Vprašanje za knjižničarje
Zanima me, zakaj se v Cobissu npr. romani enkrat znajdejo pod oznako “monografska publikacija”, drugič pa pod “roman”?
Če gre namreč za avtorja, ki ima pogosto ime, Cobiss vrže ven na kupe zadetkov, ki niso relevantni. Tudi se tudi pri osnovni izbiri ne moreš odločiti, ali naj Cobiss išče med romani ali med monografskimi publikacijami …
Priznam, da ne razumem čisto dobro, kaj si vprašala, predvsem drugi del. Bom pa poskusila razrešit uganko. 😉
Romani spadajo med monografske publikacije. Ko delaš nov zapis ali ga samo prevzemaš v lokalno bazo, v podpolju, ki je temu namenjen, označiš, da gre za monografsko publikacijo. Obstaja pa tudi drugo podpolje, v katerem lahko še natančneje označiš vrsto vsebine in literarno vrsto te publikacije. Označitev lahko je ali ni, odvisno je od natančnosti katalogizatorja. Seveda je zaželjeno, da je to označeno. Če ni, potem se pač izpiše samo tisto, kar je znano, to je “monografska publikacija”. Te označitve so šifrirane, kar pomeni, da moraš izbirati med tistim, kar je na voljo, zato takrat, ko ne najdeš primerne označitve, pustiš pač prazno ali označiš z “drugo”.
Dejstvo je, da če iščeš v Cobibu (vzajemni bazi), dobiš manj natančen zapis, ker se zapisi večinoma potem v lokalnih bazah dopolnjujejo oz. označujejo tako, kot ustreza posameznim knjižnicam (jasno, da po pravilih). Zato boš kdaj našla tudi različne oznake v vzajemni in lokalnih bazah.
Mnogo je odvisno od natančnosti katalogizatorja, zato je tudi iskanje včasih težko. Če ni natančen oz. ne vpiše vsega, kar bi moral ali celo kaj več, kar bi pomagalo bralcu, potem je pač iskanje nemogoče. Saj se trudimo, predvsem pri ključnih besedah (predmetnih oznakah…), a čarovniki ravno nismo, da bi uganili vse možnosti, po katerih bodo bralci iskali. Pa tudi časa za vse ni. Zato se tudi vedno ne najde po vsem. Morda boš kdaj našla kaj že tako, da recimo vpišeš pod ključne besede roman in daš zraven še zvezdico. Pomaga tudi, če iščeš v več knjižnicah (v vsaki posebej), saj kot sem že rekla, včasih so lokalne baze boljše kot vzajemna, ki jo vsaj za romane večinoma dela Nuk.
Upam, da sem kaj pomagala.
Hvala za obširen odgovor. No, očitno je to stvar katalogizatorja …
Pzp. sem bila samo firbčna. Čudilo me je le to, da ko iščem kako knjigo (npr. da gre za roman in da v osnovnem iskanju vtipkam ime avtorja in/ali naslov romana), lahko dobim zadetek z oznako “monografska publikacija”, ne pa “roman”. Včasih celo pri dveh zadetkih za isto knjigo, pri prvem piše roman, pri drugem pa monografska publikacija. Skratka, ni mi bilo jasno, zakaj roman ni vedno označen kot roman ipd.