vok
Včeraj sem v Merkurju kupila litoželezni vok (zdel se mi je poceni – nekaj čez 5.000 sit). Na vrtu imam kar nekaj zelenjave, samo še kakšen enostaven recept za začetek rabim in nasvete, na kaj naj bom pozorna oz. kaj je važno pri kuhanju z vokom. Pokrovko uporabljate pri kuhanju ali samo potem za pokrit.
Res hvala za nasvete in lep dan želim vsem skupaj!
Takole:
potrebuješ: por, čebulo, meso (lahko pol govejega in pol svinjskega, ali piščančje), korenček, zeleno papriko, arašide, Začimbe (jaz imam mešanico 5 kitajskih začimb), sojino omako, gustin, žlico šerija (alternativno tudi martinija…)
Narežeš meso (lahko že dan prej ali pa vsaj kakšno uro pred kuho):
– svinjino (ali piščančje) na kocke
– govedino na trakove. Žličko 5 začimb zmešaš z žličko gustina, nekaj sojine omake, 2 žlicama olja in s tem poliješ meso in ga pustiš v paci.
Narežeš zelenjavo:
– čebulo sesekljaš
– por narežeš
– korenček narežeš
– papriko (očiščeno) na trakove.
V vročem voku na olju popražiš meso. Ko pokuhaš sok, ki ga meso spusti in ko meso dobi lepo barvo (kar malo popečeno), ga vzameš ven. Na preostanku olja (najboljše je arašidovo, a tudi z običajnim je O.K) popražiš zelenjavo. Najprej čebulo, dodaš por, ko je oboje popraženo, dodaš še ostalo zelenjavo. Ko se ti zdi dovolj mehka, dodaš meso, malo obrneš, zgostiš (mala polna žlička gustina zmečana z vodo), dodaž sojino omako (kar precej – vendar pokusi, da ne bo preslano, ker je običajno zelo slana), malo šerija, zaliješ z malo vode in tik pred serviranjem primešaš še slane arašide. Zraven običajno serviram Uncle bens riž, ki ga le skuham.
Poskusi, moji imajo to zelo radi!
po vsej verjetnosti gre za TOLČENO PLOČEVINO, ki sicer rjavi…zato da ne rjavi, jo moramo izdatno namazati z oljem in na visoki temperaturi zažgati….takšen vok je poem za vedno ČRN in ga ni treba drgnit, da bi bil zopet svetel…..verjetno pa ti hočeš reči, da so na tvojem voku že kar debele obloge zažgane hrane???….če je tako, ga moraš zdrgniti s kakšnim skrhanim nožem in grobo žico….potem ko ga boš očistil pa moraš ponoviti “ŽGANJE” voka z oljem kot sem uvodoma napisal, sicer ti bo rjavel….
MM,hej!
1.V voku prazim vso zelenjavo,narezano na majhne koscke ali trakove.
Tudi zelenjavno rizoto naredim kar v voku.Najprej poprazim zelenjavo,potem dodam riz in zalijem. Tudi bograc sem ze kuhala v njem.
Vic je v tem,da vso zelenjavo na hitro poprazim.
Uporabljam precej narezane ali naribane ingverjeve korenine
ali vsaj ingver v prahu.
2.Mongolsko meso
3.Morski sadezi
3.Natka,zacimbe dobis v trgovini na polici za kitajske jedi.Svetlejsa sojina omaka je manj koncentrirana,temnejsa je bolj in je porabis manj.
Lep pozdrav vsem trem Babi
Hej, svinjsko ribico narezem najraje na tanke rezine.Lahko bi tudi na trakove. Recept je sestavljen po ugotavljanju sestavin,ko sem v restavraciji to jed jedla.Mogoce sem kaj prezrla,ne vem.Ce ima kdo originalen recept,se priporocam.Sicer je meni in mojim tako narejeno tudi
vsec.
Mogoce je tudi kaksen ostali del mesa dober.Ribica se mi zdi mehka,da se hitro preprazi.Tudi kombinacija piscancjega mesa ali puranjega,telecjega bi bila OK.
V dobro segrto olje(jaz najraje na olivnem),da se ze malo pokadi,dam rezine mesa, ki so bile v marinadi,z mesanjem preprazim in shranim v pogreti posodi.Na isto olje dodam narezan por in tanke rezine ingverja in pridno mesam,osolim in pocakam,da por upade,dodam nazaj meso,malo zalijem s suhim vinom,sojino omako(je slana,pozor!),dodam se kaksno kitajsko zacimbo ali domaco,tudi malo musk.orescka in pokrito se malo dusim. Postrezem s kuhanim rizem.Rizu lahko dodamo malo preprazenih nasekljanih mandljev.
Je bil recept,ki si ga videla tak? Ves,rada kaj spreminjam in ni vedno prav enako.Pa se vedve kaj poeksperimentirajta.Prav in porocajta?!
Lep pozdrav Babi
Hej vsem! Grem po vrsti.
Petra,mislim,da je res govedina,ki jo je v Angliji hcerka popolnoma izkljucila iz prehrane,pa tudi jaz jo uporabljam malokdaj.Ker je v kit.prehrani tudi svinina,uporabljam to in se ostale variante,kot sem ze opisala. Sem povedala,da je recept po moji izkusnji.
Niti jaz nisem nasla te jedi v Svetovnem kuharju pri Kitajski,niti drugje.
Pac sem ugibala,kaj bi bile sestavine.V jed. listu pa pise mongolsko meso.
In ker mi je bilo vsec,sem pac poskusila.
Marinada:Vse meso malo mariniram ali dam v paco,kot recemo v Istri.
Obvezno malo pokapljam z oljem,stisnem kapljico ali dve limoninega soka(ne prevec),sol,poper,zacimbe,take kot so ti vsec( jaz variram),dve tanki rezini oprane limone.Vcasih dodam tudi vlozen zeleni poper,nasekljane kapre…In to gre vse v vok.Malo eksperimentiram.To je marinada za mehko meso.
Za divjacino…so pa prekuhane pace,za mehcanje mesa in lahko stoji tudi teden dni.To je nekaj drugega.Sem tudi ze opisala pred casom.
Ursa ima tudi dobro marinado za piscanca.
Kaksne posebne kuharice za kit.hrano nimam.Nekaj dobim v Svetovnem kuharju,nekaj po revijah,nekaj idej sem tudi dobila v Angliji ,kjer po TV stalno nekaj kuhajo in v hcerkini knjigi. Nikoli pa se ne drzim 100/100
vsega,malo tudi po svoje.
Upam,da sem na vse odgovorila. Primorski CIAO! Babi
babi,spomnila sem se,da imam doda neko kitajsko kuharico. ne spomnim se,ce je tudi mm v njej …bom pogledala in sporocila! kar se govedine tice- tudi jaz sem to napisala po spominu-iz restavracije!:)
ursa,prosila bi te za marinado za piscanca-ob priliki!
jaz pa vcasih divjacino naredim kar s surovo kvaso! je prav o.k.!!
lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.