Vlaganje in zamrzovanje
Pozdravljene!
Za zimo nekaj posusim,vlagam bolj malo,ker nam je vse pobralo(pa se rima se),najraje pa zamrznem.
Za peciva( in tudi kar tako) si rada pripravim majhne hruskice,marelice,
breskve in slive na poseben nacin,ki se, vsaj meni zdi zelo v redu.
Hruskice samo razpolovim in ocistim peck,marelice in slive prav tako(lahko tudi olupite),breskve na cetrtine ali osmine,odvisno od velikosti in hitro pokapljam z limoninim sokom,da ne potemni(delam sproti manjse kolicine).
V cimsirso posodo z debelim dnom dam malo vina,sladkorja in lim.soka(lahko tudi malo naribane l.skorjice,nageljnove zbice,kardamom in cimet).
Vcasih vodo,sladkor,limonin sok.Tekocine naj bo za priblizno 1 cm.Vse dalam na priblizno.To naj zavre,da se sladkor stopi in se spreminja do malega bisera(da kapljica ostane v kroglici).V to zlozis sadje,da pokrije dno in malo pustis,da spet zavre.Polovicke z razpolovljeno stranjo navzdol.Sicer bo malenkost spustilo lastnega soka.Biti mora vse zelo vroce,da spet hitro izhlapi.Sadje mora ostati trdo,nikakor ne kuhano.To zlijem v aluminijasto siroko posodo za zamrzovanje.
Medtem,ko se ohlaja,delam drugo rundo.Prvo plast poravnam,pokrijem s celofanom ali alufolijo, drugo plast ohladim na alufoliji in jo polozim na prvo plast…. Uporabljam tudi banjice sladoleda.Vazno je,da so plasti med seboj locene po porcijah uporabe.Lahko napolnis eno banjico sladoleda brez vmesnih folij.Vse zamrznem.Rabim za pite,crostate, sadne rezine,zavitek…
Sadje ne spusca toliko vode,ker je malo karamelizirano. Je ze sladkano in naravno aromatizirano.S pomocjo noza vzames iz posode plast,ki jo rabis brez odtajevanja.V redu,vcasih rabim vec,vcasih manj,lahko bi ze prej razmislila,za kaj rabim in koliko.Pa vse res ne mores predvideti.
Lahko bi tudi sproti zamrzovali na alufoliji in potem zlagali,ne vem;morali bi poskusiti.
Upam,da sem povedala dovolj nazorno. Lep pozdrav Babi
Evita,hej,zgleda ,da v teh vrocih dneh jih bolj malo misli na zimske case.
Nekaj bom prav gotovo naredila in sicer nekaj kozarcev marmelade z agrumi(pomarance,grenivke,limone,pomele,limete,mandarine) v raznih kombinacijah,seveda tudi z ingverjem.To imajo moji najraje.Pride na vrsto
sele jeseni. Zelenjave pa ne vlagam. Lep pozdrav Babi
Ja Babi zgleda, da res. Jaz pa tako rada vkuhavam in si pripravljam ozimnico. Imam svoj vrt, ki je letos bogato obrodil. Tako, da kar naprej pobiram zelenjavo in seveda shranjujem za zimo. V kozarce sem že vložila rdečo peso, stročji fižol, nekaj kumar. bučke v kompotu in kisu. Vendar z bučkami letos še bolj eksperimintiram. Marmelade sem pa že tudi, češnje smo imeli doma in je super marmelada, marelice, jagode in borovnice sem pač kupila, in je tudi ta marmelada odlično uspela. Naredim pa vsake bolj v majhnih količinah. Jagode na vrtu pa si je pozimi privoščil voluhar. Od prve do zadnje! Namen pa imam, samo malo pozneje, vkuhat še papriko, mešano solato in ajvar. Imam dobre recepte, tako da če katero zanima, bom pa kaj napisala.
V skrinjo sem si pa tudi že dala marelice, borovnice, jagode in češnje. To od sadja, od zelenjave pa sem že zblanširala nekaj fižola, korenčka, peteržilj za juho, naribane bučke. To je do sedaj že shranjeno in je res užitek gledat kako se polnijo zaloge. Poskusla bom pa tudi narediti marmelado iz hokaido buče, ki že tudi lepo rastejo. LP
Evita,dobro jutro! Zelo si pridna.Mi imamo sadovnjak,ki nam je letos dal bore malo.
Drzim se pravila,da ne kupujem in vlagam samo to ,kar sami pridelamo. Zelenjave pa nimamo,ker pri nas (ce vrt ni pri hisi) uspeva samo nekje do junija. Nekaj sadja sem in se bom dokupila. Za zimske praznike gre kaksen lep kozarcek tudi za darilo zraven peciva.Spravljam v majhne kozarcke.
Uzivaj Babi
Oli, povej kaj konkretno te zanima, ker je preveč, da bi vse pisala.
Babi konec meseca se odpravljam na morje in že komaj čakam. Ti malo kar zavidam tisti morski zrak. Bom pa blizu tebe, v Izoli kajti z možem sva zmerom za počitnice na slovenski obali, čeprav jo nekateri tako kritizirajo. Tudi ti uživaj!!!!!!!!!!!!!!!! LP
Evita kako boš pa naredila marmelado iz hokaido buč. Imam jih na nivi in bi tudi poskusila narediti marmelado.
