vleceno testo – kako?
Hoj!
Vceraj sem ugotovila, da se tukaj ne da vec dobit malih paketov zmrznjenega vlecenega testa. V takih paketih je bilo po 6 listov, kar je bilo zame, ki si ponavadi kuham samo zase, ravno prav. Sedaj imajo le se pakete po 20 listov, kar je odlocno prevec za 1 osebo, pa se zrolani so tako skupaj, da se ne da vzet stran samo tistih nekaj listov, ampak je treba vse skupaj odmrznit, da se dajo listi locit. Bila sem v vec trgovinah, pa so mi povsod razlozili, da je firma pac nehala delat male paketke, ker se niso splacali. :((
Moj problem je v tem, da si jaz dostikrat kaj naredim iz vlecenega testa (strudel, zelenjavne pite, itd.) in sedaj sem malo v zadregi, kaj naj naredim. OK, saj ga znam naredit tudi sama, ampak tisto, ki ga jaz naredim, je vedno ful bolj trdo, kot pa ce ga kupim. Babi in ostale mojstrice, prosim za kaksen nasvet! Kako narediti dobro, mehko, voljno vleceno testo?
Hvala ze vnaprej in en dezeven svedski pozdrav!
Sem ze napisala,pa posta ni.Ker je petrin ostal,poskusim znova.Verjetno jih bo cel kup.
Jaz delam po tem receptu testo in mi vedno uspe.Niti ne uporabljam namenske moke za vleceno testo,kar dobro navadno moko.
25 g presejane moke,sol,1 jajce,zlica olja,priblizno 1 dl mlacne vode,zlicka kisa.
Lahko delas tudi v multipraktiku,,jaz na roke.Ko ugnetes testo,ga nekaj casa obdelujem,ne sme biti pretrdo.Raje umesi bolj mehko in po potrebi posuj desko z malo moke in gnetes.Nikoli se testo ne popravi,ce ugnetes pretrdo in dodajas vodo!!! To je pravilo.
Hlebcek,ki ga obdelujes klofaj tako,da ga primes za en konec in udarjas z drugim po deski kar krepko,ali pa meces zogico ob desko.Pri tem mi pomaga vnuk,ti ne ves,kako uziva.
Ko je vse lepo gladko,namazi hlebcek z oljem,pokrij z pogreto posodo in pusti pocivati vsaj pol ure.Jaz raje vec.
Se to.Hlebcek ponavadi razpolovim na dva,,ju se pregnetem in dam pod posodo,ker dva manjsa potem lazje razvleces.
Preden zacnes vleci,ne gneti vec! Testo malo z roko splosci po pomokanem prtu ,potem narahlo povaljaj z valjarjem-samo malo in pokaplaj z oljem ali toplim maslom,lepo razmazi .Zdaj zacnes raztegovati z rokami(jaz vcasih dvignem testo kar na zgornji dlani in raztegujem,ali pa na prtu).Najlepse gre,ce visi prt cez rob mize in pocasi vleces navzdol,pa se na drugi strani.Obvezno odrezi debele robove,,jih oblikuj v kroglico in spravi v zamrzovalnik.Ko se jih nabere nekaj,,jih odtajam,pregnetem ,naredim hlebcek,dam pocivati in imam spet testo.Naredis lahko iz vec moke in en hlebcek spravis zamrznjen za drugic.
Zame je znak,da je testo dovolj razvleceno ta,da vidim modre crte prta,na katerem imam testo.
Testo nadevas do 2/3,ostalo pa izdatno pokapljas z raztoplenim maslom.Ko zavijes ,pridejo namascene plasti ena na drugo in se zaradi mascobe lepo listajo.
Tudi zvitek namasti po vrhu.Ko je peceno,pokrijem s prtom,da para malce omehca skorjico.Ali proti koncu pecenja s copicem malo pomazes s sladko smetano,pokrijes v obeh primerih.Sicer ti ze peces vleceno testo in ves ,kako gre.
Tudi jaz v Angliji nisem vedno dobila vlecenega testa,pa sem na hitro kak zavitek,zlasi skutin naredila z listnatim.Je tudi dobro,le malo bolj na tanko ga razvaljas in zvitek prespikas z vilicami.
Za kuhane struklje je pa drugace,obvezno jajce(kar pri pecenih ni nujno) in zelo malo mascobe,da se med kuho ne razleze.
Ursa,oprosti,da sem bila dolga,ampak drugace ne znam.Pa ne misli,da podcenjujem vase sposobnosti.Postopek vedno natancno in nazorno povem,ker vem,kako nisem mogla nikoli kaj pametnega narediti,ce je bilo kar na pol ali povrsno povedano. Upam,da sem ti pomagala. Lepo se imej Babi
Babi, najlepsa hvala!!!!
In ne se bat, da pises predolge poste – meni se zdi zelo zelo zelo v redu, da takole vedno vse natancno razlozis 🙂
Danes je tukaj praznik, praznuje se “midsommar”, kresna noc za nas Slovence. To praznujejo tako, da postavijo majsko stango (“majstången”), ki je kot nekaksen mlaj, ovit z mladim zelenjem. Na glave si posadijo vence, spletene iz brezovih vej in cvetja in potem pojejo in plesejo okoli stange. Jaz grem popoldne v Skansen (to je open-air muzej, kjer imajo stare hise in stavbe iz cele Svedske, kot nekaksen etno-park, predstavljajo tudi, kako so ljudje vcasih ziveli, zivljenje na kmetih, tradicionalne obrti, itd., ). Tam bodo zagotovo praznovali midsommar kar najbolj tradicionalno.
Pa en lep svedski pozdrav!
Hej,Ursa,imej se zelo lepo!
Taka praznovanja,ki so povezana z naravo in starimi obicaji,so res lepa in zanimiva.Sama sem tradicionalno proslavljanje enakonocja dozivela v Welsu pri znamenitih kamnih.Sicer je tam ze nekaj misticnega zraven,kar malce zamorjeno(druiti).Znajo pa! Tudi jesensko zahvalo darovom narave povsod lepo proslavijo.
. Zanima me,kdo bo letos dobil “kresnikovo nagrado”.Ne bo na Rozniku,ampak na ljubljanskem gradu,sem slisala.Lep dan in dolgo belo noc Babi
Forum je zaprt za komentiranje.