Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Voda iz pipe

Voda iz pipe

Še vedno, zadnjih 30 let mi nikjr po svetu ni bila v kavarni zaračunana voda ob postreženi kavi. Niti v Sloveniji ne.

Zato, ker kava je diuretik, odvaja vodo in od nekdaj je bila v kavarnah vedno poservirana v kompaniji z vodo zdraven – razen tisti “šort pljunek v stoječki” kave v Italiji – pa še to so imeli na pultu pripravljeo in si si lahko postregel v deci kozarčku vodo, če si hotel. Vedno -in še vedno je tako. In z vso pravico tudi v SLovniji – ti je nima pravic zaračunat vode iz pipe ob kavi.

Odgovor na objavo uporabnika
voda ob kavi je vedno gratis, 24.08.2021 ob 12:12

Še vedno, zadnjih 30 let mi nikjr po svetu ni bila v kavarni zaračunana voda ob postreženi kavi. Niti v Sloveniji ne.

Zato, ker kava je diuretik, odvaja vodo in od nekdaj je bila v kavarnah vedno poservirana v kompaniji z vodo zdraven – razen tisti “šort pljunek v stoječki” kave v Italiji – pa še to so imeli na pultu pripravljeo in si si lahko postregel v deci kozarčku vodo, če si hotel. Vedno -in še vedno je tako. In z vso pravico tudi v SLovniji – ti je nima pravic zaračunat vode iz pipe ob kavi.

A ob pici pa ti imajo pravico zaračunat kozarec vode? Pica je hudo preobremenjena s soljo, rabiš ekstra veliko vode.

Tinka712, 24.08.2021 ob 08:56

Sem gostinka, in da, vsi racunamo vodo iz pipe- razen pri kavi.   Kelnarca ni zastonj, da te streze. Takih gostov , ki bi vodo, pa slamco, pa limonco ne maramo.    Najboljsa je ta, ko se vsede za mizo, in rece “Ne bom nic, nisem zejen”.    Hvala lepa, za take goste.

Lubca, jaz pridem v gostilno jest in grem izključno v “oštarijo”, ko sem lačna – to vnaprej povem; da sem pila že cel dan in da sem lačna, ne žejna .In zakaj bi si s tekočino napolnila želodec, če pa pridem pojest nekaj? Saj ne hujšam, da moram s tekočino napolnit želodec. Aja, pa še to ponekod je testo za  pice namerno tako slano, da se proda dodatna runda pijače 🙂

Druga je, ko se grem neko epikuriado, prehrambeni hedonizem torej hranjenje s 5-12 hodi, kjer je ob vsakem hodu postrežen kozarec alkohola, ki naj bi sodil zraven. Ampak to se sedi tudi tri ure ob mizi 🙂 Ne pa kosilo, malica, že tako nekateri zmečejo vase tist futr na hitro in da še zlivam vase pijačo dodatno, če pa nisem žejna, lačna? Pustite nas no dihat, tudi med hranjenjem v miru.

Bi ti mogoče stegnil noge, si natočil vodo, jo nesel k mizi, kozarec pa potem še POMIL, in to za 20 centov.

Skopuhi ste res prezira vredni!

Ne samo pica, vsa gostilniška hrana je polna soli ali pa sladkorja ali obojega, kar pomeni, da moraš nujno piti zraven dosti vode.

Pa ob vinu in drugih alkoholnih pijačah pa seveda ob vseh sladkih pijačah bi morali nujdno piti vodo.

Tako, da ne vem od kje vam ideja, da ob kavi mora biti voda zastonj, ob hrani pa drugih pijačah pa ne.

a ob pici, 24.08.2021 ob 12:16

A ob pici pa ti imajo pravico zaračunat kozarec vode? Pica je hudo preobremenjena s soljo, rabiš ekstra veliko vode.

Ja, ker prideš jest 🙂 In prefrigani gostinec ti hoče prodat še čimveč pijače – ampak:   po defaultu je miselnost, da boš ob hrani pa ja nekaj popil, saj nisi “purman, da bi na suho dol futr” tlačil  in goltal:). Včasih tudi je težko, npr. kruhov cmok ne gr dol niti z golažem pomazan, je treba malo več vode dodat – al pa ob dunajskem šniclu in praženem krompirju ali pomfriju -tudi solata ne omoči dovolj za zraven 🙂

Ne gre na suho dol, je treba zalit. Zato ti ima pravico pri hrani zaračunat tudi vodo iz vodovoda.

