višnjev štrudelj – kot na Lomu?
Pozdravljene!
Včeraj mi je tašča zopet zmešala glavo z višnjevim štrudlom, ki ga prinese vsakič, ko se vrača s primorske (to pa je žal preredko). Kupi ga na avtocesti Lom.
Za štedilnikom nisem ravno vešča, zavitka še nikoli nisem pekla, ampak tega se bom potrudila. Ugotovila sem, da je narejen iz listnatega testa.
Ker podobnega zavitka ne dobim nikjer drugje, vas prosim, če mi lahko katera pove, kako naj se zadeve lotim.
Hvala in lep pozdrav!
Tudi meni je višnjev štrudl zelo dobr !
Jaz imam najrajši PEČJAKOVEGA !
Ali pa kakšeno drugo pecivo iz višenj
naprimer:
PECIVO IZ KUS KUSA Z VIŠNJAMI IN ROZINAMI
SESTAVINE:
36-40dagkus kusa
8 žlic višnjevega kompota
2 dl navadni jogurt
20 dag rozin
0,6 dl ruma
10-20 dag sladkor v prahu
4 jajca
2 dl sladke smetane
2x vanili sladkor
2 žlici mlete čokolade (po želji)
PRIPRAVA:
Kus kus skuhamo v primerni količini vode ter ga ohkadimo.Posebej penasto zmešamo jogurt,jajca .sladkor cimet in vanili sladkor.Rozine namočimo v vročo vodo,nato jih splaknemo in prllijemo z rumom in sladko smetano. Ko je kus kus ohlajen ga primešamo v penasto zmes,dodamo višnje in rozine.Narahlo premešamo in nadevamo v namazan pekač.Pečemo pri 200 stopinjah približno 20 minut.Ko je pečeno lahko potresemo z mleto čokolado.
ALI PA :
VIŠNJEV NARASTEK
SESTAVINE:
3 jajca
10 dag sladkorja
2x vanili sladkor
50 dsag skute
4 žlice pšeničnega zdroba
2 žlički pecilnega praška
1 žlica jedilnega škroba
40 dag višenj (iz kompota)
1 žlica sladkorja v prahu (za posip)
PRIPRAVA:
Jajca,sladkor in vanili z mešalnikom mešamo,da dobro naraste.Dodamo skuto,premešamo ter dodamo še zdrob,škrob in pecilni prašek.Gladko zmešamo in damo v pomaščen pekač.Po zmesi posujemo odcejene višnje.Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200 stopinjah približno 30-40 minut.
lp maruša *
hja jaz ga pa delam kar z vlečenim testom ampak za filo ti pa lahko povem kako jaz delam:
dam neki skute pa kisle smetane in sladkor in to zmešam. Po testu polijem in razmažem stopljeno maslo v katerega dam tudi drobtine(te popijejo tudi sok od višenj ali češenj). Na to testo pomažem na tanko s zgoraj navedeno maso, vendar ne po celem testu in nato po tem namazanem delo namečem višnje oz. češnje in malo potresem še z drobtinami in sladkorja in nato zvijem. Potem to prevalim na pomaščen pekač v katerega sem natresla malo drobtin. Res da sem napisala da uporabim drobtine vendar za celotno zadevo jih porabim max. 2 pesti.
kot si videla pa lahko namesto višenj uporabiš tudi češnje ker se sezona ravno bliža.
Jaz delam enako in tudi z vlečenim testom. Vendar me sin, ki obožuje Pečjakov višnjev zavitek, stalno opozarja, da to ni to. No, res je tam listnato testo, vendar pravi, da je tudi nadev drugačen. Da ima menda kot češnje tudi zmlete. Da ni skuta in cele češnje kot v mojem. Enkrat ga moram kupiti še zase…
Ali kdo ve, kako je približno narejen Pečjakov nadev?
Z listnatim testom je seveda definitivno dober, vendar to sem sinu že razložila, da bom doma še naprej delala z vlečenim. Listnato testo je mastno, za tu in tam, doma za malico ali večerjo bo vlečeno čisto v redu.
Pozdrav, Mimi
Hej!
Ker v obdobju cesenj in visenj delam precej sladic na to varianto, vcasih naredim tudi tako.Recept je iz moje kuharice. Tisti, ki jim poprazene drobtinice povzrocajo kislino, so mi zanj zelo hvalezni.
Zavije se lahko v vleceno ali listnato testo. Napisem samo recept za kremo,
preko katere nalozimo osnazene visnje ali cesnje. Ce je listnato testo, ga malo po sredini parkrat posevno zarezem ali prebodem.
Kremni smetanov nadev:
10 dag surovega masla, 3 jajca, 1 dl sladke smetane (mislim, da bi sla tudi kisla ali pol pol), 12 dag sladkorja
Surovo maslo, rumenjake in sladkor penasto umesamo, dodamo se smetano in trd sneg beljakov.
S tem namazemo dve tretjini testa,dodamo 1 in 1/2 kg visenj ali cesenj,
ostalo tretjino pokapljamo s stopljenim maslom in zavijemo.
Ceprav v receptu ni zapisano, sama dodam se cimet in vanilijev sladkor.
Mogoce bi to bilo podobno Pecjakovemu. Lep pozdrav Babi
Hej,Doca!
Ne vem, ce je na Lomu Pecjakov.Prej bi rekla,da je samo listnato testo njegovo. Niti sama se nisem jedla Pecjakovega, ker ga delam vedno sama;najveckrat klasicnega (na maslu preprazene drobtinice,visnje,se nekaj na grobo nasekljanih orehov ali mandljev,kar precej cimeta) in v doma narejenem vlecenem testu. Dober je tudi v listnatem. Nam je vsec.
Ker je sogovornica zgoraj napisala, da je v Pecjakovem krema, sem napisala recept zanjo.
Pa sem se vceraj dvakrat peljala mimo Loma in pozabila, da bi ga nekaj kupila. Sploh imajo pri njih vedno dobre stvari. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.