Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev višje sodišče

višje sodišče

Ali se na višjem sodišču lahko zagovarjaš sam ali je nujen odvetnik?

Mislim, da moraš imeti odvetnika.

Vedno se lahko zagovarjaš sam. Če pa imaš zagovornika, je to lahko le odvetnik.

Na Višjem sodišču se ne zagovarjaš, lahko pa si prisotna na seji, kjer obravnavajo tvojo zadevo oz. pritožbo, v kateri navedeš svoje pritožbene razloge. Pritožiš se lahko sam ali preko svojega odvetnika.

Tole pa moram popraviti, ker absolutno ni res. Torej, če sprašuješ za vložitev pritožbe, potem to lahko vložiš po odvetniku ali nekom, ki ima opravljen pravniški državni izpit (pravosodni izpit), sama jo lahko vložiš le, če imaš ti pravosodni izpit (glede na vprašanje domnevam, da ga nimaš). Na seji, na kateri se obravnava pritožba, ne moreš biti prisotna; seje niso javne. Višje sodišče zelo redko, le v izjemnih primerih, tudi samo razpiše obravnavo – v tem primeru rabiš za zastopanje odvetnika ali pooblaščenca z pravosodnim.

Jaz bom pa pravnico popravila: če vložiš pritožbo sam, ne potrebuješ pravosodnega. Če jo vložiš po pooblaščencu, pa mora res biti odvetnik ali nekdo s pravosodnim.
Seji pa lahko prisostvuješ, če gre za kazensko zadevo in je seja javna (pod pogojem, da zahtevo za prisotnost daš v pritožbi).

pravnica, upam, da nisi res pravnica.

+1

Tudi če seje niso javne, sta lahko prisotna DT, odvetnik in stranka. Ni pa obvezno. Sama sem bila prisotna na kar nekaj sejah na Višjem sodišču, s tem, da sem bila “zunanji opazovalec”.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close