Visoka izobrazba – slabe službe
delam v at, 19.08.2025 ob 21:15
Delam v AT in me zanima od kje monovcem podatek, da je 4 jurje slaba plača v AT?
Jasno, da imajo zdravniki, odvetniki mastne plače.
Ampak dobiti gor bruto 2500 je že sanjsko. Res pa je, da nek električar, strojnik, če postane kak šef, dobi tam 3 jurje bruto. Za 4 jurje mora imeti pa že kar nekaj podrejenih.
Povprečna plača v AT je 3000 bruto. Kaj je za koga dobro ali slabo je stvar debate. Nikjer tujcev ne preplačujejo.
ff realnost, 19.08.2025 ob 21:19
Za avtorja, nakladaš, da glava peče. Tule gor eni kar naprej gobcate, da je polno fajn služb. Ja pa ja.
Ja, kar naprej iščejo delavce, za MINIMALCA. Pa po možnosti, da ni prek 40 star.
Ja našla sem , ravno pred kratkim, nič ne nakladam, našla sem zelo hitro , v dveh mesecih, imam 50 let in izobrazbo neke splošne smeri. Brez vez. Če imate take težave, kaj delate narobe, nekje je neka blokada. Sama sem našla res dobro službo, dobro plačo, ni vodstvena, je strokovna, našla sem po 20 letih zaposlitve pri istem delodajalcu, precej ljudi je bilo skeptičnih zaradi let. V resnici pa sem bila zelo zanimiv kader, izkušen,vseeno dinamičen.
ff realnost, 19.08.2025 ob 21:48
za avtorja, torej nakladaš, ko pišeš o tem kako je enostavno najti fajn službo, a ne?
Blebetaš o številnih fajn službah, ki se jih z lahkoto dobi. ko te kdo povpraša o tem, nimaš odgovora in blebetaš kar nekaj mimo.
Jaz sem našla, po 2 mesecih. Ni bilo služb v obilju, nisem niti vzela vsake, vedela sem kaj iščem, ker se mi ne da iskati ponovno po enem letu. Zelela sem najti dobro. In sem, pri letih 50 letih. Nakladam?res ne vem zakaj bi nakladala, ko sem začela iskati , sem poslušala take stigme, kako ne bom nič našla, da sem prestara, nezanimiva za delodajalce. Bila sem pozitivno presenečena, da sem se zdela delodajalcem kompetentna, strokovna in dober kader. Vsepovsod sem pustila dober vtis .
ff realnost, 19.08.2025 ob 22:14
Za avtorja, klikni na prvo stran te teme, poišli svoje komentarje. Najdi tistega, kjer pišeš o obilju služb. To je tam, ko si dajala neko drugo osebo, ki dela v Hoferju, v nič. In potem razloži kje so vse te fajn službe, ki jih ti omenjaš.
Ne blebetaj nekaj v tri krasne, konkretno odgovori.
Se vedno trdim, da nekdo ki bi šel v Hofer s fakultetno izobrazbo, nekaj dela narobe. Tja ne pase taka oseba. Služb je veliko , veliko njih slabše plačano. So pa tudi dobre, na njih je težje priti. Jaz sem v dveh mesecih poslala 60 vlog, iskala sem na zavodu za zaposlovanje, moje delo.com, gov.si zaposlitev. Imela sem dobro pripravljen življenjepis, motivacijsko pismo, prijavljala sem se tja kjer sem se videla. Eno službo sem zavrnila, drugje sem takoj rekla da se ne vidim pri njih. Potem sem prišla na razgovor, kjer sem se počutila takoj domače, prijetno, tam so me tudi sprejeli. Zelo sem zadovoljna, vedno bolj ugotavljam kako sem dobro izbrala. Delo ki me napolni, ne izžame, dobro plačilo, dober kolektiv. ne bon pa povedala kje delam, zato ne blebetam.
Imam dve družboslovni diplomi, pa zelo solidno plačo. Ampak seveda šele sedaj, po 20+ delovne dobe.
Meni je papir pomagal do varne službe, za višjo plačo pa sem delala veliko, fizično, intelektualno in organizacijsko zahtevno ter stresno delo.
Ne bi zamenjala z obrtniki. Prodaja storitev in lupljenje ljudi nista moje področje..
realnost fakultet, 19.08.2025 ob 11:23
Eni se radi hvalite kako je pomembna fakultetna izobrazba pa to.
No pa poglejmo. V sorodstvu imam par električarjev, 3 letna šola, en pa 4 letna. Vsi takoj dobili službe. En dela v Avstriji, plača 4000 bruto. Ostali v Slo pa tudi solidne plače, službo lahko menjajo takoj.
