virusi????
Pozdravljeni…
Imam težavo: pred dvemi leti sem kupila računalnik preko nekega tipa, ki mi ga je priporočil znanec (zaupala sem znancu, ker se sama ne spoznam toliko na to). Čez nekaj časa se je izkazalo, da mi je tip naložil nelicenčne Windowse (in nihče me na to sploh ni opozoril!!), saj preko interneta nisem mogla posodabljati NODa, poleg tega se mi je na namizju potem vedno prikazovalo opozorilo Microsofta(“You may be a victim of software counterfeiting , bla bla” …), ki se ga ni dalo odstraniti. Takrat sem telefonirala tistemu tipu in vse, kar je naredil, je to, da se je preko svojega računalnika priklopil na mojega in zbrisal to opozorilo, kasneje, ko sem spet imela neke težave, se pa sploh ni več javljal. Raje ne bom govorila, kako sem besna!!. Vsekakor sem sklenila, da z njim ne bom imela več opravka….
Računalnik sem celo leto in še več lahko normalno uporabljala in nisem naredila ničesar v zvezi s tem (deloma zato, ker nisem imela težav, deloma zato, ker nisem vedela, kaj se sploh lahko zgodi — sem precejšni laik v tem, žal). Zdaj se je vsa stvar ponovila. Ko sem hotela posodobiti NODa, sem spet od Microsofta dobila tisto obvestilo, ki ga ne morem odstraniti. Vendar ne gre samo za to. Zaradi neustreznega zaščitnega sistema sem očitno dobila en kup virusov… Da je računalnik okužen, sklepam po tem, da veliko počasneje odpira internetne strani, da večkrat “zamrzne”, da vedno znova zginja slika iz namizja (zdaj imam kar črno podlago). Neki prijatelj mi je s pomočjo nekega programa pregledal računalnik in ugotovil, da imam čez 100 virusov, nato je inštalirov nek program, ki uničuje viruse (če se ne motim), št. virusov se je sicer zmanjšalo, vendar imam še vedno iste težave. Menda je edina rešitev za vse to ponovna inštalacija (licenčnih!!) Windowsov, vendar sem tukaj spet malo “zgubljena” in zato iščem vašo pomoč:
1. Ali to pomeni, da moram kupiti nove Windowse ali obstaja kakšna druga pot do licenčnih Windowsov (seveda bi bila vesela čim manjših stroškov)?
2. Menda nove Windowse ni čisto enostavno naložiti. Ali pozna kdo koga, ki bi mi pri tem pomagal in je zanesljiv? Ali to delajo tudi na računalniških servisih?
3. Ali moram kupiti tudi nov antivirusni program? To je menda ceneje kot Windowsi, kajne?
Se opravičujem ker sem dolga in ker delujem popolnoma nevedno, ampak živim sama in ne vem, na koga naj se obrnem… Počasi sicer dobivam sliko, kako te stvari delujejo, ampak nihče mi vsega jasno ne pove. Verjetno vsi mislijo, da so te stvari samoumevne, pa niso. Če nimaš izkušenj, enostavno ne veš… Poleg tega bi vsi (od Microsofta naprej, seveda) pri tem radi samo mastno zaslužili. Kar se mene tiče, sem pošteno plačala za računalnik in vse kar sem dobila zdraven, pri tem pa sem bila očitno res žrtev lastne nevednosti (nepozornosti) in prodajalčeve nepoštenosti. Res bi bila vesela, če bi mi kdo malo bolj pojasnil 8v čim bolj enostavni terminologiji), kako najbolje (najučinkoviteje in najcenje) delovati v tem primeru. Z računalnikom imam zaradi virusov zdaj težave že 3 mesece in res moram nekaj ukreniti glede tega. Hvaležna bom za vsako resno pomoč….:))
M.
