Vpis v šolo samo zaradi statusa-preživnina
Pozdravljeni,
kaj mi predlagate…glede na to da se je sin, star 22 let, vpisal v izobraževanje odraslih samo zaradi statusa in da sem mu jaz še vedno dolžan plačevat preživnino?
Sin je sicer konačl srednjo šolo, se že dvakrat vpisal na fakulteto in potem vse skupaj pustil, zdej pa se je vpisal kot nekakšno izobraževanje odraslih v srednjo gostinsko šolo…pa itak vem, da se ne izobražuje. Dela pri stricu preko študentske napotnice, verjetno pa ostalo plačo dobi na črno, na roke. S sinom sem se hotel dogovorit glede preživnine, pa je rekel, da se ji ne bo odpovedal, da bo šparal, ker se bo potem naslednje leto vpisal na fakulteto in bo študiral ob delu……niti noče slišat, da bi preživnino vsaj zmanjšali.
Vem, da lahko na sodišču vložim tožbo zaradi ukinitve preživnine, vendar mi odkrito povejte, kakšne so sploh možnosti, da mi s tožbo uspe….oz. koliko imam sploh šans…in kaj vse je potrebno dokazat…….in verjetno je treba najeti odvetnika, kar pa je spet povezano s stroški…….
Lp,
Pozdravljeni!
Sodišče lahko na zahtevo upravičenca ali zavezanca zviša, zniža ali odpravi z izvršilnim naslovom določeno preživnino, če se spremenijo potrebe upravičenca ali zmožnosti zavezanca, na podlagi katerih je bila preživnina določena. Vložite jo lahko sami ali po odvetniku. Bolje je, če se obrnete na odvetnika, ker boste imeli več možnosti. Pri odmeri preživnine za otroka mora sodišče upoštevati otrokovo korist, tako da je preživnina primerna za zagotavljanje uspešnega telesnega in duševnega razvoja otroka. Preživnina mora zajemati stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, izobraževanja, vzgoje, oddiha, razvedrila in drugih posebnih potreb otroka. Če se starša sporazumeta o preživnini, lahko predlagata, da sodišče v nepravdnem postopku izda o tem sklep. Če sodišče ugotovi, da sporazum ni v skladu s koristjo otrok, predlog zavrne.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.