Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Vozniško dovoljenje

Vozniško dovoljenje

Ker imam kontaktne leče, moram vsake pet let podaljševati vozniško dovoljenje, pred tem pa moram na zdravniški pregled. Zanima pa me kako naj zdravnico prepričam, da mi ne napiše potrdila samo za pet let, saj niso ti pregledi zastonj. Moj mož ima prav tako očala, pa mu ni treba podaljševati vozniške.

A ima še kdo tak problem in če ga je uspel rešit naj mi sporoči.

Hvala za odgovore

Tudi sama imam podobne težave kot ti.

Zdravnica pa mi je pojasnila, da ko ti enkrat določijo omejitv – preglede na določeno obdobje, je to za vedno.

OK, s tem sem se sprijaznila, čeprav sem še mlada in se mi dioptrija že lep čas ni spremenila – poslabšala.

Poznam pa drug primer:

Ženska, 55 let, invalidsko upokojena zaradi slabovidnosti, mirno vozi, brez kakršnih koli omejitev in ogroža mene ter ostale udeležence v prometu, ker je bila v času prvega pregleda zdrava. Kje je tukaj logika? Kje je povezanost ned “sistemi”?

Podobno velja za tiste, ki jim sedaj podaljšujejo vozniška dovoljenja do mislim 85. leta. Kdo jamči, da bodo takrat dobro videli in bili sposobni za vožnjo?

Jaz pa veselo vsakih 5 let na kontrolo…, kar pa ni zastonj!

Ja to je res nesmiselno. Mi z lečami ali očali smo očitno večja nevarnost na cesti, kot pa 85 letniki, ki imajo reflekse kot ……

Jaz imam dioptrijo – 4.00, nosim očala in leče prav tako piše v vozniškem dovoljenju, vozniška je veljavna do 2050 !

Lp, Uroš

Ko sem prvič delala zdravniški pregled za vozniško dovoljenje, sem bila zelo presenečena, da sem ga dobila le za 1 leto (dioptrija cca -4). Po enem letu pa za stalno (in so mi tudi napisali, da lahko vozim z lečami, čeprav jih takrat še nisem uporabljala).
Verjetno je vse bolj odvisno od zdravnika, ki ti potrdilo daje.
LP
r.

Men tud ni jasno, kako lahko podaljšajo dovoljenje enmu starmu atu, okorg 85 let, k že komaj hodi, nejogvi refleksi so slabi, pa velka verjetnost je, da mu srce odpove… Medtem, ko sem jaz prvič na izpitu padla, pa sem vozila 100x bolj zanesljivo. Sicer pa, če velja vsaj pet let vozniško dovoljenje, pol še nit ake panike, res da se znebiš kašnih 10k vsaj… Sam vseen je nadležno tist trenutek…

Kako pa si prišel do tega? Jaz osebno moram spet čez 8-let na zdravniški pregled, pa imam že 20 let izpit B kategorije in toliko časa že enako dioptrijo. Pri katerem zdravniku si bil na pregledu?

Dioptrija -15, -21 (odstotek preostalega vida 39% in 2%), vozniška letos podaljšana do 2052. Ne bi poudarjala, da sem jo podaljšala izključno iz firbca in da že nekaj let ne vozim – iz varnostnih razlogov ;)))

LP,
Neda

P.S. Nikoli nisem imela omejitev in vedno visoko dioptrijo!

Neda, prav ti si dober dokaz, da je očitno vse odvisno samo od zdravnika.
R.

Slep smeš nekaznovano vozit, če pa spiješ par pirov te pa pošteno oglobijo. Kje je tu pravica?

Megaboy, zaradi par pirov (ampak zares par!), je moj sosed umrl v prometni nesreči in za samo potegnil še svoje dekle.

Moj znanec je umrl kar trezen. Je pač enga spregledal. Pa je drugače dobro videl.

Pa si sigurna, da je tvoj sosed umrl zaradi pijače? da ni zaradi prehitre ali objestne vožnje, nezbranosti, slabe ceste ali avta? Ali pa kot večina, da je kaj spregledal ali celo ni obvladal vozila zaradi neizkušenj?
Če se nekdo zaleti pijan, ljudje vzrok za nesrečo vedno pripisujejo pijači. če pa se zaleti trezen (in takih je 93%), pa vsem ostalim faktorjem, ki so po moje prisotni tudi, če nekdo vozi pijan.

Par dni nazaj mi je pravila ena 18-letna prijateljica. Se je prejšnji teden peljala z enim fantom, ki se je delal frajerja pred njo ampak je že po nekaj 100m izgubil oblast nad vozilom in je treščilo. Je prehiteval na zelo nemogočem mestu na mokri cesti, očitno pa mulc še vozit ni znal kljub opravljenem izpitu. Pa nikamor se jima ni mudilo. Pa je bil čisto trezen.