Ne obupaj! Do legalnih oken lahko prideš samo s plačilom, vendar bi jaz obdržal te, ki jih imaš, bo pa potrebno nekaj nastavitev za posodabljanje, ti imaš sedaj verjetno na avtomatsko. Pojdi na “moj rašunalnik” desni klik “lastosti” “automatic
updates” in naredi piko na “download updates*” in “uporabi” in “v redu”, ko se ti
bo spodaj desno v opravilni vrstici pokazal tak rumeni ščit, ga klikni in ne instaliraj, ampak pojdi malo nižje na “custumize” odstrani kljukico kjer piše
“genuine advantage” ostalo pa instaliraj. Ta “genuide advantage” preverja avtentičnost oken in če narediš to, ne bo več preverjal, ker pa to preverjanje že
imaš, ga odstrani s tem programom, seveda ga moraš instalirati http://www.softpedia.com/progDownload/RemoveWGA-Download-42782.html in win. xp bo ok.
NOD si imela verjetno poskusno verzijo, ali ti je pa licenca potekla in je nekoristen, ni pa tega kriv nelicenčni xp. Odinstaliraj NOD 32 in si namesti AVAST-a
http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html ga instaliraš se prijaviš, da dobiš
licenčni ključ poženeš in počistiš viruse, PC pa zaženi v varnem načinu.
Pa fajn bi bilo, če bi ti kdo pomagal, ki to obvlada, lahko se pa potrudiš sama
ne moreš nič “zajebat”, če naletiš na težave pa vprašaj.
Ne vem, mogoče sem celo prav napisal, pozna ura.
Zvezdica, jz bi ti svetoval da se odlocis za ponovno namestitev celotnega sistema, saj ko te 1x napadejo virusi ni sistem nikoli vec tak kot bi mogel biti. Sedaj kupiti ali ne kupiti licencnih windowsev je vprasanje,na katerega moras sama odgovort ali se ti splaca 120€+ dati za sistem.
Mogoce glede protivirusnega programa predlagam brezplacn Comodo, ki ga dobis na spletni strani http://www.comodo.com , moras pa vedeti da bos s tem nekoliko upocasnila racunalnik. Resno pa ti odsvetujem namestitet AVG, NOD in Avasta, saj so sibki pri odstranjevanju virusov, posdobitve pa niso tako velike, da bi bile up to date virus free (primerjava Kaspersky zazna cca. 100 nov virus izpeljank vsak dan, ostali jih na teden cca.50 – zgolj za primerjavo).
Ce potrebujes kakrsnokoli pomoc, sporoci,..zagotovo se bo nasla kaksna pomoc, ki ti bo pomagala pri normalni uporabi sistema.
p.s.: obstajajo tudi drugi sistemi, ki niso od Microsofta, napisi kaj uporabljas, pa mogoce lahko se kaj privrcujes in pridobis mnogo stabilnejsi in varn sistem.
Hvala obema za pomoč. Še ne vem čisto, kaj bom naredila, upam pa, da lahko tukaj še kaj vprašam.
Martin12: Kaj to pomeni zagnati PC v varnem načinu?Je to kaj drugače kot sicer (s pritiskom na tipko Power?
Sinbad — očitno imam instaliran Microsoftov sistem, torej uporabljam to, kar imam…??? Kateri so še drugi sistemi in kako se pride do njih?
lp, M.
Obstajajo t.i Linux distribucije,… nekoliko vec si lahko preberes tukaj.
Za primerjavo naj samo povem: kolegu in kolegici, sem jima postavil ko win. se niti nista poznala. Po 2 letih lahko recem, da sm bil samo 3x pri njima (1x zaradi ADSLja in 1x zaradi nadgradnje na novo verzijo). Nikoli nobenih virusov ali pa cesa podobnega,… to tam ne obstaja (pa ves kaksni smo tipi in po kaksnih straneh se pleza).
V glavnem, sistem je skoraj v celoti preveden v SLO ;). Napisi se kaksne programe uporabljas.