Vložila sem že kompot iz češenj, jagod in včeraj hrušk, kozarc za kozarcem kumare, jagodno marmelado ta je za prste polizati. Bom pa še stročji fizol, rdečo peso, mešane solate v kisu, panžur pa verjetno se bo kaj našlo.
.
Če je kaj pomagano, pošiljam tele recepte:
Rdeča pesa v kisu
2 kg kuhane, olupljene in naribane pese, 1,5 l vinskega kisa, 6 dag soli, 8 dag sladkorja, nekaj poprovih zrn, kumina po okusu, malo hrenove korenine.
Pripravljeno peso naložimo v kozarce. Vmes polagamo dišavnice. Polijemo z zavretim kisom, ki smo mu pred vrenjem dodali sladkor in sol. Ko se pesa ohladi, jo zapremo.
Vložena paprika
4 kg mesnate paprike, 2 l ne premočnega kisa, 20 dag olja, 20 dag sladkorja, pest soli
Papriko operemo, zavremo kis s soljo, sladkorjem in oljem. V vrelo stresemo paprike in jih kuhamo, da spremene barvo na eni strani, nato jih obrnemo in kuhamo še na drugi strani. Naložimo jih v kozarce in vroče zalijemo. Zapremo.
Stročji fižol v kisu
1 kg fižola, 1 l vode, 1 žlica soli, 1 žlica sladkorja
V tej vodi skuhaš fižol do mehkega. Doliješ 1 dcl kisa za vlaganje in prevreš. Vroč fižol naložiš v kozarce in takoj zapreš. Počasi ohladiš (pod odejo).
Kumarice v kisu
Kumarice očistimo, operemo in do suhega zbrišemo. Naložimo jih v kozarce in nanje vlijemo prevret in ohlajen kis, sol, cel poper, lovorjev list. V kakšen kozarec damo lahko šalotko. Na isti način vlagamo tudi zelene paradižniike.
Gobe v kisu
Male trde jurčke ali sivke osnažimo, večje narežemo in jih stresemo v slan krop in kuhamo 10 minut. Posebej zavremo kis, ki mu dodamo nekaj zrn popra, lahko tudi šalotko in odcejene gobe. Dobro prekuhamo in polnimo kozarce. Takoj zapremo.
Breskov kompot
5 kg breskev, 2 l vode, 1,50 kg sladkorja (oz. po okusu)
Breskve razpolovimo (lahko jih olupiš).
Sladkor z vodo zavremo, poberemo pene in zakuhavamo v tej vodi breskve, toliko, da prevrejo. Nato jih poberemo ven in takoj napolnimo z njimi pogrete kozarce. Takoj zapremo. Počasi jih ohlajamo pod odejo. Breskve polagamo v kozarce s prerezom navzdol. Enako vkuhamo tudi hruške v kompot, dodam le še nageljnove žbice.
Sladkorja naj bo raje preveč kot premalo.
Marelična marmelada (res fina)
1,2 kg marelic, 80 dag sladkorja, vanilin, alkohol, želicin.
Marelice izkoščičim, razdelim na četrtine. Čiste naj tehtajo: na 1 kg vzamemo 80 dag sladkorja. Po plasteh nalagamo marelice, sladkor, na vrhu naj bo sladkor. Za 24 ur postavim na hladno.
Pristavim na štedilnik in počasi kuham. Večkrat premešam z leseno!! kuhalnico. Pene sproti posnemam. Strem nekaj koščic in jih dam, strte, v kuhano marmelado. Marmelada je kuhana, ko se kapljica, ki jo kanemo na krožnik, strdi. Polnim v vroče kozarce. pokrovčke obrišem z alkoholom preden kozarce zaprem. Počasi ohlajam
Še nasvet: Kozarci, v katere shranimo domačo mrmelado, morajo biti brezhibno čisti. Kako jih steriliziramo?
Najprej jih temeljito pomijemo. Nato jih postavimo v pečico, pgreto na 100 stopinj. V pečici jih pustimo najmanj 15 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, postavimo na čisto krpo ali plast časopisnega papirja in takoj napolnimo z marmelado. V tako steriliziranih kozarcih se marmelada ne kvari.
Češnje so sicer mimo ampak bom vseeno napisala moj recept za kompot.
1 kg češenj, 30 dag sladkorja
Sadje prevrem v sladkorni vodi, vendar le toliko, da spremeni barvo. Že prej pripravim vroče kozarce. Ko je kompot kuhan, jemljem sproti vroče kozarce iz pečice, jih nalivam s kompotom in hitro zapiram s pokrovčki. Kozarce pod odejo ohladim. Naslednji dan preverim, če so kozarci dobro zaprti in jih spravim na hladno. Taki kompoti držijo dolgo, včasih so rekli, da držijo leta.
Upam, da bodo recepti kateri od vnetih kuharic prišli prav! LP
Forum je zaprt za komentiranje.