volivec/volilec
Mene so v šoli drugače učili, in sicer, da se večina takšnih samostalnikov piše z – L, ne pa z – v. Meni se grozno slišijo besede, če bi jih pisali z – v: gasivec, zajedavec, odiravec, sejavec, poljedevec, glodavec, nakladavec, merivec, in podobno. Morda je v novi slovenščini tudi tako prav, vendar meni to ni všeč. Tako, kot se človek nauči in navadi, tako ponavadi piše in govori. Kot pravijo: Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Kimi, saj večina se jih res piše z l, ampak večina ne pomeni vsi. Gasilci se zdaj povsod pišejo z l (tisti poskus, da bi se vse pisalo z v, je hitro propadel, naredil je pa zmedo, da se je potem začelo pisati z l tudi tisto, kar se je že pred tem vedno pisalo z v (volivec)), glodavci se pa pač z v (po tistih pravilih zgoraj).
Če bi šli na to, da se vse piše z l, bi morali pisati tudi delalec.
Seveda se nekateri takšni samostalniki pišejo z v. Toda, takšni so bolj izjeme kot pravila. Zadnjič sem se spomnila toliko primerov, ki se preprosto morajo pisati z l: prodajalec, poslušalec, kmetovalec, plavalec, občudovalec, napadalec, oblikovalec, osvajalec, svetovalec, nadlegovalec, plesalec, nakupovalec, in še in še.
Pravilno je pripravljavec, enako kot razstavljavec, oba samostalnika imata v podstavi besedo, katere koren se konča na -lj (pripravlj- in razstavlj-), zato imata v nadaljevanju obrazilo -vec.