Nekaj vec pa si lahko preberes tudi na: http://www.tomshardware.com/reviews/ubuntu-linux-guide,2293.html
Sem bila malo na dopustu in sem računalnik in težave z njim dala kar malo na stran. Sem se pa nekako odločila, da najprej poskusim tvoj predlog martin 12, kasneje, če ne bo šlo drugače, pa bom mogoče šla v namestitev nove opreme…
martin 12, prosila bi te, če mi pomagaš, kajti naletela sdem že na težavo, ko sem poskušala odstraniti “genuine advantage” — ko sem kliknila rumeni ščit spodaj (ki je bil že prej tam, in se ni šele zdaj pojavil), se mi je pojavilo okno, ki sprašuje le, kako želim to inštalirati: Express Install ali Custom install. Šla sem na Custom install, vendar ni nikakršnega napisa oz možnosti za “genuine advanage”???? Če pritisenm spodaj >Next
Nisi dobro prebrala, snemi ta program http://www.softpedia.com/progDownload/RemoveWGA-Download-42782.html in ga daj na disk C: ter instaliraj in odstranil ti
bo opozorilo o nelegalnem win. Potem si pa nastavi posodobitve. Še 5x preberi zgoraj,
da ne pišem toliko.
glej..mašina, ki ima enkrat viruse ali kašne druge tegobe, “genuine”..itd NIKOLI ne bo ok, če nekaj popravljaš ne veš al je to to al ni, če ne drugo je razdrobljenost diska ponavadi tako velika da vse skupaj počepne, defrag pa ponavadi tako ne dokonča svojega dela..tudi v safe mode ne..
skratka..
tole so moja navodila za “trotl” zihr variante..(predvsem za tiste, ki se ne ukvarjajo z OFFICE in POŠTNIMI datotekami..ker tu skoraj obvezno rabiš antivirus zaradi tipa datotek, ki so najbolj na udaru!..oz za tiste ki imajo male nadebudneže doma , za katere ne veste kaj vse počnejo)
je pa res da je treba mal “muje” da se vse “obuje” tako kot treba..
torej..najprej pridobi windowse…kakršnekol..
potem format C: in pika..
naredit dve do tri particije; C, D, E
pa na novo windowse na C:..
TAKOJ ODKLJUKAT VSE “automatic updates” ipd v windowsih..firewall je lahko ON, .
pa driverje za vse gor..
pa po potrebi pošto, IE, peko DVD/CD ,wimamp.. skratka vse bistevno gor..
tud nobenga antimalware, spyware, virus programov NE nalagat..
ko vse 5x probamo da dela (pa nobenih IE strani obiskovat!!) naložite kakšen DISK IMAGE program (Acronis True Image, Macrium Reflect)
Najprej s tem programom naredite zagonski CD.. vse v programu piše kako in kaj..ni težko/ DVD pekač pa more bit!!
potem s programom naredite varnostno kopijo celega C: (ponavadi velikosti cca 4-5GB) na drugo particijo, še bolje na 8GB ključ!! (traja cca 15-20min!!)
zdaj pa prosto po prešerno…
ko pride do težav, zaženete PC iz varnostnega CD, vstavite USB ključ ali iz druge particije restavrirate osnovno C particijo in jovo na novo.. vozi miško..
se razume, vse kar ste instalirali po nerejeni kopiji C:ja je potrebno do instalirat in pa seveda datoteke morate shranjevat na 3. particijo oz. nekam na varno..
eto..simpl..
res pa je da je potrebno nekaj osnovnega znanja HW in SW.
lp
Hvala vsem za pomoč…
sem pa že na začetku povedala, da sem precejšen laik v računalništvi oz. da veliko stvari še ne znam….zato mi je tudi marsikaj od tega, kar tukaj pišete in razlagate, sploh v nekem skrajšanem računalniškem slengu, kot hieroglifi …
Fantje, vam ki ste ves čas v tem, je marsikaj samoumevno, tako kot je meni na področjih, ki jih obvladam. Vsakdo, ki o nečem poučuje nekoga drugega, je avtomatsko v vlogi učitelja! Tako tudi vi tukaj …Poskušajte pa se malo vživeti v nekoga, ki ga pravzaprav učite ABC računalništva (vsaj v smislu instaliranja HW in SW ipd.). VŽIVLJANJE V “NEZNANJE” UČENCA JE TEMELJNA VRLINA UČITELJA!(In s tem je mišljena pravzaprav sposobnost določene ponižnosti učitelja v tem smislu, da mu ni le do “razkazovanja” svojega znanja, pač pa predvsem za posredovanje le-tega).Tak učitelj hitro predvidi ali pa vidi/začuti, kakšno je učenčevo “predznanje in koliko se mora spustiti v bolj ali manj osnovne stvari. Druga vrlina učitelja (potem ko se je odpovedal poveličevanju lastnega ega) pa je JASNOST (razlage, navodil …) in pa POTRPEŽLJIVOST (kar pomeni, da je pripravljen eno in isto stvar povedati oz. razložiti tudi večkrat in na več načinov).
