagal.
LP
Rado