Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Vprašanje ki jih delodajalec ne sme postavljati

Vprašanje ki jih delodajalec ne sme postavljati

po Zakonu me zanima na katera vprašanja lahko iskalec odkloni odgovor oz. ga delodajalec niti ne bi smel spraševati..

Torej, o otrokih, ali jih namerava imeti, ali ima varstvo zanje… in podobno… Še kaj?

Tnx

_ * _ * _ * _* _* _ * Itak se vedno zgodi drugače, kot pričakujem :)

Drugače: delodajalec lahko sprašuje le vprašanja, ki so povezana z delom oziroma delovnim razmerjem. Kako široko pa je to, pa je čisto odvisno od primera do primera.

Si pa ne predstavljam, da bi rekla nekomu, pri katerem želim delati, da na neko vprašanje ne bom odgovorila. Ko me je nekdo vprašal, če sem poročena, sem rekla, da najbrž iz moje vloge to lahko sklepa (različen priimek na diplomi in prijavi). če bi me vprašali, če imam otroke, tega niti ne bi zanikala. Če bi rekli, ali imam varstvo zanje, bi rekla, da hodijo v vrtec. Če pa bi me vprašali, ka naredim, če zbolijo, potem bi počasi začela razmišljati o tem, da ne odgovorim na vprašanje.

mene so na zadnjem razgovoru vprasali kar nekaj vprasanj:
ste poroceni ?
imate otroke ?
imate brate ali sestre in ali ste starejsi/mlajsi od njih ?

jaz sem seveda odgovorila na vsa vprasanja kot se spodobi. oni so mi tudi pojasnili zakaj se jim zdijo ti odgovori pomembni.

cez nekaj casa pa dobim odgovor, da so se odlocili zame.

me je pa leto dni nazaj nekdo vprasal, kaj sem po horoskopu in kaj bi svojemu mozu odgovorila, ko bi me poklical, naj ze koncno pridem iz kopalnice, ker se nama mudi :). mislim, bedasto vprasanje, ki je skazilo moj vtis o firmi.

Kolegica ni odgovorila na nobeno osebno vprašanje in so se odločili zanjo.

Mene so – ko sem povedala po pravici – skenslali.

Ko bom iskala novo službo in me bo kdo spraševal osebna vprašanja – jih bom seznanila z določbami zakona.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close