Mesečnik, 24.08.2021 ob 12:17

Bi ti mogoče stegnil noge, si natočil vodo, jo nesel k mizi, kozarec pa potem še POMIL, in to za 20 centov.

Skopuhi ste res prezira vredni!

No, no – ne s tem nošjo in pomivanjem – je že VSE V CENI po ceniku.

To je v ceni kave, hrane všteto – gostinci so brez skrbi tako naštelani, da vso to “postrežbo” že vkalkulirajo v ceno Če drugače ne, pa v ceno “pogrinjka” ponekod – med 2-3 EUR na osebo, ki ga tolčejo poleg pojedenega in popitega.

Ja kelnarca JE zastonj da te streže. Za stranko je postrežba brezplačna, za tistega,ki jo zaposli pa je druga pesem.

Kaj imate kelnarco na meniju in njeno streženje? Koliko pa stane da jo ugrizneš?

Ne zavajajte ljudi.

samo res no, 24.08.2021 ob 09:32

Te slamice bi vam pa morali prepovedat. Gostinci, ki delite v sokove, pijače slamice, res niste diht.

Bi me pa resno zanimalo čemu so namenjene te slamice? Njihova praktična vrednost glede na to, da pijačo strežete v kozarcih in to to niso Pingo sokovi v vrečki, kjer res rabiš slamico.

Veš kaj – zaradi določenega slabega in na ciklu nezadosti dolgga in vročega pomivanja gostilniškega inventarja ( bari, lokali), kjer je velika frekvenca, sem že nekajkrat dobila afte in vnete brbončice, pa tudi jasno z ne dovolj dobro pomitega inventarja se fašejo tudi tako aktualni virusi 🙂 Takoj, ko se mi vnele brbončice jezika, sem vedela da sem pila iz umazanga/ okuženega inventarja.

Might be weird, ampak imam pa rs zadnje leto svojo slamco ponovno uporabljivo oz. slamce s seboj – klinc, lpo spravljen v škatlici; nni cigarere, jaz pa slamce, jebiga 🙂 in  vtaknem tudi v kozarec z vodo, pijačo, da z usti n pijem z roba – ker vem, kako se ponekod kozarci in šalice neformalno pomivajo po kafičih -sem včasih tudi delala v mladosti in so bila navodila šefa, da je treba šparat s cikli pomivalca in detergentom zanj, ker je bil drag, pa elektriko šparat za tistih 20 minut na cikel pranja inventarja- in to je ponekod v praksi še danes – kar tvoje oči n vidijo, s ni zgodilo, čim cnej j trba skoz pridet s čimveč inkasa 🙂

Kavo pa pijem s tistega dela roba šalice, kjer večina  ne;  in tako se ne prenaša na na mojo sluznico z inventarja od virusov do ostalimi bacilov, če roba ni bila dovolj dobro termično obdelana za prejčnjim pivcem :). Jebiga, tudi tako se okužbe pridno širijo.

In še nekaj – zadnjih 5 let – nobenega prehlada, viroze, okužbe, tudi korona virusa še ne. 🙂

S slabo pomitih kozarcev in šalic po lokalih  in gostilnah se tudi marsikaj faše. Že videno tudi lani v času korone, ko so bili kafiči pst odprti, kako je kelnarca samo z ala vileda cujno rob šalce od kave zdrgnila da je šla šminka dol, splaknila pod hladno (!) vodo in fliknila na grelni del kavne mašine, ker so imeli gnečo in jim je zmanjkovalo steklovja.  Ti če ne vidiš, ne veš 🙂

Kje je torej obdelava  inventarja, kjer je frekvenca ljudi z vseh vetrov na 60-70 stopinj, pod paro, da se uniči, kar je gor in kar je po predpsisih ?
Zato ne usporavaj, če kdo slamco želi  ali pa jo ima v tem primeru, v teh klinčevih korona cajtih celo s seboj- sedaj itak morajo bit iz eko matrialov,  ne več iz plastike. Pa še doma jih v pomivalca lahko flikneš – ponovna uporaba, čistih.

Darwin517, 24.08.2021 ob 12:47

Ja kelnarca JE zastonj da te streže. Za stranko je postrežba brezplačna, za tistega,ki jo zaposli pa je druga pesem.

Kaj imate kelnarco na meniju in njeno streženje? Koliko pa stane da jo ugrizneš?

Ne zavajajte ljudi.