Potem pa imam nekaj znank, z univ. izobrazbo. Babnice nad 45 let pa neke fine družboslovke, to je jasno. In kaj počno:
ena poleti vodička v Škocjanskih jamah, pozimi učiteljica smučanja, ne dobi drugega
ena dela sicer v pisarni, ampak samo kopiranje dokumentacije, vnašanje podatkov v sistem, knjiženje pošte, … v glavnem pač nivo ekonomskega tehnika
potem tretja: turistična pisarna, nič posebno zahtevnega. Zlaga prospekte. Pa kakemu turistu pove kje je kaj.
Vse tri imajo plače kak evro nad minimalcem. Oni zgoraj s poklicno oz tehnično šolo pa konkretne plače.
reala in žalost naše države.
Če tole primerjam s kakšno državo kot je Švica ali na primer Kanada, kjer v obeh delajo sorodniki je sploh Kanada država, ki je naklonjena lestvicam izobrazbe. Bratranec dela kot električar v državnim podjetju v Švici in je njegova plača nižja za 1000 evrov od državljana. Ker je tujec dobi manj, torej sistem zaposlovanja temelji na tem, da se svojim da relativno višjo plačo.
Kanada pa bazira predvsem na titulah. Višja kot je višje delovno mesto ti pripada in potom tega tudi plača. Ne zaposlujejo trgovke z magisterijem kakor pri nas. Te morajo iskati na svojem nivoju.
Tako bi moralo biti tudi pri nas.
Za avtorja, veliko blebetas, znaš ponizevati one v Hoferju, a pismena nisi.
Vedno znova blebetas nekaj, kar te ni nihče vprašal.
Dejstvo je, da druzboslovci izredno težko dobijo službo. Ti lahko nakladaš kolikor hočeš, da je služb polno, resnica pa je: da jih ni.
Pa, ker si slabo seznanjena: druzboslovci bodo izjemno težko dobili kako slabo službo, kaj šele ok.
Ne, 45+, 50+, druzboslovc, ni šans, da dobi v Hoferju. Kak mlajši mogoče ja, ampak raje vzamejo one brez diplome.
Pojma nimaš kako malo služb je, kjer ima šanse 45+ druzboslovc. Če pa želi neto vsaj 1100, skoraj nemogoče. Razen, če napreduješ na istem področju
rumeni emojček, 20.08.2025 ob 08:00
So minili časi, ko so starši govorili svojim otrokom: Pojdi v šolo, da ti ne bo treba delat!
Pa kaj si domišljate, da vas ob vseh danes izobraženih ljudeh pa komaj čakajo, da uletite s svojo neuporabno diplomo??
Moja diploma ni neuporabna. Z njo , izkušnjami in osebnim nastopom sem vedno dobila dobro službo. Primerjati fizične delavce z diplomanti je čisto sprenevedanje, to govori le nekdo ki nima faksa, zato ga omalezuje. V kadrovski od ljudi s 3. Letno šolo dobivajo še vedno na roke napisano prošnjo , en izobražen priloži CV, spisan s pomočjo AI. Pri nas je velika razlika v plačah med tehnikom, monterjem , diplomiranimi inženirji , tajnico, referenti.
FF realnost, 20.08.2025 ob 09:23
Za avtorja, veliko blebetas, znaš ponizevati one v Hoferju, a pismena nisi.
Vedno znova blebetas nekaj, kar te ni nihče vprašal.
Dejstvo je, da druzboslovci izredno težko dobijo službo. Ti lahko nakladaš kolikor hočeš, da je služb polno, resnica pa je: da jih ni.
Pa, ker si slabo seznanjena: druzboslovci bodo izjemno težko dobili kako slabo službo, kaj šele ok.
Ne, 45+, 50+, druzboslovc, ni šans, da dobi v Hoferju. Kak mlajši mogoče ja, ampak raje vzamejo one brez diplome.
Pojma nimaš kako malo služb je, kjer ima šanse 45+ druzboslovc. Če pa želi neto vsaj 1100, skoraj nemogoče. Razen, če napreduješ na istem področju
@Ff realnost
V dveh mesecih sem poslala čez 60 vlog, v dveh mesecih sem podpisala pogodbo. Javljala se nisem na vse, ampak samo na delovna mesta ki so mi ustrezala po izobrazbi, smeri (prodaja, nabava). Praviš da služb ni? Komu sem potem jaz poslala60 vlog? Če jih ne bi bilo, ne bi imela komu poslati. Sedaj pa povej kaj nakladami? 60 prošenj, to je ogromno. In ti trdis da služb ni. Ja bog ti pomagi, znaš ponavljati le da nakladam.