Zakaj toliko besed? Zato ker sem zelo dobro prebrala tvoja navodila martin12 (pravzaprav sem si jih celo sprintala) in jim sledila in iz njih ni čisto jasno, da je treba najprej instalirati tisti program (razen nekomu, ki se spozna že na to, je to že delal ipd.). Prebrala sem tudi tvoja navodila simpl (za katere se ti lepo zahvaljujem — bodo mogoče res prišla prav), vendar moram reči, da mi tudi tu marsikaj ni jasno (spet, ker pišeš tako, da kljub vsej “preprostosti” navodil predvidevaš, da neke stvari že znam/poznam, npr kaj je to DISK IMAGE program, pa še kaj) in bi za to verjetno rabila nekoga, da mi pomaga, pokaže …
Da ne bo pomote: zelo sem vam vsem hvaležna za vse nasvete. In če že jaz vsega ne znam razbrati, kako in kaj, bom ob priliki prosila nekoga, da mi to pomaga razbrati, razložiti, pokazati. Do takrat pa se bom sama malo pomatrala… in se pri tem še kaj naučila. In če bom potrebovala še kakšen odgovor in pomoč (pa ne samo jaz, tudi kdo drug na tem ali kakšnem drugem forumu, kjer pomagate in odgovarjate), ne takoj zgubiti živce, ker nam ni vsem toliko jasno (samoumevno) kot vam… Pravzaprav bi morala tu omeniti še eno vrlino dobrega učitelja — želja po tem,da njegova razlaga ne gre v prazno, da se prepriča o razumevanju na drugi strani…skratka, DA MU JE PRAV TOLIKO DO TEGA, DA SE UČENEC NEČESA NAUČI KOT JE UČENCU SAMEMU (IN ŠE BOLJ).
Imejte tudi to v mislih …(in, če je potrebno, preberite večkrat…;))
Pa ne me vprašat, kaj sem po poklicu. (Kaj ni to že jasno?)…:)
Pa brez zamere, prosim, in vse dobro želim…
Pozdrav, M.
No, pa smo dobili lekcijo… Draga M., jasno je le to, da delaš nekje na področju izobraževanja, kajne? Brez razloga se jeziš na znanca in tipa, ki ti je prodal računalnik z nameščeno nelegalno opremo. Naredil ti je pač uslugo, računalnik ti je dobro služil skoraj dve leti – in to brez precejšnjih dodatnih stroškov, ki bi jih sicer morala odšteti za nakup legalne programske opreme (Windowsov in vseh drugih programov, ki jih uporabljaš). Njegova napaka je morda res v tem, da te na to ni opozoril.
Kadar Microsoft na računalniku, povezanem na splet, zazna nelegalno programsko opremo, se ti pojavi ustrezno opozorilo, namizje pa po ponovnem zagonu običajno potemni – vendar to še ne pomeni okužbe. Tudi antivirusni program, ki zaradi tega ni posodobljen, ne pomeni kar takojšnje okužbe z množico virusov, temveč le dodatno ogroženost, ker program ne bo uspel zaznati novejših virusov. Noben antivirusni program uporabnika ne more povsem zaščititi pred okužbami, ker so večinoma sami krivi zanje. Ko enkrat zapiska, je ponavadi že prepozno oz. znak, da bo potrebno temeljito čiščenje. Upočasnjeno delovanje računalnika se ne pojavi zgolj zaradi raznih okužb, temveč tudi zaradi drugih smeti, ki se bolj ali manjk samodejno nameščajo med surfanjem (spyver, črvički in podobna nesnaga). Določene težave (lahko) nastanejo tudi po nameščanju dodatnih programov, gonilnikov, zaradi nepravilnega odstranjevanja programov ipd.