Komentar namenjen @Tinka712

tudi njena postrežba je vključena v cenik ponudb, brz skrbi da gostinec to mora znat vkalkulirat v ceno pijač, izdelkov – tako si plačo zasluži, tudi z zakonom je tako določeno pri nas, kr dobi fiksno plačilo, nimo kot v Ameriki ,  pri nas ni sistema Amerike – ko ima tudi strežno osebje fiksni minimalni del plač + ostalo pa kolikor dobi od napitnin, ki pa so tam obvezne.

A zdej bi gostinci še, da vam komunalne storitve plačujejo kot he voda iz pipe? ??Pol najboljš, da jim zaračunati še pomivanje krožnikov pod pipo oz. elektriko za pomivalce.

Eno je, če bi šlo za vodo, ki jo sami kupite v embalaži, ampak izpod pipe ?

No Tinka, ker so plastične stvari za enkratno uporabo prepovedane, boš pa od zdej naprej dala žlico pri vodi namesto slamce ☺

Ene boljš da bi se v kak drug poklic usmerile. Tinka, tebe plačuje delodajalec in ne kozarec vode izpod pipe za gosta, ki jo plačate komunali, da vam voda sploh priteka.

Ali imate na cenikih objavljeno, da se voda izpod pipe računa? Če nimate, jo nimate pravice zaračunavati. In ste v prekršku.

Drugače pa lahko svojo vodo izpod pipe prinesete. Sam glejte, da ne nosite pol pod smreko jedli. ??????

voda ob kavi je vedno gratis, 24.08.2021 ob 12:20

Ja, ker prideš jest 🙂 In prefrigani gostinec ti hoče prodat še čimveč pijače – ampak:   po defaultu je miselnost, da boš ob hrani pa ja nekaj popil, saj nisi “purman, da bi na suho dol futr” tlačil  in goltal:). Včasih tudi je težko, npr. kruhov cmok ne gr dol niti z golažem pomazan, je treba malo več vode dodat – al pa ob dunajskem šniclu in praženem krompirju ali pomfriju -tudi solata ne omoči dovolj za zraven 🙂

Ne gre na suho dol, je treba zalit. Zato ti ima pravico pri hrani zaračunat tudi vodo iz vodovoda.

Torej o kavi za en evro, ti mora dati zraven zastonj vodo.

Ob pici za 10€ pa ti mora vodo zaračunat?

Kofetarjem se je očitno skisalo.

skrb za moje zdravje je moja pravica, 24.08.2021 ob 12:47

Veš kaj – zaradi določenega slabega in na ciklu nezadosti dolgga in vročega pomivanja gostilniškega inventarja ( bari, lokali), kjer je velika frekvenca, sem že nekajkrat dobila afte in vnete brbončice, pa tudi jasno z ne dovolj dobro pomitega inventarja se fašejo tudi tako aktualni virusi 🙂 Takoj, ko se mi vnele brbončice jezika, sem vedela da sem pila iz umazanga/ okuženega inventarja.

Might be weird, ampak imam pa rs zadnje leto svojo slamco ponovno uporabljivo oz. slamce s seboj – klinc, lpo spravljen v škatlici; nni cigarere, jaz pa slamce, jebiga 🙂 in  vtaknem tudi v kozarec z vodo, pijačo, da z usti n pijem z roba – ker vem, kako se ponekod kozarci in šalice neformalno pomivajo po kafičih -sem včasih tudi delala v mladosti in so bila navodila šefa, da je treba šparat s cikli pomivalca in detergentom zanj, ker je bil drag, pa elektriko šparat za tistih 20 minut na cikel pranja inventarja- in to je ponekod v praksi še danes – kar tvoje oči n vidijo, s ni zgodilo, čim cnej j trba skoz pridet s čimveč inkasa 🙂

Kavo pa pijem s tistega dela roba šalice, kjer večina  ne;  in tako se ne prenaša na na mojo sluznico z inventarja od virusov do ostalimi bacilov, če roba ni bila dovolj dobro termično obdelana za prejčnjim pivcem :). Jebiga, tudi tako se okužbe pridno širijo.

