Višina odpravnine
Ali je pri izračunu višine odpravnine pomemben datum vročitve odpovedi ali datum dejanskega prenehanja del. razmerja?
Namreč 8.1.2013 sem pri delodajalcu dopolnila 5 let zaposlitve. Redna odpoved iz poslovnih razlogov mi je bila vročena 18.12.2012 s 30 dnevnim odpovednim rokom. Delovno razmerje sem torej končala 17.1.2013, pri izračunu odpravnine pa mi delodajalec upošteva 4 leta delovne dobe (torej 1/5 plače…), po mojem mnenju pa bi mi naj upošteval 5 let.
Kdo ima prav – jaz ali delodajalec?
Če imam prav jaz – kaj lahko storim?
Hvala za odgovor!
Spoštovani!
Čas, ki se všteva v delovno dobo, je tudi čas odpovednega roka. Ker vam je že potekel odpovedni rok (v januarju), pomeni, da imate že pet let delovne dobe. Zakon določa, da odpravnina, pripada delavcu v višini 1/5 osnove (povprečna mesečna plača, ki bi jo prejeli v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo) za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do petih let, za ¼ pa se upošteva ¼ osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen od pet do petnajst let. Glede na to, da ste zaposleni več kot pet let se vam upošteva ¼.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.