Hehe ravno sem prebral na TTX, da britanski študentje porabijo več denarja za pijančevanje, kot za knjige :-(((( Je pri nas tudi tako?

Se spravljate nad tiste, ki spijejo par pirov, pa je dokazano, da pri pijanih tja do 0,8 promil pogostnost nesreč ne izstopa. Nezmožnost vozit se začne tam nad 1 promila. V Angliji imajo mejo pri 0,8, pa imajo najmanj nesreč. Pri nas pa nekateri zahtevajo 0,0 promil (na Hrvaškem so celo sprejeli).

Ob tem ko zahtevate na cesti popolno trezne voznike, vam ni mar, da nekaznovano vozijo na pol slepi, srčni in sladkorni boljniki, starejši, bolniki z vročino…..neizkušeni, neprištevni, objestni…utrujeni, za volanom nezbrani, ker so te razjezili otroci, ker si nervozen zaradi službe ali pa ker si v financni stiski…………Vse to zgoraj je OK, če spiješ dva pira si pa kriminalc. Si upam trdit, da je zaradi zgornjih vzrokov mnogo več nesreč kot zaradi alkohola.

Nisem prebrala vseh sporočil, naj pa povem naslednje.

Ženekaj let nosim očala in sem morala vsakih pet let podaljšati izpit. Letos pa sem dobila leče. S potrdilom očesne ambulante (kjer sem naredila pregled in kupila leče), da lahko vozim z očali in lečami, sem šla na medicino dela in mi je zdravnica (bila je ful prijazna -slučajno je privat, ampak cena je ista) kar sama od sebe napisalaza 10 let. Tako mi zdaj vozniška velja do leta 2014.

LP

Neda,

tudi sama nosim očala in me zanima zakaj ne voziš avta? Ali nimaš očal? Kaj pomeni 2% preostanka vida? Ali to velja za vse, ki imajo dioptrijo 21?
Tole glih ne paše v to temo – upsi!

Gre za to, da dioptrija -21 ne pomeni nič, je samo formalno izmerjena. Na tem očesu so še druge napake, zaradi katerih vidim samo 2% normalne slike (govorim z očali ali lečami – ko si nataknem očala, z desnim očesom vidim le 2% tega, kar vidijo videči). To je dejansko le svetloba. Z drugim očesom sicer vidim malo bolje (dioptrija -15, preostanek vida cca. 39%), vendar se zavedam, da so zaradi slabšega vida moji refleksi zelo, zelo počasnejši. Napako pri vožnji lahko naredi kdo drug, pa bom jaz to bistveno kaseje opazila, kot bi jo videči. Ne vidim napisov na tablah, zato bi lahko vozila le po znanih cestah, nikakor nekam v neznano. Ne vidim razporeditve na cestišču, dokler ni prepozno. Slabo ocenim razdaljo do drugega avta. In mnogo tega. Zato raje ne tvegam, saj bi si kasneje očitala.

Prvi pregled za pridobitev izpita je bil tudi edini. Takrat sem imela dioptrijo cca. -5 ali max -7. In videla sem približno 90% normale.

Tole je pa res smešno… in žalostno.
Toliko nepotrebne birokracije in stroškov, rezultat pa beden.

Zgleda, da je vse odvisno najprej od okulista, potem pa še od zdravnika na medicini dela. Če se oba strinjata, gre stvar skozi, drugače pa ne.

Pri nekaterih pa pač oba spregledata, da oseba ne more več voziti.

Ja, to je ena stvar, ki je tudi mene zelo razburila. Jaz imam dioptrijo -5.5 in sem pred pol leta prvic podaljsala voznisko dovoljenje (prej mi je veljalo 3,5 let). Sedaj pa je zdravnica napisala, da moram na kontrolo ze cez 3 leta (!!!!), ne glede na to, da se mi je v zadnjih 7 (!) letih vid poslabsal le za 1 dioptrijo!!!! Poznam pa veliko ljudi, ki imajo podobno dioptrijo kot jaz in voznisko dovoljenje do npr. leta 2050. Halo???

Ravno danes pa sem dozivela se nekaj: na zdravniskem pregledu za zaposlitev mi je zdravnica rekla, da zaradi visoke dioptrije ne bi smela smela delati z racunalnikom vec kot 4 ure na dan!!!! Saj vem, da ona samo opravlja svoje delo, sam meni ni nic vec jasno. Da zaradi slabega vida ne bi mogla opravljati svojega dela??? Zal je vecina delovnih mest, za katera bi se lahko potegovala, takih, kjer se dela z racunalnikom 8 ur ali vec na dan. Kje naj se torej zaposlim??? No, v koncni fazi mi je zdravnica napisala, da lahko opravljam delo… sem se pa ze ustrasila, da bom brez sluzbe!

Hja…

JOIN THE CLUB!!!

kolkr js vem, se da, ce prneses izvid od okulista in nimas kaksnih vecjih poslabsanj, z zdravnikom zment za podaljsanje do 80.leta

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close