In še nekaj – zadnjih 5 let – nobenega prehlada, viroze, okužbe, tudi korona virusa še ne. 🙂

S slabo pomitih kozarcev in šalic po lokalih  in gostilnah se tudi marsikaj faše. Že videno tudi lani v času korone, ko so bili kafiči pst odprti, kako je kelnarca samo z ala vileda cujno rob šalce od kave zdrgnila da je šla šminka dol, splaknila pod hladno (!) vodo in fliknila na grelni del kavne mašine, ker so imeli gnečo in jim je zmanjkovalo steklovja.  Ti če ne vidiš, ne veš 🙂

Kje je torej obdelava  inventarja, kjer je frekvenca ljudi z vseh vetrov na 60-70 stopinj, pod paro, da se uniči, kar je gor in kar je po predpsisih ?
Zato ne usporavaj, če kdo slamco želi  ali pa jo ima v tem primeru, v teh klinčevih korona cajtih celo s seboj- sedaj itak morajo bit iz eko matrialov,  ne več iz plastike. Pa še doma jih v pomivalca lahko flikneš – ponovna uporaba, čistih.

Ojej. Če so gostilne res tako nemarne, zakaj potem hodiš v gostilne?

Jaz na tvojem mestu sploh ne bi stopila več v nobeno gostilno. Če bi bilo res vse tako nemarno kot ti omenjaš, ma ni šans, da grem tja.

In nekoč sem se v eno gostilni zastrupila s hrano. In nikoli, ampak res nikoli več nisem šla tja.

samo res no, 24.08.2021 ob 13:00

Ojej. Če so gostilne res tako nemarne, zakaj potem hodiš v gostilne?

Jaz na tvojem mestu sploh ne bi stopila več v nobeno gostilno. Če bi bilo res vse tako nemarno kot ti omenjaš, ma ni šans, da grem tja.

In nekoč sem se v eno gostilni zastrupila s hrano. In nikoli, ampak res nikoli več nisem šla tja.

Če ne vidiš, ne moreš vedeti 🙂

Ne vse po spisku, velika večina pa jih tudi v teh časih grozno špara na tem. Čimcnej in čimbolj gosta olupit.  Da o tem, kako v našem lokalnem Cash&Carry TUŠ zjutraj gostinci poberejo  takoj vso robo na 50% znižanju iz vitrine – najprej ( od narezane pica čunke do že malo čudno organoleptično rjavkastih kosov mesa vakumpak) pa  potem jasno drago prodajajo kot prvovrstno – saj ko termika obdela in spremeni, se original ne vidi 🙂 In potem vsake toliko sanitarci dajo ven sezname, pa beremo članke.  Zato – ne se sprenevedat no.

a ob pici, 24.08.2021 ob 12:56

Torej o kavi za en evro, ti mora dati zraven zastonj vodo.

Ob pici za 10€ pa ti mora vodo zaračunat?

Kofetarjem se je očitno skisalo.

Dokler v ceniku ni navedeno kozarec vode iz pipe in cena: DA, zastonj ti jo mora postreči ob kavi ali ob hrani.

Če pa ima navedeno v ceniku vrč vode iz pipe in ceno: potem ti gladko seveda zaračuna.

samo to ti napišem, 24.08.2021 ob 13:13

Če ne vidiš, ne moreš vedeti 🙂

Ne vse po spisku, velika večina pa jih tudi v teh časih grozno špara na tem. Čimcnej in čimbolj gosta olupit.  Da o tem, kako v našem lokalnem Cash&Carry TUŠ zjutraj gostinci poberejo  takoj vso robo na 50% znižanju iz vitrine – najprej ( od narezane pica čunke do že malo čudno organoleptično rjavkastih kosov mesa vakumpak) pa  potem jasno drago prodajajo kot prvovrstno – saj ko termika obdela in spremeni, se original ne vidi 🙂 In potem vsake toliko sanitarci dajo ven sezname, pa beremo članke.  Zato – ne se sprenevedat no.

Glavno, da imate monklje probleme s tem, ker ob kosilu naročim kozarec vode.

To je največji monovski problem. Seveda ve pričakujete zastonj vodo ob ceneni kavi. Mi, ki pa naročimo kosilo pa ne bi smeli naročiti zraven še kozarca vode.

No Sej ta logika ?????. Pri kafetu gratis, pri hrani za 10 € pa obvezen poračun komunalnih storitev ???????

Da ima gostinec pravico zaračunati vodo iz pipe je samo takrat, ko ima to objavljeno na ceniku. V nasprotnem ne. Da v slednjem ne bo zaračunana voda gostu postala njegova globa, ki bo višja kot 10 zaracunanih pic in voda skupaj. Predno gostinci prosto po prešernu kaj zaračunavate. Da boste položnico za komunalne storitve pokrili. Al se pa ne pejte gostince, če osnov ne poznate.

