VOK
zivijo!
zanima me kje bi se dalo kupiti tale vok, ki ga omenjate..
kar pa zadeva vprasanja-litozelezni vok ki se ga da kupiti v sloveniji naj bi res bil najboljsi priblizek pravega “kitajskega” voka, teflonski voki naj ne bi bili tako kvalitetni, drzi pa tudi da je treba za litozelezni vok imeti vecji plin-gorilnik…
hvala za odgovor
Jaz sem imela najprej teflonski vok od Ken-Homa, pa je zelo razočaral. Nato sem kupila odličen železen vok v trgovini Ikea v Gradcu, stal je približno 5000 SIT. Iz lastne izkušnje sem prišla do tega, da je pri voku pomembno to, da ko ga primeš v roko in potežkaš, da je čvrst (ne vibast), meni tudi bolj ustreza, da ima en dolg ročaj in en krajši na nasprotni strani, ker je res težak, ko je poln hrane in da ga po uporabi takoj pomijem in naoljim in da je v njem pečena zelenjava daaaaaaleč najbolj okusna. Dobro pa je imeti tudi pokrovko, ker imaš drugače pol kuhinje zamaščene.
P.S. imam plinski gorilnik, je pa vok tako velik, da mi zasede 3/4 štedilnika in kadar kuham v njem, vse skuham samo v eni posodi – voku.
Jaz sem naročila vok iz tolčenega železa in sem ga že poizkusila (ravno danes). Moram rečt, da je odličen, še bolj pa hrana. 🙂 Tudi mene je Ken Homov vok razočaral, saj se ni dalo v njem kuhati, kot bi se sicer moralo.
Jaz sem ga naročila na sledeči internetni strani, kjer imaš tudi veliko receptov, lahko pa poleg voka kupiš tudi ostale sestavine za kuhanje. Stran je: http://www.enaplus.com
Je pa res, da potem lahko pozabiš na steklokeramično ploščo. Jaz si bom mogla omisliti še dodatni gorilnik ravno zaradi tega.
Pozdravček!
Zanima me še nekaj….če mogoče kdo ve….
Ko vok “dozoreva” se na njem nabira plast ogljika (nekako tako), ki je pogoj za okusnejšo hrano… Vem, da če se ti hrana prismodi, da če to odstranjuješ z jekleno žico, moraš postopek zorenja ponoviti… Stvar je taka, da zraven voka dobiš tudi lopatko, ki je ravno tako iz železa in če hrano med kuhanjem mešaš z železno lopatko, ali z njo poškoduješ to zaščitno plast? Jaz sicer mislim, da najbrž da ne, drugače lopatke ne bi bilo zraven, me pa zanima, če je moje mnenje pravilno, oz. s čim lahko mešam hrano v voku iz ročno tolčenega železa!
Hvala za nasvete!
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.