Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Vodenje računovodstva – s.p.

Vodenje računovodstva – s.p.

Takole, mene zanima kaj menite je vodenje računovodstva za s.p. z 2 zaposlenimi osebami zelo težko, ker namreč rada bi začela sama voditi vse, nekaj malega znanja imam bi se pa vse naučila, malo sem se pozanimala da bi si pripravla program od Birokrata ker ga vsi kar dokaj dobro pohvalijo sem davčni zavezanec, pame zanima kaj vse bi si mogla voditi obračun plač, obračun ddv, svoje prispevke(a je to vsak mesec isto),…kaj natančno še. Kako vešč moraš biti, časa imam namreč do konca leta ko poteče pogodba z računovodkinjo, je to dovolj da se naučim, prosim svetujte…
lp

Kaj vse je potrebno narediti:
– Knjiženje prejetih računov.
– Knjiženje izdanih računov.
– Obračun DDV-ja.
– Obračun, poročanje DURS-u preko E-davkov in knjiženje prispevkov za socialno varnost zasebnika.
– Obračun, poročanje in knjiženje plače ter regresa.
– Obračun in knjiženje potnih nalogov.
– Knjiženje izpiskov.
– Vodenje registra osnovnih sredstev in obračun amortizacije.
– Če prodajate blago je potrebno tudi vodenje zalog, knjiženje porabe.
– Potem pa pridejo še kakšne neredne knjižbe, kot na primer kompenzacija, odpis terjatev, oslabitve, …
– 1x letno zaključni račun.
– 1x letno dohodnina.
– 1x letno poročanje M4.

Jaz vam predlagam, da za začetek obiščete kakšen dober tečaj, potem pa postopno prevzamete in s pomočjo nekoga, ki zadeve obvlada, vsako stvar naredite prvič skupaj in prvo bilanco naredite s pomočjo nekoga, ki to obvlada.

Tudi jaz vam svetujem, da si najprej pridobite izkušnje; tako teoretično kot tudi praktično znanje.
Prvo potrebujete zaradi narave dela, ki zahteva dobro poznavanje predpisov, drugo pa zato da lahko
poslovne dogodke v skladu s temi predpisi beležite v poslovne knjige.

Vsako področje, ki ga omenjate:obračun plač, obračun prispevkov, DDV..je potrebno dobro poznati in predvsem razumeti, zato da boste v zvezi s tem sprejemala pametne odločitve in tudi usmerjala in vodila poslovanje.Vse to je na dolgi rok.Računovodsko znanje, tisto pravo, se ne naredi po hitrem postopku, se gradi.Vas spodbujam v vaši odločitvi vendar gradite svoje znanje v okrilju nekoga, ki to suvereno obvladuje, vse dokler ne boste samostojna.

Tatjana

Ponavadi se ne splača (časovno in stroškovno) voditi enostavnega računovodstva. Preprosto, zato ker je potrebno vložiti veliko časa. Bolje se je posvetiti svojemu poslu.Računodske storitve niso drage, lahko pa prihranijo veliko denarja, zato se splača izbrati dober računovodski servis.

Imam popoldanski s.p. in sem (glede na mesečno količino dokumentov) v letu 2010 prihranila vsaj 1.700 eur, ker sem sama vodila knjige in naredila zaključne račune. (enostavno knjigovodstvo, proizvodnja). Meni ta znesek veliko pomeni.

Zavedam pa se, da vodenje enostavnega knjigovodstva izgleda pravi bav-bav za tiste, ki niso preveč doma v teh stvareh – vendar tudi sama spodbujam ljudi, ki imajo popoldanski s.p., da si sami vodijo knjige, ker to sicer pomeni, da bodo porabili nekaj več časa, hkrati pa pomeni, da bodo vedno vedeli, kaj se dogaja pri poslovanju – glede na to, da računovodje oz. računovodski servisi v primeru obiska inšpektorja ne prevzemajo odgovornosti za morebitne napake, je torej bolje sam čimveč vedeti o teh stvareh, da nas nevednost ne bo preveč stala.

Res je sicer, da na trenutke izgleda, da človek z ukvarjanjem z računovodstvom svojega s.p. izgublja čas, ko bi lahko delal kaj pametnega – ampak jaz resnično verjamem, da je to zelo koristna zadeva in nič tako zelo težkega, da se tega ne bi mogli naučiti (tečaj, pomoč izkušenih, pa skozi izkušnje, kot tudi seveda na način, da sledimo spremembam, sprašujemo in se ves čas učimo).

Tudi sama ljudem priporočam, da se udeležijo kakšnega dobrega tečaja za vodenje enostavnega knjigovodstva in pa za zaključne račune, ker pri tem dobijo tudi veliko drugih informacij, ki so jim v pomoč.

lp, M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close