višnjeva marmelada
Glede marmelad je tako, da nekatero sadje ima več pektina (jabolko, r.ribez), nekateri manj……………in več pektina več strjevanja marmelade dosežeš……………………jaz sem imela v srednji obdobje, ko je bilo veliko sadja in volje, da sem ekperimentirala in delala raznorazne marmelade, ki so jih bili zelo veseli, jaz sem svoje imela v 1 uri narejene ……………predvsem si najprej pripraviš čiste kozarce oz. kozarčke, ki jih postaviš odprte brez pokrovov v pečijo na 50 C (to priklošiš za 20 minut), pokrovčke rabiš in razkužiš čisto na koncu, pred zapiranjem……….ko opereš sadje, ga narežeš na manjše koščke (ne spet ful na malo, marelico npr daš na pol in na pol in tako…..), vse peške daš ven, potem vzameš kako fajn posodo s debelim dnom in daš v posodo sadje in malo vode (štamprle)-da se ne prežge, 1-2 limoni(sok) in kuhaš, ko se sadje že malo razpusti cca. 30 minut, ga lahko zmiksaš s paličnim, s tem skrajšaš čas in nato šele dodaš sladkor, to potem še kuhaš nekaj minut in nalivaš v vroče kozarce, ki jih primeš s kuhinjskim prtom, pokrovčke razkužiš tako, da v enega naliješ do polovice rum in pretakaš iz enega v drugega, sproti, ko zapiraš………..potem jih kozarce malo oviješ v kakšno rjuho ali prt in pustiš 1-2, potem pospraviš v shramobo…………………….v marmelado lahko dodaš, še malo cimeta, vanilijevega sladkorja, klinčke, vino, rum, port vino(to je ali ali)………..in ven pridejo prav zanimivi okusi…..k višnjam dodaj malo jabolk, da imaš več pektina………..zdaj nebi vedela koliko ga imajo višnje….nismo ravno marmelado jedci in se mi skoraj ne slača delat (že ene 5 let jih nisem kuhala)
Hej, visnjevo marmelado delam vsako leto.
Kroki ti je dala izcrpna navodila. Limona pripomore k hitremu zeliranju.Dam jo proti koncu.
Meni pride zelo v redu- lepo zelirana. Kuham pa v res siroki posodi, da hitro izpareva. Navadno dam naenkrat 50 dag razkoscicenih visenj. Vec kot 20 do 30 minut ne porabim. Da ne pozabim: v cisto gazo zavijem nekaj strtih koscic visenj, to se kuha zraven(potem odstranim). Zelo izboljsa okus;
nekaj klinckov in kardamoma pa naredi se posebno dobro. Za palacinke in kaksna peciva je to prima. Jaz ne miksam, ker so nam koscki sadja vsec.
Se glede zeliranja- limonin sok(ohrani tudi lepso barvo – tako rubinasto) in nekaj rdecega ribeza zelo pomaga.
Uspeha in dobre marmelade zeli Babi
Hej, Belka!
To je odvisno od uporabnika, kako sladko marmelado zeli in od sadja samega. Jaz uporabljam manj sladkorja, kot je napisano v receptih. Tudi brez sladkorja jo delam. Je pa sladkor pomemben faktor za konzerviranje. Pravilo je, da marmelado z manj sladkorja dlje kuhamo. Jaz se sicer ne ravnam po tem, skuham jo kar hitro in ce sem kdaj v dvomu, ali bo zdrzala, jo vtaknem kar v zamrzovalnik.
Ce das v iskanje marmelada, bos dobila lanske razprave in napotke.
Iz izkusenj vem, da so marelice tiste, ki zahtevajo nekoliko vec sladkorja.
Jaz vcasih tudi pokusim in vidim, ce je dovolj sladko. Marmelada mora ostati lepe rdece barve, ne rjavkasta.
Napisem ti recept s kolicinami za visnjevo marmelado;potem se odloci sama, ali bos dala vec ali manj sladkorja.
Cesnje ali visnje ali vsakega pol: na kg razkoscicenega sadja vzamemo
75 do 100 dag sladkorja. Jaz ga priblizno 20 do 25 dag.
Visnje dusimo s kako zlico vode, da se ne prime dna. Ko se zacne gostiti, postopoma dodajamo sladkor( jaz ga prej raztopim v malo vode in segrejem do vretja- tako hitreje izpareva- ali samo pogrejem v pecici).
Visnje vsebujejo vec pektina kot cesnje, kljub temu priporocam dodatek soka dveh limon, ki ga prilijem proti koncu kuhanja.
Ze zgoraj sem poudarila kuhanje v siroki posodi in majhne kolicine zaradi izparevanja in hitrega postopka kuhanja.
Lahko uporabljas tudi zelin ali zelirni sladkor. Lp babi
Tudi pri nas doma smo ljubitelji višnjeve marmelade. Delam jo kar z želinom, po receptu, ki je na vrečici. Vsako leto pa naredim še nekaj kozarčkov višnjeve marmelade z mandlji – tik pred koncem dodam olupljene cele mandlje. Lani sem jo podarjala prijateljicem za novo leto in so bile navdušene.
Mene pa zanima, če katera kuha marmelade po receptih iz knjige Čar marmelad. Jaz sem poskusila že vsaj trikrat, pa mi še nikoli niso ratale. Vedno so bile čisto tekoče.
