Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vprašanje za bejbibumerje generacijo X in delno milenijce

Vprašanje za bejbibumerje generacijo X in delno milenijce

Odgovor na objavo uporabnika
rumeni emojček, 03.08.2025 ob 09:59

kako ti je uspelo, 03.08.2025 ob 09:56

Poleg zanemarjanja na vseh področjih še nasilje najbolj psihicno – nikjer se mi ni videlo razen v obnasanju seveda a cutilo pa se je

zelo mi je žal zate a verjemi, tudi zate sije sonček.

Ja soncek sije zame… Na drugi strani sveta !

Ja, vsako leto na začetku smo vsaj v nižjih razredih morali povedati te podatke. Bilo je konec 60. let v Ljubljani. Večina nas je imela starše uradnike in delavce. Otroci novinarjev, učiteljev, zdravnikov so bili vsaj malo priviligirani. Tudi družili so se bolj skupaj. Je pa po svoje razumljivo, saj so imeli več skupnega. Npr. ostali nismo smučali, nismo se učili tujih jezikov, manj smo potovali. Vsi ti otroci so bili odličnjaki, a mislim, da ne le zaradi privilegijev, ampak so starši več vlagali v njihovo znanje.

kako ti je uspelo, 03.08.2025 ob 10:05

Tvoja dva sta se spostovala, moja dva pa kregala ali pa se šla tiho mašo… Pa nisem bila edina s takimi starsi veliko iz 90ih nas je poskodovanih na tak način. Ampak vazno da vi ta stari govorite kako smo mi mladi leni in razvajeni… vsak si zasluzi klofuto zarad tega!!

večina jih je na žalost res, to so dejstva

Tudi moja starsa se nista marala, kregala sta se tristo na uro, stalno vpitje, njuna stvar, sem odrasla in prebolela in pustila preteklost preteklosti.

Zakaj zivis v preteklosti?

Kako so vas to z medsebojnim kreganjem starši poškodovali? Je sekira priletela iz njihovih ust in vas je oplazila po roki in std brez dlani?

Če ste zdravi, poprimte za delo, ga je kokr češ, tudi brez izobrazbe (natakarji doma, v tujini,….) in gasa.

Delat po 12 ur na dan, pa vikende ali ponoči in bo čez nekaj let za kakšno garsonjero na obrobju. Potem bo šlo samo še navzgor. Simpl.

Kako?, 03.08.2025 ob 13:15

Kako so vas to z medsebojnim kreganjem starši poškodovali? Je sekira priletela iz njihovih ust in vas je oplazila po roki in std brez dlani?

Če ste zdravi, poprimte za delo, ga je kokr češ, tudi brez izobrazbe (natakarji doma, v tujini,….) in gasa.

Delat po 12 ur na dan, pa vikende ali ponoči in bo čez nekaj let za kakšno garsonjero na obrobju. Potem bo šlo samo še navzgor. Simpl.

Ne svetuješ iz svojih izkušenj.

Ja tako kot da bi svetoval človeku, ki se boji vode, naj gre delat kot resevalec iz vode. Simpl po njegovo, majmun

Ko te vrli roditelj sadistično pretepe in vrže iz hiše, sedemletnega, ne veš kaj bi. Jaz sem se zavlekla v najtemnejši kot drvarnice in brisala kri iz nosu z robom obleke, ki sem jo namakala v lužo pod drvarnico. Nazaj v hišo si nisem upala. Zakaj sem jih tako dobili, ker je učiteljica ugotovila, da nisem med najbolj brihtnimi. Nepojmljiva žalitev za moje stare, ta moja zabitost, saj so mi dali za jesti, celo nekakšno ponošeno obleko sem dobila vsake toliko in in imele sem kje spati. V špajzi s sestrično sva spali na divanu, pokriti s konjsko deko.  To je samo eden od spominov. Mati je bila nekoliko boljša. Vsaj zabavali smo se ob njenih anekdotah iz službe. Je pa tudi znala usekati. Ne to ni bilo v devetnajstem stoletju. Bilo je v 70. letih v Ljubljani. Take starše naj bi človek spoštoval, se jih ne sramoval, zlasti hudo je bilo, ker so za naše pretepanje vedeli vsi v okolici. Sicer pri večini ni bilo dosti boljše. Kakšne otrokove pravice, kakšna CSD. Vsi so se norca delali iz nas. Ko so učitelji vsako leto spraševali o vsem kar je zgoraj napisano, sem se najbolj bala, da bo kakšen od sošolcev stegnil, da je moj fotr nor in, da nas pretepa. Nikoli ju nisem omenjala v šoli. Različne so oblike odraščanja.

