Najdi forum

vpliv temperature

zanima me, kako kej vpliva temperatura na dele računalnika? nekaj časa sem imel “škatlo” neposredno ob radiatorju – zadnja 2 meseca se je močno kurilo in je bila posledično dokaj visoka temperatura.

pojavljati so se mi začele težave z diskom in po glavi se mi je motalo dejstvo, da mogoče toplota ni dobro vplivala na disk in še kaj drugega.. sedaj sem disk nekoliko usposobil, a je bil izvor težav drugje.

malo sem prebiral splet in se nekoliko pomiril, saj naj zmerna temperatura ne bi škodovala, a vseeno bi se rad prepričal tudi tukaj:)

kakšne so optimalne temperature procesorja, diska..? kakšen programček, preko katerega bi lahko na namizju spremljal temperaturo (nekoliko lažje, kot v biosu..)?

hvala!

Čim nižje bo boljše.

Lp, Goran

Sodeč po googlovi statistiki glede temperature diskov:

http://tastyresearch.com/2007/08/09/hard-drive-failure-statistics-at-google/

okoli 25-35 stopinj (temperatura diska, ne računalnika, da ne bo pomote).
Vsaka temperatura diska nad 50 stopinj je kritična, nad 55 pa morilska.

Za procesorje pa nasplošno velja, nižje je boljše je. Normalna temperatura pa med 30-55 stopinj, seveda odvisno od tipa procesorja.

Glede na vreme, bi bilo krasno računalnik kar na kakšno okensko polico ali balkon dat ;-), edino s kondenzom bi imel najbrž kakšne težave.

ni tako kritično..iMacov HDD redno dosega čez 60 stopinj celzija , harddiski v USB zunanjih enotah pa tudi pogosto nimajo hlajenja, pa se ohišje zagreje tako močno, da ga ne moreš držat. Kaj šele v kakšnih serverjih…

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close