Vprašanje za Klemna
Dal predsedniku uprave za prebrati naslednje:
Piratstvo in zakonodaja
Kakšne so kazni?
Kazenskopravne sankcije:
zagrožena kazen tudi do osem leta zapora
zagrožena denarna kazen za kaznivo dejanje in prekršek
odvzem primerkov avtorskega dela ter naprav za njihovo reproduciranje
Civilnopravne sankcije:
opustitev vsakršne nadaljnje uporabe programske opreme, izbris in predaja nelegalnih primerkov avtorskega dela
plačilo primerne odškodnina imetniku avtorske pravice, sorazmerne z vrednostjo pridobljene koristi, ali plačilo civilne kazni v višini trikratne cene programske opreme
plačilo stroškov postopka (ki so lahko zelo visoki)
Na podlagi sodne odredbe je mogoče vstopiti v zasebne in poslovne prostore ter zaseči nelegalne kopije računalniških programov ter računalnike na katerih se nelegalne kopije nahajajo.
Mogoče tole:
Mogoče tole
http://w3.bsa.org/slovenia/
BSA sklenila poravnavo z javnim podjetjem iz Nazarij
Dom Nazarje uporabljal nelegalno programsko opremo
LJUBLJANA, 11.9.2007 – Organizacija BSA v Sloveniji je z javnim podjetjem za oskrbo z energijo in vodo ter upravljanje z nepremičninami Dom Nazarje zaradi uporabe nelegalne Microsoftove in druge programske opreme na službenih računalnikih sklenila izvensodno poravnavo. Poleg plačila kazni zaradi kršitve avtorskih pravic je podjetje iz Zgornje Savinske doline Andragoškemu zavodu Ljudske univerze iz Velenja podarilo tudi strojno in programsko opremo.
»Zavedamo se nezakonitosti uporabe nelegalne programske opreme, zato se strinjamo s plačilom kazni. Obenem smo želeli to priložnost izkoristiti tudi za družbeno koristno dejanje in smo se odločili, da velenjskemu Andragoškemu zavodu Ljudske univerze podarimo strojno in programsko opremo, s pomočjo katere bodo odraslim nudili še kakovostnejše izobraževanje,« je povedala Vera Pečnik, direktorica podjetja Dom Nazarje.
Javno podjetje Dom Nazarje je izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo ter izvaja dobavo toplotne energije in upravlja sistem daljinskega ogrevanja.
pa še kaj.
Na kratko:
– pisno bi obvestil predsednika uprave, ter mu povedal kaj in kako.
če si ti odgovoren za informatiko v firmi – boš ravno tako odgovoren, ko
ti pride v bajto BSA/inšpekcija.
Sicer pa če mene kdo kaj vpraša:
– to zelo okrni ugled firme
Drugače pa predlagaj – uporabo brezplačne programske opreme in jo
propagiraj 100 na uro – verjemi se ti bo splačalo..
lp
Ja saj se mi je zdelo, da boš dobil zgolj samo ustno nalogo.
Lahko urediš takole (vsaj jaz bi):
napišeš email tistemu ki ti je ukazal in svojemu predpostavljenemu
daš v CC, ter še sam sebi v BCC (ali CC)
Spoštovani,
Obveščam vas, da sem po ustnem zahtevku g. xxx (ali gdične yyy)
instaliral na osebni računalnik uporabnika ZZZ naslednjo programsko
opremo:
– 1. winzip
– 2. Microsoft office 2007
– 3. Acad ver. 10
Programska oprema (ni licenčna, vendar) deluje brez težav.
lp
klemenxx
no skratka nekaj takega.
Iz tega jaz ne bi delal ne vem kakšnega pompa, imaš
pa vsaj dokazilo, da si naredil, tako kot so ti ukazali, seveda
če pride inšpekcija.
Vseeno boš mirneje spal, pa se ti ni treba kaj dosti sekirati, je
pa prav da tvoj šef ve kaj si naredil.
lp
Kot mi je znano je za takšne odločitve odgovoren najvišji vrh firme in če pride v firmo inšpektor, bo imel zagotovo težave, a največje prav direktor. Pri nas je bil pred leti. Nekdo ga je pač anonimno poklical in inšpektor se je moral oglasiti. Jasno, da je odkril ogromno nelicenčne opreme. Stvar je bila po tem kaj hitro urejena in sedaj je vse ali licenčno ali pa open office. Najbolj je pri tem pa glava bolela vodilne. Zaradi zagrožene kazni, saj so oni odgovorni in kako to stvar, ki se jo je v letih kar nabralo finančno speljati.
Kadar ugotoviš, da delodajalec zahteva od tebe nekaj, kar je nezakonito, si ga DOLŽAN PISNO o tem obvestiti. Če tega ne storiš, si za to dejanje (so)odgovoren. Če delodajalec po tem, ko si ga PISNO obvestil o protipravnosti dejanja, PISNO vztraja, da ga narediš, pa si ti s tem opran vsakršne odgovornosti.
Obvesti ga torej PREDEN boš opremo namestil in počakaj na nadaljna PISNA navodila.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.