Vohunjenje na računalniku
Če te zanima če imaš inštaliranga vohuna pogledas z ad-aware, ki ga ponavadi odkrije. Če pa hočeš izvedet če ti trenutno kdo prisluškuje moraš vedet na keterem portu oddaja in potem prisluškovat temu portu.
Za blokiranje nezaželenih portov obstajajo požarni zidovi. Ti preprečujejo ravno vohunjenje, vdiranje v sisteme, … Eden tak soliden firewall je alarm zone, ki je v osnovni tazličici free.
Takšen program je npr. Perfect Keylogger. Ampak namestil se ti ne bo ob uporabi p2p programov. Lahko ti ga podtakne kakšen prijatelj, medtem ko boš ti kuhal kavico.
AV programi večino teh programov zaznanjo, vseh pa na srečo ne. So namreč lahko dokaj koristna orodja. Mamica lahko npr. malce pokuka, kje ji njen sinko dopoldne surfa, kaj klepeta, zakaj je račun za net tako velik ipd.
Res pa je, da takšna špijonaža ni dobrodošla, saj mladi nadebudnež kajkmalu občuti posledice npr. pri žepnini.
V podjetjih bi za tovrstno špijonažo verjetno celo leteli na zavod.
Se tole sem pozabila prilepit:
“Še to sem pozabil napisat, da mi npr. ko potegnem iz interneta kak program s Kazo ali mi to snema v Windowsih, mi nikoli ne sname popolne datoteke, tako da ne morem nobenega programa pol namestit. Mislil sem da so le snete datoteke take vendar, ko sem zamenjal spomin mi je datoteke-programe snelo v celoti in tudi namestil sem jih lahko. Zato sem že mislil da sem zadevo rešil z tem spominom vendar mi je kmalu za tem vse zablokiralo in je bilo vse spet po starem.”
Ja sej smo se štekali.. To so trojanski konji. Strežnik se ti inštalira na tvojem računalniku (ti ga nekdo podtakne), na drugem rač. pa ti s klientom nekdo dostopa do mašine in ti brska po dokumentih, prenaša creen shoote, formatira disk, itd.;) Tudi te programe odkriva adaware, spybot in antivirusi, ne pa vseh.
Živjo!
Za prepoznavanje vohunjenja na računalniku boš pa na žalost moral
dokaj podrobno poznati svoj operacijski sistem, torej imena procesov, ki tečejo v ozdaju, skratka mnoooooogo stvari.
Drugače si pa oglej malce tolelelele stran, kjer imajo lepo brezplačne
programčke, ki ti pomagajo marsikaj prikazati, kaj se dogaja v tvojem
računalniku, vendar kot sem napisal, boš moral sam poznati kaj je kaj.
Za Widows 9x in ME
Za Windows NT, 2K,3K, XP je pa tukaj
bodi predvsem pozoren na procese, ter na odprte porte, če boš to obvladal
boš že veliko stvari lahko razumel in pa tudi trojanske konje boš s temi
orodji lahko zelo enostavno identificiral.
Če se ti pa na računalo spravi kak “znanstvenik”, ti pa na žalost tudi
to ne bo prav veliko (nekaj že) v pomoč. Tam je pa potrebno ubrati
drugačno taktiko, ena od n jih je format c: in “jovo na novo”.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.