Normalno, 24.08.2021 ob 13:24

No Sej ta logika ?????. Pri kafetu gratis, pri hrani za 10 € pa obvezen poračun komunalnih storitev ???????

Da ima gostinec pravico zaračunati vodo iz pipe je samo takrat, ko ima to objavljeno na ceniku. V nasprotnem ne. Da v slednjem ne bo zaračunana voda gostu postala njegova globa, ki bo višja kot 10 zaracunanih pic in voda skupaj. Predno gostinci prosto po prešernu kaj zaračunavate. Da boste položnico za komunalne storitve pokrili. Al se pa ne pejte gostince, če osnov ne poznate.

To Je za ‘a ob pici’  ter splošno za ‘gostionice’.

Ajde mediji, zrihtajte že to citiranje. Da ne bo treba ekstra pisati, komu je namenjen odgovor, grrr.

Tisti v Kranju so imeli vodo iz pipe na ceniku tako, da je bilo po reglcih.

Samo meni ni jasno kako so monklje tako trapaste, da se jim zdi obvezno, da dobijo kozarec vode ob poceni kofetu. Če pa nekdo ob kosilu, ki je bistveno dražje kot njihova kava, naroči še kozarec navadne vode je pa vse najslabše.

Trape pač.

Zmagajo pa one trape, ki pametujejo, da moraš v gostilni, kjer teče pitna voda iz pipe ob kosilu naročiti plastenko vode. To pa moraš biti ornk čukjen.

samo res no, 24.08.2021 ob 13:16

Glavno, da imate monklje probleme s tem, ker ob kosilu naročim kozarec vode.

To je največji monovski problem. Seveda ve pričakujete zastonj vodo ob ceneni kavi. Mi, ki pa naročimo kosilo pa ne bi smeli naročiti zraven še kozarca vode.

Ah, nikakor ne.  Nismo tako uohrni, da si še vode v gostilni ob jedači ne  bi privoščili.

Jaz si raje naročim kozarec odličnega vina – in dobim vodo gratis za zraven.

samo res no, 24.08.2021 ob 13:27

Tisti v Kranju so imeli vodo iz pipe na ceniku tako, da je bilo po reglcih.

Samo meni ni jasno kako so monklje tako trapaste, da se jim zdi obvezno, da dobijo kozarec vode ob poceni kofetu. Če pa nekdo ob kosilu, ki je bistveno dražje kot njihova kava, naroči še kozarec navadne vode je pa vse najslabše.

Trape pač.

Zmagajo pa one trape, ki pametujejo, da moraš v gostilni, kjer teče pitna voda iz pipe ob kosilu naročiti plastenko vode. To pa moraš biti ornk čukjen.

Ti si ena trapa  no- ker je to svetovljansko pravilo civiliziranega svta od nekdaj, da se ob kavi postrže še bicchiere di aqua  – ker kava ven potegne vodo iz telesa in jo kozarec vode nadomesti.

A bo zdej – blink blink 🙂

café e bicchiere di aqua, 24.08.2021 ob 13:51

Ti si ena trapa  no- ker je to svetovljansko pravilo civiliziranega svta od nekdaj, da se ob kavi postrže še bicchiere di aqua  – ker kava ven potegne vodo iz telesa in jo kozarec vode nadomesti.

A bo zdej – blink blink 🙂

A Pica jo 0a not? Pejt na pico pa v kino brez vsaj vode, bos ko riba na suhem. ????? Enkrat sem šla tako, ko smo se v kino hodili, jao, cel liter vode sem stankala po kinu zaradi pice pred kinom.

Toliko o tem, da te pica hidrira, kafe pa ne.

Jao, tebi se pa res ne da nič v glavo vbiti. Pismenost ni ravno tvoja vrlina a ne?

Lahko še stokrat napišem vprašanje, zastopila pa ne boš.

Normalno, 24.08.2021 ob 13:56

A Pica jo 0a not? Pejt na pico pa v kino brez vsaj vode, bos ko riba na suhem. ????? Enkrat sem šla tako, ko smo se v kino hodili, jao, cel liter vode sem stankala po kinu zaradi pice pred kinom.

Toliko o tem, da te pica hidrira, kafe pa ne.

Saj ne bo zastopila. Še manj je jasno, da daš za pico dosti več denarja kot za tist njen kafe.

Kar se pa pice tiče pa ja, se strinjam. Sploh, če kako kraško ješ. Rabiš vedro vode, ne samo kozarec vode :).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close