Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vlečeno testo

Vlečeno testo

Kako se naredi testo sem zvedela v spodnji temi.
Ali bi mi katera znala razložiti, kako se to RAZVLEČE? Sem probala enkrat pred leti pa ni ratalo nič od nič. Malo sem razvaljala potem sem pa potiskala tisto testo sem in tja po mizi :)))))
Res ne znam in si ne predstavljam, kako naj se tega sploh lotim. Pa bi rada imela čisto domači štrudl.

malo najprej razvaljaš po namokanem prtu.

Testo ne potiskaš, ampak primeš za robove in vlečeš na vse strani, počasi, z občutkom….zato se mu pravi vlečno testo.

Ko ga raztegneš čez vso mizo, nadevaš, zaviješ…. itd

ko je malo razvaljano in ko z valjarjem ne gre več, ga rahlo naolji in pusti par minut.
potem pa tako kot ti je bilo svetovano zgoraj – iz vseh robov vleči počasi navzven.

Aja! 🙂 Ko imaš testo zameseno, ga tudi pusti počivat kake pol urice. naolji in pokrij s kakšno večjo skledo. Če je testo spočito, gre kot pesmica, sicer je pa res bolj bogo z vlečenjem.

Lažje in bolj varno pa je vlečenje z dlanjo: roko daš pod testo in s celo dlanjo povlečeš na ven – dlan izbočiš tako, da ne vlečeš s prsti ali celo z nohti.

Se strinjam s Tanjo. Jaz si roke malo naoljim (itak ostanejo od olja, ko mažeš testo). Potem pa privzdignem testo in izmenično z eno dlanjo testo vlečem, z drugo za poravnavam, tako da imam praktično ves čas dlani pod testom. Vleče se od sredine navzven, tako da testo najbolj tanko najprej rata na sredini. Potem pa lepo proti zunanjosti testa. Rob ponavadi ostane najbolj debel, ker se notranje testo začne trgati. Lahko ga pustiš, če ga ne marate, pa debeli rob odrežeš stran.

Pa še en nasvet glede zvijanja testa. Ponavadi je štrudl najdebelejši na sredini, ker je razvaljano testo ponavadi ovalne oblike. Jaz testo nadevam, potem pa testo zapognem proti sredini, da dobim pravokotnik. Potem nadev seveda namažem tudi po zapognjenem testu.

Upam, da ti bo uspelo.
Dober tek!

Kot je Tanja napisala, tako dela tudi moja tašča (če ne zna Bosanka, ne zna n´ben)).

-------------------- Fikreta ma vas rad;))

Nikoli ne valjam, ampak samo vlečem. ko vzamem kepo v roko, jo najprej v rokah sploščim in primem za rob, da se raztegne in preprijemam, da se samo razteguje, potem pa na pomokan prt in dalje na vse strani. Nikoli ne smeš “spočitega” testa še gnesti, takoj razvleči.

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hvala vsem za nasvete, res. Bom probala v kratkem, upam da bo ratalo vsaj približno, ni treba da rata idealen štrudl. Drugače se ne lotim nikoli več:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close