vprašanje za dominiko – ali morda veste…
Ali mi lahko kdo pove, ki je samozaposlena v kulturi in dela tudi s fizičnimi osebami prosim pove, kako je s tem poročanjem o financah, ki si jih v roku 3 mesecev zaslužil od fizičnih oseb…. Kje najdem obrazec? Ali se da to urediti preko e-davkov ali zgolj fizično poslati?
Za odg. se zahvaljujem.
Sem klicala na davčno, se ne javi nihče, poslala mail že prejšnji teden, tudi ni odg… Joj, prosim za pomoč.
Predvidevam da ste normiranec in potem velja spodnji obrazec:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe_ki_opravljajo_dejavnost/dohodnina_za_fizicne_osebe_ki_opravljajo_dejavnost_obrazci/dohodek_iz_dejavnosti/napoved_za_odmero_akontacije_dohodnine_od_dohodka_iz_dejavnosti_ugotavljanje_davcne_osnove_z_upostevanjem_normiranih_odhodkov/
Ali mi lahko prosim nekdo še tu pomaga:
Izjavljam, da sem rezident Slovenije, samostojno opravljam specializirani poklic (navesti: ______________________________) na področju kulturne dejavnosti in sem vpisan v
razvid samozaposlenih v kulturi (navesti: _______________________________), nimam
sklenjenega delovnega razmerja in ne opravljam druge dejavnosti, zato uveljavljam zmanjšanje
davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v višini 15 % prihodkov.
Tule pri navedbah poklica ne vem:
Izjavljam, da sem rezident Slovenije, samostojno opravljam specializirani poklic (navesti: navedem poklic
na področju kulturne dejavnosti in sem vpisan v
razvid samozaposlenih v kulturi (navesti: kaj pa tukaj…? navedem št. pod katero sem navedena, ali kaj…
http://www.mk.gov.si/si/postopki/statusi_in_pravice/vpis_v_razvid_samozaposlenih/
Jaz bi vpisala številko vpisa.
Dominika, še eno vprašanje… prosim.
Dajte mi pomagat. Saj ta obrazec Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov) iz strani, ki ste jo navedla, je v bistvu v edavkih tole: Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ali ne??
Ali moram fizično poslati to napoved za odmero akontacije? Ko sem nekaj mesecev nazaj spraševala, so rekli, da ja…
Zdaj pa ne vem??? Mi lahko pomagate,prosim.
Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti- tole je davčni obračun ob koncu leta in ni isto.
Pogledala sem na e-davki, res je da nimam normiranca, a meni ne odpre zgoraj navedenega obrazca. Tako da predvidevam, da se ga res izpiše in pošlje- da še ni e-oblike.
Za sigurno pa raje vprašajte na davčno.
Dominika, mogoče ravno zato, ker tudi v tem primeru plačaš akontacijo, le da jo za tri mesece na podlagi realnih prilivov.
Najbolje, da res vprašaš, ker ti morajo tako ali tako povedati konto, kam nakazat akontacijo. Po mojem (glede na to, da je durs v bistvu še najbolj prožen državni organ) bo čisto okej tudi, če na list papirja napišeš svoje podatke, prilive v treh mesecih, sešteješ, odšteješ normirane stroške, obračunaš od preostanka akontacijo 25 procentov in pošlješ na durs.
Forum je zaprt za komentiranje.