Zgoraj navajaš že večmesečne težave z računalnikom in da bo treba nekaj ukreniti. Načinov za rešitev tvojih težav je več. Lahko se mi javiš na moj e-naslov (najdeš ga poleg mojega imena) in se pogovoriva, kakšne so možne variante in koliko bi te to stalo.
Ko bo računalnik spet usposobljen in boš zadovoljna z delovanjem, se dejansko lahko odločiš tudi za izdelavo t. i. slike zagonske particije, s katero lahko računalnik spraviš v prvotno stanje v nekaj minutah – in to sama brez pomoči računalničarja.
Domnevam, da vseh aplikacij najbrž ne boš legalizirala, saj jih v dobršni meri lahko povsem nadomestijo programski paketi, ki so za domačo rabo povsem brezplačni in so združljivi za datotekami profesionalne programske opreme. Celo antivirusni programi so na voljo v brezplačnih verzijah.
Sva se razumela? Upam, da sem se dovolj vživel v tvoje težave s presnetim čarunalnikom 🙂 Skratka, tvoj problem je dejansko rešljiv. Upam le, da tvoja lokacija ni predaleč od moje.
Lep pozdrav!
Tajfun
BTW: Če se boš odločila za nakup licenčnih Windowsov, predlagam da počakaš do oktobra, ko izidejo novi Windows 7, tudi slovenska verzija.
Tvoje kričeče besede, VŽIVLJANJE V “NEZNANJE” UČENCA JE TEMELJNA VRLINA UČITELJA!
Res je, ampak, če se učiš abecedo s tem nadaljuj in ne sprašuj o “parcialnem odvodu trigonometrične funkcije”.
Toplo priporočam, http://pasadena.si/knjigarna/?id=49769, da ne bo treba nam pisati na stotine besed, zakaj že?
Če boš rabila pomoč, pa le vprašaj.
Tajfun: Hvala tvojo pomoč in “vživljanje”, ….:). Zdaj mi je res malo bolj jasno, kaj se mogoče dogaja/ne dogaja z mojim računalnikom.
Pravzaprav rabim ravno to: da nekdo “pogleda” zadevo in pove, kaj je/ni narobe,kaj je potrebno narediti in koliko bi me to stalo …In veliko lažje kot meni je to nekomu, ki ima izkušnje s tem, ki se spozna …Ko bom imela pa to izkušnjo za sabo, bom pa celo jaz mogoče komu svetovala, kaj je v takem primeru najbolj pametno storiti…
Sem iz Lj. tako da če si tudi ti kje blizu in imaš kaj časa, bi bila vesela, če bi mi to lahko prišel kar pogledat …razen seveda če je možno vse to se pogovoriti kar po mailu (imam tvoj mail, lahko pa mi sporočiš tudi telefon), kar pa, glede na izkušnje, kar malo dvomim…
Martin12. moje besede niso bile tako kričeče, kot morda ti misliš….;), v tvojem (zadnjem) odgovoru pa, oprosti, ni veliko logike (verjetno zato, ker je očitno odraz užaljenega ega).
Jaz sem čisto običajna uporabnica računalnika kot verjetno večina ljudi, ki pa se sicer ne spozna na delovanje celotnega sistema, programov, procedur,inštaliranj, nastavitev ipd. in ne poznam možnosti za reševanje težav … Naletela sem pač na težavo, za katero sploh ne vem, kako velika je in kako ravnati z njo. Na začetku sem povedala, da sem precejšni laik (v smislu, kot sem opisala zgoraj) in če po tvoje moje prvotno vprašanje spada v “višjo matematiko” računalništva, potem bi moral kot nekdo, ki se na to spozna, to povedati ti, recimo takole: draga moja, to je pretežko zate, dobi si nekoga, ki bo pogledal stvar, jo ocenil in ti pomagal …(ali nekaj podobnega) in stvar bi bila rešena, se ti ne zdi? In še: zakaj naj bi človek vse življenje ostal samo pri abecedi???? Sicer pa se ti iskreno zahvaljujem za vsak trud in znanje, ki si ga posredoval…
Pozdrav, M.
Forum je zaprt za komentiranje.