Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Vpr.za Barco-solidarna pomoč pri daljši bolniški

Vpr.za Barco-solidarna pomoč pri daljši bolniški

V bolniški sem že 4 mesece. Sedaj me zanima ali mi pripada solidarna pomoč ali ne.
Rada bi še poudarila, da v našem manjšem podjetju ne uporabljamo nobene kolektivne pogodbe.
A mora biti to opredeljeno v internem pravilniku ali obstaja kakšna druga pravna podlaga?

če nimate kolektivne pogodbe in tudi sicer to ni v nobenem pravilniku opredeljeno, potem ni pravice do izplačila. na podlagi česa pa bi jo imela?

Jaz sem dobila po 3 mesecih.Vprašaj,izgubila ne boš nič.

Panožno kolektivno pogodbo verjetno imate. Ne glede na to, da mogoče lastniki niso podpisali PKP, jih glede na dejavnost zavezuje; lahko je glede na dejavnost podjetja ali pa je splošna PKP za obrt in podjetništvo ali pa PKP med delavci in družbami drobnega gospodarstva (npr.odpoved PKP za gostinstvo in turizem, naprej jih zavezuje ena od zgornjih dveh PKP).

Solidarnostna pomoč pa pripada glede na to, ali je zapisana v PKP in če je, je tudi določen čas in znesek ter pogoji zanjo.

Še to, seznam PKP in vse spremembe najdeš tule http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/socialno_partnerstvo/evidenca_kolektivnih_pogodb/

A to misliš, da bi ti nudila solidarnostno pomoč podjetju, kjer si zaposlena, ker te ni že tri mesece in se morajo znajti brez tebe? Kako si prijazna.

Imam eno vprašanje Barco in ostale

Kaj pa v tem primeru?
Zaposleni, ki zaprosi na solidarnostno pomoč (onko bolnik) v javnem podjetju, ki ima podpisano PKP dobi zavrnitev pomoči, ker ima to JP še eno pogodbo za zaposlene kjer pa so napisani strožji pogoji in so do solidarnostne pomoči upravičeni samo tisti, katerih družinski prejem na člana je nižji od X € ( ne vem zneska). Po mojem vedenju se v tem primeru prepletata soicalna pomoč in solidarnostna pomoč. V podjetju kjer delam jaz pa pripada solidarnostna pomoč ne glede na plačo.

Kaj storiti v tem primeru, ko je prošnja solidarnostna pomoč zavrnjena?

Hvala

Sicer ne vemo, za kakšno bolezen gre. Ampak nedolgo tega je ena na forum nosečnost pisala da je na bolniški, zaradi zajebavanja in kaj vem česa in se hkrati zanimala kako do te pomoči. V tej isti službi.

po mojem ne gre tako.
ne moreš z internim aktom omejit pravic, ki ti pripadajo po kolektivni pogodbi. to je isto, kot če bi podjetje sprejelo interni akt, da ti lahko izplačajo manj, kot minimalno plačo. kolektivna pogodba določa minimalne pravice, ki delavcu pripadajo in podjetja jih morajo spoštovati. ta krog pravic lahko kvečjemu razširijo, ne zožijo.
ni pa problematično omejit solidarnostno pomoč s socialnim kriterijem

saj dobijo plačano… na njeno mesto pa dajo študenta, kateremu plačujejo zgolj tretjino tega, kar bi morali njej, pa nobene malice in nobenega prevoza. firma je profitirala.

po mojem ne gre tako.
ne moreš z internim aktom omejit pravic, ki ti pripadajo po kolektivni pogodbi. to je isto, kot če bi podjetje sprejelo interni akt, da ti lahko izplačajo manj, kot minimalno plačo. kolektivna pogodba določa minimalne pravice, ki delavcu pripadajo in podjetja jih morajo spoštovati. ta krog pravic lahko kvečjemu razširijo, ne zožijo.
ni pa problematično omejit solidarnostno pomoč s socialnim kriterijem[/quote]
Oprosti. Sem malo blond. Torej ali je dovoljeno s socilanim kriterijem solidarnostno pomoč?
Hvala.

lp

Ups. Napaka.
Popravljam.
Torej ali je dovoljeno s socialnim kriterijem omejiti solidarnostno pomoč?

Hvala.

lp

je dovoljeno, ja. če je to napisano v kolektivni pogodbi. ne more pa podjetje po mojem to samo določat, če kolektivna določa drugače.

Pred časom smo preverili pri pravniku: solidarnostna pomoč je celo iztožljiva, če jo seveda kolektivna pogodba predvideva. Sploh ni treba, da delavec sam prosi zanjo. Na delovnem sodišču jo obravnavajo enako kot regres.

saj dobijo plačano… na njeno mesto pa dajo študenta, kateremu plačujejo zgolj tretjino tega, kar bi morali njej, pa nobene malice in nobenega prevoza. firma je profitirala.[/quote]

Firma profitira? Ja, sigurno. Če je njeno delo tako malo vredno, da ga lahko kar en študent, ki ga pobereš od danes na jutri na servisu, opravlja, potem pa sploh…..

saj dobijo plačano… na njeno mesto pa dajo študenta, kateremu plačujejo zgolj tretjino tega, kar bi morali njej, pa nobene malice in nobenega prevoza. firma je profitirala.[/quote]

Firma profitira? Ja, sigurno. Če je njeno delo tako malo vredno, da ga lahko kar en študent, ki ga pobereš od danes na jutri na servisu, opravlja, potem pa sploh…..[/quote]
gre za vprašanje organizacije. zahtevno delo se prerazporedi med ostale, vsem ostali pa se pobere nezahtevno delo, ki se ga lahko preloži na študenta. ponekod je to možno.

po mojem ne gre tako.
ni pa problematično omejit solidarnostno pomoč s socialnim kriterijem[/quote]
Oprosti. Sem malo blond. Torej ali je dovoljeno s socilanim kriterijem solidarnostno pomoč?
Hvala.

lp[/quote]

Kot prvo se upošteva Zakon o delovnih razmerjih.
Kot drugo se upošteva Panožna kolektivna pogodba, ki lahko samo širi pravice ZDR.
Kot tretje pa se upošteva Podjetniška kolektivna pogodba podjetja, ki spet sme samo širiti pravice iz ZDR in PKP.

In ja, nekatere Panožne KP imajo naveden kriterij ne samo čas, ampak tudi socialno stanje družine prejemnika.

🙁
Hvala.
Če že denarja ne bo, BO PA zdravje 🙂

lp

Pri nas dobiš ob povratku po daljši bolniški xx% minusa na plačo za xx mesecev, ker nisi bil produktiven. Kakšna pomoč le?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close