Ehiitta, 20.08.2025 ob 17:57
Imam magisterij ekonomske smeri.
Iskala službo na obali na področju mednarodnega poslovanja. Od 15 prošenj 6 razgovorov. Plače, ki so mi bile ponujene so bile od minimalne do 1000 eur. Imam 20 let delovne dobe, aktivno govorim 3 jezike. Vztrajno iščem naprej.
Daj ne nakladaj. Kako ti bodo z magisterijem ponudili minimalno ? Hahaha, prvoaprilska šala. Jaz imam 6/2, pa znam le angleško, pa sem vsepovsod dobila od 2500 bruto (to je cca 1600 neto), do 2800 bruto. Pa nisem noben guru, noben genij, noben povzpetnes, povprečna oseba . Ne se hecat s takimi nebulozami. Zakaj bi potem ljudje študirali? Potem pojdi v trgovino, napisi na roke vlogo, ker računalnika ne znaš uporabljati, daj možgane na off pa bomo vsi smetarji, trgovci, hišniki. Nekdo pa mora tudi delati v nabavi , pa v prodajo, pa financah, nekdo mora voditi podjetje. Veš kakšne so plače v managementa? Že v javni upravi ki ima pregovorno slabe plače, dobi nekdo s 6/2 izhodiščni razred 21 ali 22, kar znese od 2300 EUR bruto. Brez dodatkov na obremenitev, premalo ljudi in podobno.
Joj joj, 20.08.2025 ob 18:07
Daj ne nakladaj. Kako ti bodo z magisterijem ponudili minimalno ? Hahaha, prvoaprilska šala. Jaz imam 6/2, pa znam le angleško, pa sem vsepovsod dobila od 2500 bruto (to je cca 1600 neto), do 2800 bruto. Pa nisem noben guru, noben genij, noben povzpetnes, povprečna oseba . Ne se hecat s takimi nebulozami. Zakaj bi potem ljudje študirali? Potem pojdi v trgovino, napisi na roke vlogo, ker računalnika ne znaš uporabljati, daj možgane na off pa bomo vsi smetarji, trgovci, hišniki. Nekdo pa mora tudi delati v nabavi , pa v prodajo, pa financah, nekdo mora voditi podjetje. Veš kakšne so plače v managementa? Že v javni upravi ki ima pregovorno slabe plače, dobi nekdo s 6/2 izhodiščni razred 21 ali 22, kar znese od 2300 EUR bruto. Brez dodatkov na obremenitev, premalo ljudi in podobno.
Za Joj joj
Ne. Resno. To so opredelili s tem, da ko prideš na delovno mesto ne znaš nič in mora delodajalec vate vlagati. Zato so bile tudi pogodbe za določen čas 1 leta. Kasneje pa bi se videlo. Podobne izkušnje sem imela tudi v Lj in okolici.
Ehiitta, 20.08.2025 ob 18:23
Za Joj joj
Ne. Resno. To so opredelili s tem, da ko prideš na delovno mesto ne znaš nič in mora delodajalec vate vlagati. Zato so bile tudi pogodbe za določen čas 1 leta. Kasneje pa bi se videlo. Podobne izkušnje sem imela tudi v Lj in okolici.
Mogoče je tko samo na Obali.
Nisem še česa podobnega slišala. Saj imajo že prodajalci 1500 bruto izhodiščno, vzamejo pol pismene, ljudi ki jezika sploh ne znajo (slovenskega ), ne znajo uporabljati racunalnika. Moj mož je strojni inženir, plača je zelo dobra, govorimo o plači nad 2500 neto ,pa ni del managementa. Monterji z srednjo šolo pri njih imajo pa 1300 neto. So pa fantje na terenu in v sezoni delajo do noči
Joj joj, 20.08.2025 ob 18:31
Nisem še česa podobnega slišala. Saj imajo že prodajalci 1500 bruto izhodiščno, vzamejo pol pismene, ljudi ki jezika sploh ne znajo (slovenskega ), ne znajo uporabljati racunalnika. Moj mož je strojni inženir, plača je zelo dobra, govorimo o plači nad 2500 neto ,pa ni del managementa. Monterji z srednjo šolo pri njih imajo pa 1300 neto. So pa fantje na terenu in v sezoni delajo do noči
ING. imajo dobre plače. Zadnjič sem tu bral, da imajo tehniki na terenu pri a1 ali Telemach nisem siguren minimalna in procent od prodaje paketov. Verjetno je bolj odvisno od poklica kot stopnje izobrazbe.
Forum je zaprt za komentiranje.