Lep pozdrav
Delala sem jagodovo in bananino po receptu iz te knjige. Se strinjam, oboje je bilo bolj rekoče (hm, razmišljam, če nista bila oba recepta na temo “džemov” – ti so verjetno tako ali tako bojl tekoči od marmelad?). Sicer imam pa rada te stvari bolj tekoče (za razne polive in za mešanje med skuto, kislo smetano in jogurt) tako da me ni motilo. Katere si pa ti delala?
Pred leti smo z mami delale marmelado iz breskev, dinje in mandljev – za vse prste obliznit.
Hej, kresnicka!
verjetno mislis rdeci ribez. Jaz samo iz njega se nisem delala, dodajam pa drugim za zeliranje. Imam pa recept za dzem. je zelo uporaben tudi za pite,piskote in druga peciva.Glede sladkorja se malce sama ravna – bolj ali manj sladko;prepisem natancno po receptu.Res pa je, da je ribez kar kisel. Najbolje, da proti koncu malo pokusis in vidis.Daj v sirso posodo, da bo izparevanje hitro.
1 kg ociscenih ribezovih jagod, 3/4 do 1 kg sladkorja
Prebrane ribezove jagode potresemo s sladkorjem in premesamo. Pokrito pustimo dve uri. Jagode spuste le malo soka, ker ribez vsebuje veliko pektina. Sok se spusti sele s segrevanjem. Ribez naj vre cetrt ure.Se vroce napolni v kozarce.Ribezov dzem postane sele prav zolicast, ko je ze nekaj casa v kozarcih.
Ne kuhaj predolgo zaradi ohranitve vitaminov in lepe barve. Mislim, da ti bo krasno uspelo.
Popolno zeliranje bo cez kak dan. Ohlajene daj na hladno, lahko tudi v hladilnik. jaz dam raje v manjse kozarcke.
Si pa neumorna in polna dobre volje po izpitih:))) Lp Babi
Hej, Kresnica! Meni so dzemi zelo vsec. Niso pretekoci. Jaz jih imam raje kot marmelade, ki so bolj kasaste. Prepisem iz navodil.
Dzemi so marmeladam podobni shranki. Od njih se razlikujejo po tem, da je v dzemih sadje v vidnih kosckih, marmelada pa je kasasta. Cas kuhanja dzemov mora biti kratek, da se cimbolj ohrani zelirna moc pektina. Ce ga sadje nima, mu dodajamo plodove ali sok takega sadja, ki ga ima ( limona, ribez). Kuhamo ga v majhnih kolicinah. Dzem je kuhan, ko se okoli kaplje na krozniku ne naredi vodeni krog. Po predolgem kuhanju zgubi dzem svoje znacilnosti, koscki razpadejo, sladkor karamelizira, dzem potemni in spremeni okus. Vecina dzemov se do kraja zgosti sele, ko so popolnoma ohlajeni.
Nimas kaj zgresiti. Tudi za v jogurt je dobro. Jaz delam iz marelic, breskev, visenj in ce dobim ribez, dodam se to. tako lepo se zajema z zlicko.
Po novih kvalifikacijah so dzemi shranki iz vsega sadja, marmelade pa samo iz agrumov. Tako pise v moji knjigi. Seveda nekateri spasirajo in potem je kasast shranek.
Lepe pocitnice in uzivjta Babi
V ribezovi marmeladi me motijo drobne peške. Prosim za kakšno idejo ali nasvet, kako najenostavneje odstraniti peške. Na misel mi pride uporaba cedila in zajemalke, a to je kar zamudna varianta. Ali obstaja kakšna naprava za hitrejše procesiranje? V kateri fazi priprave marmelade je pravi čas za odstranjevanje pešk? Letos je za pripravo ribezove marmelade že prepozno, a se je treba pripraviti za drugo leto.
Vnaprej hvala.
Odstranevanje pešk pri ribezu.
Ribez osmukam. Nato dam v posodo in prilijem malo vode (res malo). Vse skupaj zavrem, zato da jagode razpokajo.
Nato sta dve varianti.
Če boš delala žele
Čisto krpo pomoči v vrelo vodo in vanjo stresi kuhan ribez ter pusti da se odteče. Nekaj ur. Nato izmeri količino soka. Stresi spet v posodo, dodaj primerno količino sladkorja ( mislim da je razmerje 1l soka, 1 kg sladkorja ali po okusu manj) do primerne gostote (preizkus na mrzlem krožniku).
Če pa delaš džem pa preko gostega cedila prepasiranj maso spet v posodo. Izmeri količino dobljene mase, glede na količino dodaj sladkor in skuhaj do konca.
Razlika med enim in drugim je, da je žele skoraj prozoren in ima tako čudovito barvo. Džem je bolj podoben marmeladam.
LP Mateja
Kot sem napisala, je za pasiranje ribeza s pomočjo cedila in zajemalke, zelo zamudna varianta. Sprašujem, če kdo pozna kaj hitrejšega in enostavnejšega.
V Sparovih reklamnih papirjih sem zasledila pasirko za paradižnik. Ali je kdo že kupil to pasirko in jo testiral? Ali je ta pasirka primerna npr. za ribez?
Forum je zaprt za komentiranje.