Vladka K.-kruhovi cmoki
Hej! Lahko recem, da so moji primerno rahli.
Moke pa dam le toliko, da jih lahko oblikujem; v bistvu samo povaljam. Kruhove kocke popecem na olju- na cebuli in panceti, prilijem malo mleka. Ko so kocke prepojene, so se vedno lepo vidne. Dodam stepeno jajce, petersilj, cesen in res malo moke.
Kuhane se gratiniram z malo masla in parmezanom v pecici. Take imajo moji najraje.
V Kuvajt in po Sloveniji lep pozdrav Babi
Nisem brala drugih receptov jaz pa jih naredim kar po občutku in sicer:
Na majhne koščke narežem 2 dni star hruh, prilijem mlačnega mleka, eno jajce, dodam peteršilj, vegeto, včasih še več začimb( malo soli, popra, česna, bazilike-ščepec), opražim čebulo in še to dodam, da dobim tako maso v katero dodam malo moke, ampak le toliko, da lepo oblikujem- 3 žlice je dost!Oblikujem kroglice in dam huhati za okoli 20 minut.Nikoli še niso bili trdi, je pa res, da natančnega recepta ne vem, ker delam vedno po občutku. Super so zraven govejih ali srninih zrezkov v omaki!
Vedno delam cmoke po občutku. In sicer na 1/4 kg skute eno jajce, sol in malo muškatnega oreščka in ker ne smem pšeničnega zdroba uporabim koruznega. Količina po občutku do gostote, da cmoki stojijo skupaj. Maso pustim stati cca pol ure, da se lepo napije. Zaradi polente so sicer rahlo rumene barve, kar ne moti, okus je pa super.
Pozdrav!
Ja kruhove cmoke lahko delaš po občutku, ko se enkrat navadiš. Ker pa jih delamo bolj poredko, se je pa dobro držati točne količine moke, tako kot pravi Vladka, ki jo stehta. Jaz delam kruhove cmoke po sledečem receptu:
30 dag kruha, malo čebule, olje, poper, zelen peteršilj, malo majarona, 1 dcl in pol mleka, 2 jajci, 4 dag moke.
Kruh razrežemo na kockice in ga osušimo v pečici, toliko, da jih med prsti še lahko stisnemo. Čebulo prepražimo in stresemo k kruhu, dodamo vse začimbe. V mleku raztepemo jajci in prelijemo preko kruha. Premešamo in pustimo stati 20 minut. Potem dodamo moko, premešamo in naredimo poskusni cmoček, ki ga damo v vrelo slano vodo. Če ne razpade in lepo naraste naredimo še ostale cmoke. Če pa razpade pa dodamo še žlico moke. – Zabelimo jih poljubno, jaz jih z zaseko ali ocvirki.
LP
Joj, težko vprašanje… načeloma naj bi bili cmoki kuhani, ko splavajo na površje… a kot sem že dostikrat pisala, sem ena tistih, ki se bolj bojim, da bi bilo kaj premalo kuhano, zato jih ponavadi pustim še malo dlje… kaj jaz vem, mislim, da jih kuham cca. 15 min., odvisno tudi od velikosti…
Prijeten preostanek dneva!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.