Preveč razmišljate gospa. Nikoli me ni bilo sram povedat kdo so moji starši. Preveč sem jih spoštovala. Moja mama gospodinja moj oče policaj in sem ponosna na njiju

No jaz se vsega tega spomnim..ni bilo direkt zasliŝevanje ampak bolj prikrito, zavito v snov ki smo jo obdelovali. Nikoli pa ne bom pozabila ko nas je učiteljica spraševala kako rečemo doma določeni stvari..in seveda je bilo mnogi narečnih izrazov vmes. Jaz sem povedala po resnici, da rečemo slovnično ona pa pred celim razredom kot iz topa..to ti pa ne verjamem, ker tvoji niso tako zelo izobraženi ?‍?..

Sem imela pa tudi nekaj učiteljev ki so vedeli da živim samo z mamo in kadar je bilo na “meniju” spraševanje glede staršev, so me vedno vprašali samo za mamo..to se res cenila.

Sicer pa seveda..iz teh zadev je prišlo ven veliko norčevanja, o imenih, starosti starŝev..poklicih seveda..

Lahko da ni bilo enako na vseh šolah, lahko da se tisti ki niso izstopali tega ne spomnijo..jaz se. In ne..ni da zaradi tega ne spim dandanes ampak pozabila pa nisem. Ni bilo prijetno..če nisi bil po tedanjih standardih.

Tvoja dva sta se spostovala, moja dva pa kregala ali pa se šla tiho mašo… Pa nisem bila edina s takimi starsi veliko iz 90ih nas je poskodovanih na tak način. Ampak vazno da vi ta stari govorite kako smo mi mladi leni in razvajeni… vsak si zasluzi klofuto zarad tega!!

Eni pa res uzivate v svoji vlogi zrtve. Zgleda, da je to ves smisel vasega zivljenja. Samo zivljenje si unicujes s tem in se pogrezas vedno globlje v svoje samopomilovanje. Sicer opazam, da lazje je komu bilo v otrostvu, bolj se smili samemu sebi, ker se ni naucil, da se je v zivljenju treba ves cas boriti. Treba se je pobrati in se postaviti na svoje noge, drugi boste pac spilali zrtev do svoje smrti.

Letnik 1986, Ljubljana, se spomnim da se je to spraševalo v OŠ, kaj si želimo biti po poklicu, sošolec je imel očeta smetarja in je to povedal, rekel, da ko bo velik, b tudi on smetar in potem cel razred v smeh (jaz se nisem smejala, ker so me doma naučili že zelo zgodaj, da so vsi poklici častni).

Dobri stari cajti, 01.08.2025 ob 19:31

Na naši gimnaziji je šel v prvem letniku list na katerem so bili osebni podatki, kot npr. poklic staršev od klopi do klopi. Je bilo za nekatere dovolj za vsa štiri leta posmehovanja. Spet pri drugih, aha, ti si pa od te slavne osebe sin, ti bom 4 leta v rit lezla, da ne bo težav in da bom dobro zapisana pri eliti.

Da sploh ne omenim, kakšne nesramnosti do učencev so si učitelji privoščili, v osnovni in srednji. Fizično in psihično maltretiranje pred celim razredom. Posmehovanje, dajanje v nič. Delanje razlik na podlagi statusa. Pa to je bilo v časih komunizma, ki smo bili baje vsi enaki in baje ni bilo materialnih razlik. Baje, ne. Najbrž se nam je nekaterim samo dozdevalo, da so te bile in so se krepko občutile med otroki in pri učiteljih.

