vležene kumarice
Upam, da že nisem prepozna. Napisala ti bom kako jih jaz vlagam, se lepo držijo in ne postanejo mehke.
Očiščene kumare naloži v pomite kozarce. Že prej daj v kozarce začimbe, lahko kar kupljeno mešanico, ali pa domač koper, poper, malo lovorja gorčično seme, koriander, zrno česna, malo šalotke. Odvisno kateri okus ti je všeč. V vsak kozarec ( 720 ml ) daj eno čajno žličko sladkorja, ter eno ne prepolno čajno žličko soli. Razredči kis za vlaganje, zopet odvisno, kako kisle imaš rada. Za majn kisle daš en del kisa in tri dele vode, za bolj kisle pa 1:2. Jaz redčim vedno 1:2,5 in so super.Gor naliješ hladen kis. Jaz vedno uporabljam rumeni kis za vlaganje od Talisa. Nato kozarce dobro zapreš. Lahko so na navoj, ali pa na alupo pokrovčke. Za tem daš kozarce kuhat. V eno večjo posodo daj na dno eno serveto, noter kozarce, nalij mrzle vode da sega preko polovice kozarcev. Pusti da zavre. Vre naj tako dolgo, da kumare spremenijo barvo. To je pribl. 3-5 minut. Dalj jih boš kuhala, bolj bojo mehke. Zato je najboljše merilo barva kumarc. Ko spremenijo barvo, si lahko prepričana, da so dovolj pregrete, da se ne bojo pokvarle. Meni se nikoli ne kvarijo. Mogoče se sliši zapleteno, vendar verjemi da je zelo preprosto. Vlagala sem jih že na druge načine vendar je ta najboljši. Ko so kuhane , kozarce pobereš ven, jih daš na kakšno kuhinjsko desko pokrito s prtom in jih čimbolj na debelo zaviješ. Evo sedaj so že vložene, ko se ohladijo, pa jih daš v hladno in temno shrambo.
Jaz sem letos kljub suši imela že kar bogato letino. Vloženih imam že okrog 50 kozarcev. Pozimi pridejo zelo prav. Pa še nekaj. Kumare se morajo, ko so vložene uležat. Tako da ne boš razočarana, če boš kmalu odprla kakšen kozarec in še ne bojo okusne. Rabijo kakšen mesec. Veliko uspeha in dobre volje. Pa ne obupaj, če ti ne uspe prvič. Vaja dela mojstra. LP
Sama kumare najprej dobro operem, osušim in zložim v kozarce, dodam malo šalotke, lovorov list, nekaj zrn celega popra in koper.
Medtem zavrejem mešanico 1 l kisa za vlaganje in 2,5 l vode, dodam žlico soli in malo manj sladkorja.
Z vrelo mešanico zalijem kumare, pokrijem z alu pokrovčki in kozarce počasi ohlajam, zavite v deko.
Kumare so čvrste in zelo dobre! Uspešno vlaganje.
LP, Dreja
Forum je zaprt za komentiranje.