VOK
a) za pripravo vseh vrst zelenjavnih jedi
b) za pripravo jedi izpod peke (dalmatinska specialiteta, ko meso – najbolje kračo – z vso dodano zelenjavo pokriješ in pečeš pribl. 1,5 do 2 uri, ne da bi vmes odpirala)
c) za pečenje palačink
d) za pripravo praženega krompirja na peteršiljevi podlagi (ni treba paziti, da bi se prehitro prežgalo)
e)……pa še kaj bi se našlo
lp
Modra
izpod peke- dalmatinska specialiteta
imeti moras ali glineno,ali kovinsko pokrovko,ki se prilega posodi,ki jo damo direktno na zerjavico.!!! /to se pece zunaj….”pod zarom”/!!
obvezna sestavina je jagnjetina,potem pa se par kosov svinjine…lahko tudi govedina?’
zraven narezemo papriko,cebulo,paradiznik…dobro solimo in popramo…naoljimo /olivno olje/!!! zraven dodamo se par pesti riza ali krompirja-v kosih.
vse postavimo na zerjavico…pokrijemo in specemo!!
zelo okusno!!! lp
Prav imaš, Eva. Ampak kadar ni na voljo odprtega ognja, je najbolj primeren pokrit vok.
Vsebina peke pa je odvisna od “pripadnosti” – meni sta najbolj pri srcu zadarska in istrska. Uporabim svinjsko ali telečjo kračo, ki mi jo mesar prežaga na tri dele, dodam na velike kose narezan krompir, svežo papriko, čebulo, korenček (paradžnik je strogo prepovedan), vejico rožmarina, lovor, sol, poper, malo origana ali majarona, olivno olje ter pokrito pečem na 180 C uro in pol. Voka pri tem ne odpiram, saj se morajo sestavine ves čas dušiti v lastnem soku.
Malo dela za pestro kosilo, sploh če je to za večje omizje gostov, ki se kar oblizujejo, ko glavni kuhar svečano odpre pokrov voka.
lp
Modra
Tole jaz delam v rimskem loncu. No, ni prava “izpod peke”, ker imamo raje piščanca kot jagnjetino. Za takšno dolgo in počasno pečenje mesa skupaj z vsem ostalim je rimski lonec kot naročen. Ideja z vokom mi je nova, vendar je dobra.
Vok bolj in v glavnem uporabljam za to, da na rezance narezano meso in/ali zelenjavo na hitro na zelo vročem opečem. Prej sem ga uporabljala bolj za to, da se je vsa narezana zelenjava (in meso) naenkrat skuhala pod eno pokrovko v zelo malo vode, vendar mi je sedaj na hitro opečeno bolj všeč. Možno je oboje.
Če imaš mrežico/luknjasto ploščo, lahko krasno kuhaš v sopari (zelenjavo, štruklje ipd.)
Forum je zaprt za komentiranje.