V bistvu je bil učitelj ali učiteljica z dušo in etiko prej redkost kot pravilo. Tako da če mi danes kdo pojokca čez mladino v šoli, se lahko samo nasmehnem, Karma in to. Prav je da starši takega ravnanja ne dopuščajo več.

pri nemščini, 01.08.2025 ob 20:43

Pri nas je v SŠ pri nemščini učiteljica spraševala čisto vse v razredu kaj so starši po poklicu. Češ, da se učimo poklice. Pa je bilo čisto preveč očitno, da gre za njen firbec. Težava je namreč bila, da je bilo veliko sošolcev naduvancev in so imeli pripombe, če je bil kdo samo delavec in nič kaj finega.

Ko je pa mama hodila v šolo, so pa nekateri učitelji imeli kmečke otroke izjemno na piki in jih terorizirali. V mojem času pa ne več. So se pa nekateri sošolci, no ja, kar večina, posmehovali kmečkim otrokom in se delali norce … bebci pač.

Se pa spomnim tudi ene učiteljice iz OŠ, ki je bila čisto zgrožena, ker sem se rodila pa starša še nista bila poročena. Sta se malce kasneje poročila.

Pri nas je bil bolj problem s strani sošolcev. No, v bistvu zakrivili so pa to učitelji. Imeli smo drage šole v naravi, drage smučarske športne dni… in si jih nismo mogli vsi privoščit. In seveda je bil to razlog za posmehovanje s strani sošolcev.

Iz kmetov so se delali norca podobno kot iz meščanskega razreda. OBOJI OSOVRAŽENI V RDEĆI LAŽNI SLAVIJI.

Pri nas se je masna kvaziSlavka iz drugega dela avstrijskih dežel, ki je ućila lažno zgodovino v Laibachu preimenovanem v italijansko Ljubljano za Jugookupatorjevo Slavijo tako pomokrila v nemški ukradeni gimnaciji, ko je sinko od levega rdećuha zanićeval Izrael in govoril dirty Jew. Ah jugaće smrdljive, enkrat pride palica za vas.

Zloćinski KvaziSlav, 27.08.2025 ob 00:34

Pri nas se je masna kvaziSlavka iz drugega dela avstrijskih dežel, ki je ućila lažno zgodovino v Laibachu preimenovanem v italijansko Ljubljano za Jugookupatorjevo Slavijo tako pomokrila v nemški ukradeni gimnaciji, ko je sinko od levega rdećuha zanićeval Izrael in govoril dirty Jew. Ah jugaće smrdljive, enkrat pride palica za vas.

Pomokrilo se ji je mednožje. Cela he bila mastna, ne samo v debelo zabuhlo faco. Pri tem se je smrdljivka režala. Taki ste 😉

Tole so bolj osebne tragedije in zamere kot utečen sistem. Morda res kje na podeželju, kjer je bil ravnatelj nasilen idiot, ki je rad poniževal druge, pa mu je še kakšen – ali pa vsi – učitelj sledil.

Če so vsi sklanjali glave in ga ni nihče prijavil kakšni inšpekciji oz nadzornemu organu – ali pa je imel pomembne politične zaščitnike – bi lahko šlo skozi.

No… sam nisem imel kakšnih tako hudih izkušenj. Ali pa sem jih pozabil. Res se megleno spomnim par neprijetnih učiteljev, s katerimi se nismo mogli… a to je vse. Nobenih zadev in dram, o katerih bi razmišljal še danes. Verjamem pa, da je to delno tudi stvar karakterja. Če rad vlečeš zamere in razmišljaš o njih… jih težko – oz sploh ne – pozabiš. Samo taka premlevanja težko čemu koristijo.

Ne tlači izkušenj generacije X skupaj z milenijci. To sta različni galaksiji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close