Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Višina odpravnine

Višina odpravnine

Zanima me, ali se opovedni rok šteje v delovno dobo za izračun odpravnine?

8.1.2013 sem dopolnila 5 let delovne dobe pri delodajalcu, 18.12.2012 pa sem prejela redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov (s 30 dnevnim odpovednim rokom). Delovno razmerje v družbi bom torej zaključila 17.1.2013 in potemtakem imam polnih 5 let delovne dobe pri tem delodajalcu.
Vendar mi pri višini odpravnine priznavajo 1/5 plače (in ne 1/4) z obrazložitvijo, da se kriteriji upoštevajo na dan prejema odpovedi – tj. 18.12.2012 in ne na dan dejanskega zaključka delovnega razmerja.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

V delovno dobo se všteva tudi čas odpovednega roka. Odpravnina se upošteva v višini 1/4 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, in sicer se v taki višini upošteva, če ste bili zaposleni pri delodajalcu od 5 do 15 let, ter 1/5 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če ste bili zaposleni več kot 1 leto do 5 let. To je določena minimalna zakonska višina odpravnine, ki se lahko s kolektivno pogodbo oz. Pogodbo o zaposlitvi dogovori ugodneje za delavca.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Imam 1o let delovne dobe v različnem časovnem obdobju , vmes sem bil v drugem podjetju.Zanima me
če mi pripada odpravnina za vseh 10 let v istem podjetju, hvala.

Spoštovani!

V kolikor mislite na odpravnino zaradi odpovedi delovnega razmerja zaradi poslovnega razloga, vam pripada le odpravnina za čas zadnje zaposlitve pri tem delodajalcu.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

pri zdajšnem delodajalcu sem 2 leti in 7 mesecev. Sedaj mi bo podal odpoved iz poslovnih razlogov (pred slabim mesecem sem končala s porodniškim dopustom). Preden sem šla na porodniško sem v podpis dobila novo pogodbo, brez odpovedi stare pogodbe, kjer so me iz Vodje proizvodnje z neto plačo 1000€ degradirali v Tehnologa z neto plačo 800€ + variabilni del (teh del nikoli nisem opravljala, ker sem odšla na porodniško). Zanima me koliko mi pripada odpravnine.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Mojca

Spoštovani,

Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

Delavcu pripada odpravnina v višini 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let. Glede na to, da imate izpolnjeni dve leti torej 2/5 osnove.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close