Vložen stročji fižol v slanici
Stročji fižol bi rada vložila, lani sem v kisu, vendar mi je prekislo, tele mešane solate za malico imam raje zelo malo ali sploh nič kisle.
Sinoči sem na 3/4 skuhala stročji fižol v slani vodi, ga na hitro preložila v ogrete kozarce, takoj zalila z vodo, v kateri se je kuhal, zaprla z alupo pokrovčki in dala kot pasterizirat v ogreto pečico. Ker je bilo vse zelo vroče, sem pustila kakšnih 15 minut na 150 st, nato čez noč v ugasnjeni pečici.
Sprašujem se, če je bilo to dovolj? Sinoči nisem imela časa več čakati, pa tudi ne bi rada imela čisto razkuhanega fižola. Po forumu sem lani brala, da se lahko stročji fižol vloži samo v slanico, no, vsak je dodal še malo kisa. Ali je kdo že delal brez kisa? Ne bi rada vložila 20 kozarcev in pozimi ugotovila, da se je vse pokvarilo…
Hvala in lp, Mimi
Mislim, da si naredila po pravilih . Bos primerjala, ko bos videla prepis iz moje knjige.
Fizolovo strocje v slanici
Ocisceno, oprano strocje kuhamo v malo slani vodi 6 minut. Denemo ga na sito in prelijemo z mrzlo vodo. Ohlajen fizol zlozimo prav na tesno v patentne kozarce in ga zalijemo z isto vodo, v kateri smo ga kuhali. Paziti moramo, da ni prelsana. Kozarce zapremo in jih pasteriziramo po tabeli. Pasteriziranje ponovimo cez 6 do 7 dni. Tako pripravlejn fizol nam rabi pozimi kot svez.
Izpisek iz tabele. Tu nastane problem, ker je tabela samo za temeprature in cas pasteriziranja na plosci. Mogoce bo vseeno v pomoc.
98 stopinj – litrski kozarec 70 minut
Podobno ravna tudi z dusenim strocjem. Oboje dvakrat pasterizirano.
Lep pozdrav Babi
Hvala, Babi, za prepis, nekoliko res potrjuje. Sedaj sem že prišla domov in pogledala včerajšnja kozarca, oba imata lepo vpognjen pokrov, pomeni, da je vakum zaprl. Ostane samo še vprašanje, če bo držalo nekaj mesecev in če je fižol ostal kolikor toliko čvrst. Nič, letos ga bom skuhala, kolikor ga bo viška zraslo na vrtu, drugo leto bom pa že vedela.
Prvič slišim za dvojno pasterizacijo. To pomeni, da bi te iste kozarce čez teden dni dala ponovno v pečico za dobro uro na 180st, da bi se znotraj še enkrat pregreli, začeli delati mehurčki itd. Hm, zakaj bi se to delalo s fižolom, z breskvami pa ne? Razmišljam, kje so avtorji našli vzrok ali razliko. Namen je verjetno ta, da se pobegle žilave bakterije eventualno malo razvijejo, pa jih ti še enkrat potolčeš, preden naredijo škodo. He he, kot uši ali pršice na rožah, ki jih moraš špricati v 7 dnevnih presledkih, da uničiš tudi tiste, ki so se šele potem izlegle… Mogoče sem jaz moj fižol do konca sterilizirala, ko je na začetku vrel dvojni čas, tj. res okoli 12 minut.
Bomo videli, LP Mimi
Mimi, v knjigi tudi pravi, da shranke sadja, ce se slucajno kaksna plesen pritakne, brez skrbi poberemo stran in shranek ponovno prekuhamo. Nic nevarnosti:)
Za shranke mesa in zelenjave pa…vse zavreci, ker so lahko resne tezave!
Tole z dvojno pasterizacijo omenja tudi pri grahu.
Knjiga je iz leta 64; avtorji takratni priznani strokovnjaki ( Mateja Grum in drugi), tudi zdravnik.
Zdaj sem pogledala se v neko prilogo Nase zene izpred par let:
Fizolovo strocje – pikantno
2 kg mladega fizoovega strocja, 8 salotk ali prav drobnih cebulic, malo kopra, 2 feferona, 4 zlicke gorcicnega semena, 8 klnckov, 2 zlicki pimente3/4 l vinskega kisa, 1/2 l hladne vode, 35 dag sladkorja, picla zlica soli
Vse lepo ocistimo in predpripravimo ( vecje narezemo…), saj ves:) in tesno zlozimo v kozarce – menjaje.
V mesanico vode, kisa in soli damo se sladkor, vendar ga lahko vzamemo tudi manj. Mesamo, da se vse stopi. Nalijemo v kozarce malo cez vsebino zelenjave. Pokrijemo in pasteriziramo 90 minut, pri 98 stopinjah. Cez dva dni pasterizacijo ponovimo za pol ure.
Haha! Gledam se avtorstvo ( pa tako dolgo imam to v uporabi, da je papir ze zdelan) in… Andreja Grum:)
Bodo se dekleta povedala svoje izkusnje. Lep pozdrav Babi
pa še jaz prispevam preprost, velikokrat preizkušen tecept:
1 kg stročjega fižola
1žlica soli
1/2 žlice sladkorja
1 l ali malo več vode
1 dl kisa za vlaganje
Vodo zavremo s soljo in sladkorjem, dodamo fižol, ko zavre počasi kuhamo 15 minut – odvisno od vrste fižola, nato tik pred koncem dodamo kis.
Fižol tesno naložimo v kozarce, zalijem z vrelo vodo v kateri se je kohal, dobro zapremo, pokrijemo, pustimo čez noč.
Moram reči, da se tako pripravljen še nikoli ni pokvaril, lp
Živio!
Rada bi povedala samo nekaj, po gornjem receptu (Tanja.3) kozerviram fižol že leta, do danes se mi ni še nikdar pokvaril. Ko kozarec odprem, fižol nad cedilom pošteno operem (da izgubi na kislosti) in pripravim na različne načine, drobno narezanega za zelenjavne juhe, omake, večje stročje za solato. Priporočam, poskusite. Pa še priprava je zelo enostavna.
Lep pozdrav
Kaja
Forum je zaprt za komentiranje.